Roept het horen van bepaalde geluiden heftige emoties bij je op? Zelfs zo erg dat je het geluid ‘haat’ en het wil vermijden omdat het ernstig effect heeft op je doen en laten? Dan kan het zijn dat je lijdt aan een vorm van verminderde geluids tolerantie, ookwel misofonie genaamd. Hieronder leggen we je uit wat misofonie is en wat de misofonie symptomen zijn.
Wat is misofonie?
Misofonie is een neurologische aandoening. Het wordt ook wel aangeduid als Selectieve Sound Sensitivity Syndrome of geluids intolerantie. Misofonie betekent ook wel letterlijk ‘haat van geluid’, een samenstelling van het Griekse misos (haat) en phónè (stem, geluid).
Als je misofonie hebt, kun je extreme irritatie of woede voelen bij het horen van bepaalde geluiden. Het gaat hierbij meestal om geluiden waar andere mensen eigenlijk niet eens echt bij stilstaan en zijn meestal geluiden die door de mens geproduceerd worden.
Hieronder geven we je een aantal voorbeelden:
- Mond- en keelgeluiden: smakken, slikken, afbijten, keelschrapen of gapen
- Neusgeluiden: Het ophalen van de neus of zelfs iemands ademhaling
- Neuriën, fluiten, zingen
- Iemand stem, iemands uitspraak van bepaald woorden of letters of iemands lach.
Maar ook andere geluiden door de mens geproduceerd zoals:
- Het kraken van chipszakken
- Klikken met een pen
- Het lopen met hakken op een harde ondergrond
- Het roeren met een lepeltje in een mok
Oorzaken van misofonie
Over de oorzaken van misofonie is nog niet zoveel bekend. Het kan voorkomen bij mensen met verschillende vormen van gehoorverlies, maar ook bij mensen met een normaal gehoor. Waarschijnlijk ligt de verklaring voor misofonie dieper in het brein.
In een recent hersenonderzoek uitgevoerd in het AMC, werd met behulp van een EEG gekeken naar het verloop van de automatische geluidsfiltering door de brein. Uit het onderzoek kwam naar voren dat deze automatische filtering bij misofonie patiënten minder goed lijkt te verlopen dan bij mensen zonder misofonie. Doordat de filtering minder goed werkt, kan dit een mogelijke verklaring zijn voor de overprikkeling en heftige emoties als misofonie kenmerken.
Er wordt vermoed dat misofonie in de puberteit ontstaat, ergens tussen het 8e en 12e levensjaar. Dit komt omdat mensen die aan misofonie lijden vaak herinneringen uit de jeugd aanhalen van bijvoorbeeld smakkende familieleden en dat ze dit herinneren als start van deze ‘haat’ voor dat geluid.
In de video hieronder zie je een voorbeeld van Lotte.
Kenmerken misofonie
Het brein maakt een koppeling tussen een specifiek geluid en negatieve gevoelens.Telkens als je het geluid hoort, roept dat (extreem) negatieve gevoelens op.
Deze negatieve gevoelens kunnen bij iedereen zich anders uiten zoals woede, haat en walging. Daarnaast kun je ook nog last hebben van de volgende symptomen:
- Stress
- Slechte concentratie
- Schaamte en schuldgevoelens
- Angst om de zelfbeheersing te verliezen
- Zich onbegrepen voelen door anderen of zichzelf
Als de frustratie of woede zo extreem wordt, bestaat er ook de kans dat mensen het geluid gaan ontwijken en daardoor in een sociaal isolement terecht komen. De gevolgen van de symptomen van misofonie moet je dus zeker niet onderschatten!
Het is niet duidelijk hoeveel mensen in Nederland last hebben van misofonie. De schatting is dat 6 a 7% van de mensen in Nederland regelmatig deze extreme gevoelens door geluid ervaren waarvan bij ongeveer 0.5% waar ook daadwerkelijk sprake is van misofonie. Wellicht zul je na het lezen van dit artikel misofonie herkennen in jezelf en dit eens laten testen bij een arts!
Er is momenteel nog geen genezing voor misofonie, maar met behulp van therapie en oefeningen kun je er wel steeds beter mee leren leven!