Het antwoord op de vraag “wat is het langste Nederlandse woord?” is nog niet zo simpel. Er zijn verschillende bronnen die zeggen het langste Nederlandse woord te hebben gevonden. Woordenboeken en taalinstellingen, maar ook kranten doen een poging om anderen te overtreffen. Regelmatig is er door middel van een prijsvraag een kans om jouw langst gevonden woord in te sturen. In dit artikel geven we een antwoord op de vraag wat het langste Nederlandse woord is.
Inhoudsopgave
Samentrekkingen van woorden
In Nederland heb je een grotere kans om lange woorden tegen te komen dan in vele andere landen. Dat komt omdat je in het Nederlands woorden aan elkaar kan plakken. In de regel komt er bij samentrekkingen van verschillende woorden geen spatie, maar schrijf je de woorden aan elkaar of desnoods met een streepje. Daardoor wordt bijvoorbeeld een tafelpoot geen tafel poot. In theorie zou je een oneindige samentrekking kunnen maken van verschillende Nederlandse woorden. Dan kan tafelpoot in combinatie met fabrikant tafelpotenfabrikant worden. Zo’n fabrikant heeft dan weer een ledenvergadering, of een klachtencommissie, of misschien wel een ledenvergaderingklachtencommissie. Als die vervolgens op hun beurt weer notulen maken, met een speciale notulenpen, dan krijg je een nog langer woord. Die pen moet op zijn beurt weer een fabrikant hebben, en zo kun je oneindige combinaties van fictieve woorden bedenken.
Wat is het langste woord?
Je hebt vast ooit kennisgemaakt met het woord hottentottententententoonstellingen. Het woord is beroemd geworden als langste woord in de Nederlandse taal, en is een samenstelling van de bevolkingsgroep hottentotten, hun woonplaats tenten, en het woord tentoonstellingen. De vraag is echter of dit een echt Nederlands woord is, aangezien het nooit echt wordt gebruikt. Sommige mensen zijn daarom van mening dat het langste Nederlandse woord dat echt meetelt, in het woordenboek moet staan. Maar ook woordenboeken zijn het niet met elkaar eens.
Langste woord in het woordenboek
In de beroemde Dikke van Dale is lange tijd meervoudigepersoonlijkheidsstoornis het langste woord geweest, met 34 letters. Als je dit woord in het meervoud zet, is het langer, maar dan staat het weer niet als zodanig in het woordenboek. Volgens Onze Taal is het langste Nederlandse woord aansprakelijkheidswaardevaststellingsveranderingen, wat 50 letters telt. Volgens het Woordenboek der Nederlandsche Taal is het woord levensverzekeringsaangelegenheden het langste woord, dat met 35 letters op de voorlopige eerste plaats staat boven de winnaar van de Dikke van Dale. Het Algemeen Nederlands Woordenboek komt niet verder dan 32 letters met lagekostenluchtvaartmaatschappij. De ware woordenboekwinnaar is officieel een woord dat maar korte tijd in de Van Dale heeft gestaan: zandzeepsodemineraalwatersteenstralen.
Beleid van woordenboeken
Een bedacht lang Nederlands woord komt natuurlijk niet zomaar in het woordenboek terecht. Als criterium voor het opnemen van woorden bestaat ten eerste de regel dat het woord langere tijd door verschillende media in Nederland wordt gebruikt. Daarnaast geldt specifiek voor samenstelling dat, als de samenstelling alleen bestaat uit de losse betekenis van de verschillende woorden, de betekenis gemakkelijk achterhaald kan worden. Dat betekent dat het niet als apart woord in het woordenboek opgenomen wordt.
Guinness Book of Records
In het Guinness Book of Records worden allerlei wereldrecords bijgehouden, waaronder het langste woord. Het boek doet echter geen uitspraak over het langste Nederlandse woord. In verschillende edities van het boek staat het Duitse woord van 79 letters:
Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft. Het Guinness Book of Records noemde floccinaucinihilipilification als langste woord dat opgenomen is in het Oxford English woordenboek.
Prijsvragen en andere bronnen
Op internet zijn talloze projecten te vinden om het langste Nederlandse woord nog wat verder op te rekken. Omdat er echter geen grens is die duidelijk maakt of een woord in strikte zin wel ‘bestaat’, kunnen de meest betekenisloze inzendingen wel het langste woord maken dat volgens de Nederlandse grammatica in elk geval nog kloppen. Redelijk betekenisvol zijn nog concernfinancieringsvennootschapsdirecteur, arbeidsongeschiktheidsverzekeringsformulieren en potentiaalvereffeningswandcontactdoosafdekplaatjes. Maar autoventilatieventieldopjes, wat zijn dat? En kun je dat wel combineren met de samenstelling kerstmisverkoopacties? En hebben de tenten van de hottentotten wel tentharingen? Redelijk bekend is het woord kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamhedencomitéleden, een woord dat door een deelnemer van Lingo is bedacht.
Lange woorden in andere talen
In het Duits wordt sinds lange tijd het woord Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgaben-übertragungsgesetz als langste woord beschouwd. Het telt 63 letters, maar het is nooit in het Duitse woordenboek opgenomen geweest. Letterlijk vertaald betekent dit woord de wet over de takenoverdracht voor de controle van rundvleesetiketten. Of, als je er een Nederlands woord van wilt maken, rundvleesetiketteringscontroletakenoverdrachtwet. In het Engels gold lange tijd pneumonoultramiscroscopicsilicovolcanoniosis, een medische term voor een leverziekte, maar de scheikundige term voor titine is veel langer, en telt maar liefst 189.891. In het Turks geldt een woord van 75 letters: muvaffakiyetsizlestiricilestiriveremeyebileceklerimizdenmissinizcesinesiniz.
Angst voor lange woorden
Hippopotomonstrosesquippedaliofobie is een woord dat bestaat uit 35 letters, en een beschrijving is voor de angst voor lange woorden.
Vrachtwagenaanhangwagenrechterachterbandventieldopdoosetiketverfletteronderdeeltjes.