Er zijn drie soorten spieren in het lichaam: skeletspieren, hartspieren en gladde spieren. Stress kan een effect hebben op alle drie de spiertypen, maar het spiertype dat het meest wordt aangetast is de skeletspier.
Skeletspieren zijn verantwoordelijk voor vrijwillige beweging, en als ze onder spanning komen te staan, kunnen ze in een samentrekkingstoestand komen die "stress-hypertrofie" wordt genoemd. In deze toestand worden de spiervezels groter als gevolg van de opgelegde spanning, maar dit heeft een prijs, want de spieren worden minder efficiënt en raken sneller vermoeid.
Stress beïnvloedt de volgende spieren:
-De bovenste trapeziusspier, die verantwoordelijk is voor het ophalen van je schouders en het optillen van je schouderbladen.
-De musculus sternocleidomastoideus, die verantwoordelijk is voor het achteroverkantelen van het hoofd en het buigen van de nek.
-De kauwspier, die verantwoordelijk is voor het op elkaar klemmen van de kaak.
-De musculus pectoralis minor, die de schouderbladen naar elkaar toe trekt.
Er zijn een paar verschillende manieren om deze vraag te beantwoorden. Ten eerste beïnvloedt stress het vermogen van het lichaam om spierweefsel te produceren. Ten tweede kan stress leiden tot de afbraak van spierweefsel. Ten derde kan stress het vermogen van het lichaam om te herstellen van de training verstoren, wat de spiergroei kan belemmeren. Ten slotte kan chronische stress leiden tot "spieratrofie" - een aandoening waarbij het lichaam spierweefsel begint af te breken voor energie.
Er zijn een paar verschillende manieren om deze vraag te beantwoorden. Eén manier is om te zeggen dat stress alle spieren in het lichaam beïnvloedt, want als het lichaam stress ervaart, geeft de hypothalamus de hypofyse het signaal om een hormoon af te geven dat adrenocorticotroop hormoon (ACTH) heet. ACTH laat de bijnieren cortisol vrijmaken, een hormoon dat het lichaam helpt te reageren op stress.
Cortisol beïnvloedt veel verschillende weefsels in het lichaam, waaronder spieren. Bij een hoog cortisolgehalte kunnen cellen resistent worden tegen insuline (insulineresistentie), wat kan leiden tot diabetes.
Please login or Register to submit your answer