Sociaal emotionele ontwikkeling is eigenlijk niet meer dan de ontwikkeling van je persoonlijkheid. Er wordt dan vooral gekeken naar de sociale ontwikkeling en gedragingen die met sociale contexten te maken hebben.
Bij sociaal emotionele ontwikkeling kun je bijvoorbeeld denken aan zelfbeeld, emoties en temperament. Met sociaal emotionele ontwikkeling leert het kind hoe het met gevoelens kan omgaan en leert het ook om zich op een goede manier te uiten. Ook leert een kind andermans emoties te herkennen. De ontwikkeling hiervan gaat meestal samen met andere ontwikkelingen. Zoals op motorisch gebied. Ook de omgeving is van groot belang voor de sociaal emotionele ontwikkeling.
Bij sociaal emotionele ontwikkeling zullen ouders al snel merken dat een kind opeens blijdschap, verdriet of woede uit. Soms kan dat heel extreem zijn, zoals bij driftbuien. Ook dit hoort bij sociaal emotionele ontwikkeling.
Kinderen die hoogbegaafd zijn, lopen ook vaak voor op de sociale emotionele ontwikkeling. Dit kan voor problemen zorgen, omdat het hoogbegaafde kind zich niet altijd serieus genomen voelt. Hij snapt niet dat zijn leeftijdsgenoten niet dezelfde ontwikkeling maken. Dit is dus wel iets om in de gaten te houden en om begeleiding bij te geven.
Twijfel je of de emotionele ontwikkeling van je kind wel goed gaat? Dan kun je dit altijd eens bespreken met een arts. Er zijn diverse testen ontwikkeld om te kijken hoe het met de sociaal emotionele ontwikkeling van iemand gaat. Onthoud ook dat de sociaal emotionele ontwikkeling niet even snel gaat van iedereen. Hier kunnen dus verschillen in zitten en het hoeft niet meteen iets verkeerds te zijn als een kind iets achter- of voorloopt op een leeftijdgenoot.