Slaapmeditatie kan uitkomst bieden als jij moeite hebt met in slaap vallen. Soms lukt het niet in één keer om goed in slaap te vallen. Er gaan te veel gedachten door je hoofd waardoor je moeite hebt om voldoende rust te vinden en in de slaapmodus te komen. Uiteindelijk heb je rust in jouw hoofd nodig om goed te kunnen slapen, want een overvloed aan gedachten leidt er alleen maar toe dat het hoofd actief blijft en daardoor lastig in de slaapmodus terechtkomt.
Slaapmeditatie kan een uitstekend middel zijn om deze rust voor het slapen te vinden. Mindfulness en meditatie is al lange tijd voor velen een middel om aan het eind van de dag mentale rust te vinden. Bij slaapmeditatie duik je even rustig in jouw eigen gedachten en doe je niets anders dan stil zitten of liggen. Doordat je bij mentale rust veel beter slaapt, heb je vaak ook veel minder uur slaap nodig om het maximale uit jouw nacht te halen. Dat bespaart niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat jij gedurende de dag een meer uitgerust gevoel zult hebben.
Inhoudsopgave
Wat zijn de voordelen van slaapmeditatie?
Bij slaapmeditatie heb je als voornaamste doel dat jij even de kalmte kunt voelen die je nodig hebt om in slaap te vallen. En dat brengt talloze voordelen met zich mee die zich niet alleen tijdens de meditatie zelf uitbetalen, maar zelfs de volgende dag nog meespelen in hoe jij je voelt.
Betere nachtrust
Het grootste voordeel van slaapmeditatie is dat je een betere nachtrust krijgt. Als jij op dit moment moeite hebt om in slaap te vallen, bijvoorbeeld omdat jij gedurende de dag erg veel stress ervaart, dan kan slaapmeditatie helpen om ‘s avonds deze gedachten stil te zetten en zonder al die impulsen in jouw hoofd in slaap te vallen. Mensen die aan slaapmeditatie doen ervaren aanzienlijk meer rust vooraf en tijdens het slapen. Vooral gedurende de nacht merk jij hier de voordelen van. Je komt in een veel diepere slaap terecht waardoor jij veel meer rust krijgt. Mensen die veel stress ervaren kunnen over het algemeen gedurende de nacht ook vaak wakker worden, maar met een goede routine voor het slapen weet je zeker dat je dit zo veel mogelijk kunt voorkomen.
Minder stress
Daaropvolgend ervaar je simpelweg minder stress, zowel gedurende de nacht als overdag. Een goede nachtrust is essentieel om de stressvolle gedachten in ons hoofd stil te zetten. Veel mentale stress kan ertoe leiden dat je gedurende de dag ook niet goed met de factoren om kunt gaan die tot die stress leiden. Zo kun je bijvoorbeeld gestrest zijn voor een toets op school of omdat je moeite hebt om een baan te zoeken. Een goede nachtrust helpt om het brein te herstellen en zorgt dat je veel rationeler kunt nadenken. Uiteindelijk zal dit ertoe leiden dat je de problemen ook beter bij de kern kunt aanpakken en progressie maakt. En dit helpt om de stress weer snel op te lossen.
Helpt bij insomnie
Sommige mensen leiden aan insomnie, wat ook wel bekend staat als slapeloosheid. Bij slapeloosheid val je moeilijk in slaap, word je gedurende de nacht vaak wakker of kun je juist te vroeg wakker worden. Uiteindelijk merk je hier overdag veel overlast van, want je bent nog steeds moe als je eenmaal wakker wordt. Het maakt dan niet uit hoe lang je slaapt, want je blijft de nadelen van een te korte nachtrust ondervinden. Slaapmeditatie helpt actief bij het oplossen van slaapproblemen. Je ervaart veel minder moeite om in slaap te vallen want de gedachten die jou normaal wakker houden worden langere tijd stopgezet.
Lees ook: Deze 20 slaaptips om beter in slaap te komen
Een beter immuunsysteem
Uit onderzoek blijkt dat dagelijkse meditatie helpt om het immuunsysteem van het lichaam te verbeteren. Dit heeft een grote invloed op de gezondheid van jouw lichaam, want jij wordt hierdoor veel minder snel ziek. Een goed immuunsysteem is essentieel om gezond en fit te blijven. Veel mensen lopen er tijdens de wintermaanden tegenaan dat zij koorts of griep krijgen. Het immuunsysteem is niet sterk genoeg om de bacteriën in het lichaam te bestrijden. Dit kan onder andere door een stressvolle omgeving komen. Door regelmatig te mediteren help je het immuunsysteem te verbeteren en loop je gedurende de koude maanden ook minder kans dat jij ziek wordt.
Lagere hartslag
Een snelle hartslag kan erg vervelend zijn. Niet alleen is dit gelinkt aan een hoger risico op hart- en vaatziekten, maar ook slaapproblemen zijn het gevolg van een te hoge hartslag. Het is geen probleem om een hoge hartslag te hebben, omdat dit simpelweg iets is waar je tijdens het sporten mee te maken krijgt. Maar het is niet gezond om ‘s avonds in jouw bed nog steeds een hoge hartslag te hebben. Het lichaam is op dat moment te actief en kan hierdoor tegen allerlei problemen aanlopen. Slaapmeditatie helpt om de hartslag vooraf aan het slapen te verlagen en zorgt hiermee voor een rustig gevoel. En uiteindelijk helpt dit dus ook weer om beter te slapen.
Betere ademhaling
Mensen die gedurende de nacht te maken krijgen met ademhalingsproblemen kunnen gebaat zijn bij slaapmeditatie. Gedurende de slaapmeditatie ben je actief bezig met jouw ademhaling en wil je die zo veel mogelijk verlagen. Daartegenover kan bijvoorbeeld hyperventilatie zorgen voor een zeer snelle ademhaling. Door slaapmeditatie in te zetten wordt de gemiddelde ademhaling verlaagd. Bovendien maak je hierbij ook gebruik van een groter deel van jouw longen waardoor je ook voldoende zuurstof binnenkrijgt. En daar heb je de gehele nacht profijt van.
Verschillende soorten slaapmeditatie
Er zijn verschillende soorten slaapmeditatie. Iedere soort heeft haar eigen voordelen. Wanneer je dit voor het slapen wilt inzetten, is het aan te raden om alle drie de varianten voor ongeveer een week te proberen en uit te zoeken welke het beste bij jou past. Uiteindelijk zijn alle soorten slaapmeditatie effectief, maar de één ervaart meer voordelen van bijvoorbeeld visualiseren terwijl de ander juist beter slaapt door geleide slaapmeditatie. Hieronder leggen wij de verschillende vormen van slaapmeditatie verder uit.
Visualiseren
Bij visualiseren zet jij jouw gedachten in om aan een rustgevende omgeving te denken. Dit kan bijvoorbeeld een bloemenveld of bos zijn. Je loopt zelf door dit scenario en kijkt rustig om je heen wat je allemaal ziet. Door dit goed te visualiseren, merk je al snel dat je rustig door deze omgeving kunt lopen en daardoor ook steeds rustiger wordt. Visualiseren is ontzettend effectief wanneer je ongeveer 10 minuten lang kalm wilt worden. Bovendien kan visualiseren ook een flinke invloed hebben op jouw dromen. Sommige mensen geven aan dat zij ook vaker over deze omgeving dromen omdat zij hier net voor het slapengaan ook al aan gedacht hebben. Dit maakt het een erg effectief middel wanneer jij nachtmerries hebt, omdat je dan vaker over een rustgevende omgeving droomt.
Ademhalingsoefeningen
De ademhalingsoefeningen die je kunt inzetten voor slaapmeditatie zijn er vooral op gericht om de ademhaling te verlagen en de hoeveelheid zuurstof die jij binnenkrijgt te verhogen. Wanneer jij ‘s avonds in jouw bed ligt en op jouw ademhaling let dan valt het in stressvolle tijden op dat je snel ademhaalt en ook vaak niet diep genoeg ademhaalt. Een oefening waar jij beter op jouw ademhaling let helpt effectief om beter te ademen. Je let hierbij simpelweg op jouw ademhaling en op niets anders. Hiermee zet jij jouw gedachten stil en ervaar jij veel meer rust voordat jij in slaap valt.
Geleide slaapmeditatie
Bij geleide slaapmeditatie spreken we over geluidsfragmenten of video’s die helpen om beter in slaap te vallen. Je hoort natuurgeluiden en iemand vertelt wat jij moet doen. Dit kunnen ademhalingsoefeningen zijn, maar ook visualisaties of simpelweg een kort verhaal waarin jij tot rust komt. Geleide slaapmeditatie is vooral de laatste jaren ontzettend populair geworden omdat we steeds gemakkelijker toegang hebben tot deze fragmenten. Veel mensen geven aan dat zij hier veel beter door zijn gaan slapen.
Overdag zorgen voor een beter slaapmeditatie
De kwaliteit van jouw slaap wordt niet alleen ‘s avonds bepaald, maar ook overdag. Als jij overdag beter oplet wat jij doet, kun je gedurende de nacht ook beter slapen. Dit heeft er vooral mee te maken dat er slaapproblemen kunnen ontstaan wanneer jij gedurende de dag niet goed voor jezelf zorgt. En het opvolgen van de instructies zullen de slaapmeditatie ook veel effectiever maken.
- Zorg overdag al voor een goede temperatuur in jouw slaapkamer. Open bijvoorbeeld een raam wanneer jij ‘s ochtends weggaat, zodat jij in de avond ook een veel koudere kamer hebt.
- Door overdag te wandelen, te sporten of aan yoga te doen, ben je van nature al een stuk kalmer. Dit draagt actief bij aan een betere nachtrust en helpt ook om sneller in slaap te vallen.
- Drink overdag ongeveer 6 tot 8 glazen water. Door iedere dag voldoende water te drinken, blijven lichaam en brein gezond en ervaar je bovendien ook minder stress. Veel mensen hebben lichamelijke en daardoor ook mentale stress omdat zij simpelweg niet voldoende water drinken.
- Eet gezonde maaltijden met voldoende groenten en fruit. Het is bewezen dat een slecht eetpatroon zorgt voor een minder goede nachtrust. Eet daarbij ook geen maaltijden meer binnen de 2 uur voordat jij gaat slapen, omdat dit zorgt voor meer activiteit in de maag en ertoe leidt dat je minder gemakkelijk in slaap valt.
- Probeer een uur voordat jij in slaap valt geen elektronische apparatuur zoals een mobiele telefoon en laptop te gebruiken. Het licht van deze apparaten zorgt voor een lagere productie van slaaphormonen die nodig zijn om snel in slaap te vallen en voldoende rust te ervaren.