De meeste ADHD-medicatie behoren tot de stimulantia. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen, die tijdens de eerste trimesters zwangerschap ADHD-medicatie gebruikten, meer kans hebben op het krijgen van een baby met bepaalde soorten geboorteafwijkingen (gastroschisis, omphalocèle en Adams-Oliver Syndroom) dan vrouwen die geen ADHD-medicatie gebruikten.
Weliswaar zeggen de onderzoekers dat meer onderzoek nodig is, maar toch zouden vrouwen, die zwanger proberen te worden, eens moeten gaan nadenken over het (tijdelijk) stoppen met hun ADHD-medicatie [1].
Maar zo eenvoudig is dat niet, zo blijkt uit ander meer recent onderzoek. Veel vrouwen, die tijdens de zwangerschap stopten met het gebruik van die stimulerende medicatie, kregen later namelijk last van een postnatale depressie, ondanks het feit dat ze niet stopten met hun antidepressiva [2]. Bovendien functioneerden ze ook een stuk slechter binnen het gezin (meer ruzie, minder plezier).
Deze gegevens suggereren dat huisartsen rekening moeten houden met bovenstaande tegenstelling wanneer aanstaande moeders vragen hebben over de gevolgen van het blijven slikken van ADHD-medicatie of daarmee juist willen stoppen.
[1] Anderson et al: ADHD Medication Use During Pregnancy and Risk for Selected Birth Defects: National Birth Defects Prevention Study, 1998-2011 in Journal of Attention Disorders – 2018
[2] Baker et al: The Course of ADHD during Pregnancy in Journal of Attention Disorders – 2020