De hersenen Zo herken je vroege signalen van dementie

Zo herken je vroege signalen van dementie

Dementie is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die het geheugen, denken en andere mentale vaardigheden aantasten. De meest voorkomende vorm van dementie is alzheimer, die 60% – 70% van alle gevallen dementie betreft. Vasculaire dementie is de tweede meest voorkomende vorm, met circa 15% van de gevallen. Andere vormen van dementie zijn zeldzamer. De symptomen van dementie kunnen per persoon verschillen en worden beïnvloed door de oorzaak en de ernst van de ziekte. In deze blog vertellen we jou hoe je de vroege signalen van dementie kunt herkennen.

Symptomen van dementie

Een veel voorkomend symptoom van dementie is vergeetachtigheid, met name van recente gebeurtenissen, afspraken en namen. Mensen met dementie kunnen ook moeite hebben met het vinden van de juiste woorden of het volgen van een gesprek. Problemen met denken en redeneren uiten zich vaak in het maken van plannen, beslissingen en het oplossen van problemen, maar ook in de simpelste dingen zoals rosé wijn online bestellen. Abstracte concepten zoals tijd en geld kunnen onbevattelijk worden. Oriëntatieverlies kan zich uiten in het verdwalen in de eigen omgeving of het vergeten van de datum, tijd of het jaar. Ook taalproblemen kunnen ontstaan door de moeite met het vinden van woorden, het begrijpen van taal of het voeren van een gesprek. Gedragsveranderingen bij dementie omvatten angst, prikkelbaarheid, depressie, apathie en soms agressie.

Wie krijgt dementie?

Dementie komt het meest voor bij mensen ouder dan 65 jaar. Naarmate de leeftijd vordert, neemt het risico op dementie exponentieel toe. Naast de leeftijd spelen ook andere factoren een rol. Erfelijkheid is een belangrijke risicofactor. Mensen met een oudere broer/zus met dementie hebben een verhoogd risico. Bepaalde genen verhogen ook de kans op dementie. Risicofactoren die te beïnvloeden zijn, zijn hoge bloeddruk, hoge cholesterol, diabetes, roken en overmatig alcoholgebruik.

Hoe verklein je de kans op dementie?

Dementie is helaas niet te voorkomen, maar met een gezonde leefstijl en aandacht voor vitaliteit en mobiliteit voor ouderen kun je de kans op ziekte verkleinen. Belangrijk is regelmatige lichaamsbeweging, gezond eten, een gezond gewicht behouden, stoppen met roken en voldoende slaap. Naast deze algemene tips is het cruciaal om je bloeddruk, cholesterol en diabetes onder controle te houden. Tuurlijk hoef je niet per direct te stoppen met het consumeren van gebak of witte wijn, maar bezoek regelmatig je arts voor controles en gepersonaliseerd advies. Door deze stappen te nemen, kun je jouw gezondheid optimaliseren en de kans op dementie verkleinen. Onthoud dat er geen garantie is, maar een gezonde leefstijl kan een significant verschil maken.

 

De diagnose dementie wordt doorgaans gesteld door een arts op basis van de symptomen, een lichamelijk onderzoek en cognitieve tests. De huisarts verwijst vaak door naar een specialist, zoals een geriater of neuroloog, voor nadere diagnostiek. In sommige gevallen kunnen beeldvormende onderzoeken zoals een MRI of CT-scan worden gemaakt om andere oorzaken van de symptomen uit te sluiten.

dementie vroege signalen

Behandeling van dementie

Helaas is er geen genezing voor dementie. De focus van behandeling ligt op het beheersen van de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Medicijnen kunnen geheugenverlies, gedragsproblemen en andere symptomen bestrijden. Niet-medicamenteuze behandelingen omvatten, therapie, ondersteuning groepen en aanpassingen van de leefomgeving, zoals dagbesteding of aangepaste woonvormen.

Leven met dementie

Leven met dementie of Parkinson kan een grote uitdaging zijn voor zowel de patiënt als de naasten. Gelukkig zijn er veel hulpmiddelen en vormen van ondersteuning beschikbaar. Denk aan thuiszorg, mantelzorgondersteuning, dagopvang, logeeropvang en respijtzorg. Ook voor naasten zijn er lotgenotencontactgroepen en trainingen om beter om te gaan met de ziekte en de veranderende thuissituatie. Heb je zorgen over jezelf of over iemand in je omgeving? Neem dan contact op met je huisarts. De huisarts kan de symptomen beoordelen en je doorverwijzen voor verdere diagnostiek en ondersteuning. Als de diagnose dementie wordt gesteld, kan de arts je informeren over behandelingsopties, hulpmiddelen en beschikbare vormen van zorg en ondersteuning.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant