Een slechte lichaamshouding en een slechte matras kunnen een diepe, herstellende slaap in de weg staan. Slaapergonomie kan je helpen je slaaphoeveelheid en slaapkwaliteit te verbeteren.
Hoe goed je lichaam is uitgelijnd tijdens de slaap is in wezen een gekke, maar zeer belangrijke vraag. Het is een vreemde vraag omdat het gezond verstand zegt dat elke houding waarin je comfortabel kunt slapen een goede houding voor je is.
Toch is het om twee redenen een belangrijke vraag: de houding waarin je comfortabel slaapt kan verhinderen dat je lichaam zich goed uitlijnt, en een verkeerde uitlijning kan op lange termijn verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken.
Naast andere zaken kan een verkeerde houding rugpijn veroorzaken of verergeren en zowel de kwaliteit als de kwantiteit van je slaap aantasten. Slaaptekort of een slechte slaapkwaliteit kunnen op hun beurt invloed hebben op je lichamelijke en psychische gezondheid.
Een slechte lichaamshouding en een slechte matras kunnen ervoor zorgen dat je niet kunt genieten van een diepe, herstellende slaap. Slaapergonomie kan helpen om de hoeveelheid en de kwaliteit van je slaap te verbeteren
Het belang van een goede houding tijdens de slap
Voel je je vaak slaperig overdag, heb je last van hoofdpijn, vermoeidheid en/of gebrek aan concentratie na een nacht slapen?
Zo ja, dan is de kans groot dat je lichaam tijdens de slaap slecht is uitgelijnd.
Om specifieker te zijn: je ademt misschien oppervlakkig tijdens de slaap. Er is een duidelijk en sterk verband tussen de uitlijning van het lichaam en de ademhaling en de slaapkwaliteit.
Als het lichaam structureel niet in balans is, is dat van invloed op de ademhaling, wat weer van invloed is op de slaapkwaliteit. Als onze wervelkolom in zijn natuurlijke positie staat – een positie waarin de nek (cervicaal), middenrug (thoracaal) en onderrug (lumbaal) goed op elkaar zijn afgestemd – kunnen onze longen meer zuurstof vasthouden. Voldoende zuurstofopname tijdens de slaap bevordert een soepele werking van het parasympathisch zenuwstelsel (PSNS), dat ontspanning induceert en bevordert.
Aan de andere kant veroorzaakt een verminderde zuurstofopname een overmatige productie van cortisol (het stresshormoon) en adrenaline, waardoor het lichaam zich niet kan ontspannen. Een juiste lichaamshouding tijdens de slaap bevordert ook een goede bloedcirculatie door het hele lichaam en verlicht gewrichtspijn, die beide bijdragen tot een goede nachtrust.
In welke houding je ook slaapt, het is belangrijk dat je een ‘wervelkolom neutrale’ positie aanhoudt (een neutrale wervelkolompositie is hetzelfde als de natuurlijke positie van de wervelkolom).
Het matras waarop je slaapt, is van grote invloed op je structurele balans. Als het matras niet geschikt is, kan het structurele onevenwichtigheden creëren, maskeren en/of verergeren, wat schadelijk kan zijn voor een goede slaap. Het kan ook leiden tot gezondheidsproblemen zoals slaapapneu en rugpijn
Een goed matras kan helpen bij een correcte uitlijning van het lichaam tijdens het slapen en zo een goede nachtrust bevorderen.
Een harde matras versus een zachte matras
Er zijn verschillende redenen waarom iemand voor een harde matras zou kunnen kiezen:
- Ondersteuning: Een harde matras kan het lichaam meer ondersteuning bieden, vooral voor mensen die rug- of nekpijn hebben. Het kan helpen de wervelkolom in lijn te houden en de druk op de gewrichten te verminderen.
- Duurzaamheid: Harde matrassen zijn doorgaans duurzamer dan zachte matrassen omdat ze na verloop van tijd minder doorzakken. Dit maakt ze tot een goede investering voor mensen die een matras willen dat lang meegaat.
- Temperatuurregulatie: Harde matrassen hebben de neiging koeler te zijn dan zachte, omdat ze minder doorzakken en meer luchtstroom toelaten. Dit kan een goede keuze zijn voor mensen die warm slapen.
- Persoonlijke voorkeur: Sommige mensen geven gewoon de voorkeur aan het gevoel van een harde matras. Het is belangrijk om een matras te kiezen die voor u comfortabel en ondersteunend aanvoelt, ongeacht of deze als “hard” of “zacht” wordt beschouwd.
Voor sommige is een zachtere matras echter beter geschikt. Indien je matras te hard is, kan je er een topper opleggen om het geheel zachter te maken.
Voor wie is een zachter matras geschikt?
Een zachter matras is geschikt voor mensen die:
- Drukverlichting nodig hebben: zachte matrassen bieden meer demping en drukontlasting voor het lichaam: Zachte matrassen kunnen meer demping en drukverlichting voor het lichaam bieden, wat gunstig kan zijn voor mensen met aandoeningen zoals artritis of fibromyalgie.
- Een zachter comfort verkiezen: Sommige mensen geven gewoon de voorkeur aan het gevoel van een zacht matras, omdat het comfortabeler en knusser kan zijn.
- Op hun zij slapen: Zijslapers vinden dat een zacht matras hun lichaam meer laat wegzakken, wat de druk op de schouders en heupen kan verminderen.
Het is belangrijk op te merken dat ieders voorkeuren en behoeften anders zijn, en dat wat voor de ene persoon werkt, voor de andere misschien niet goed is. Het is essentieel een matras te kiezen dat voor jezelf comfortabel en ondersteunend aanvoelt.