Lisdexamfetamine kan worden ingezet wanneer iemand last heeft van de symptomen van ADHD. Lisdexamfetaminestaat staat bekend als medicijn onder de naam Elvanse. Je kunt het medicijn gebruiken om de scherpe randjes van de symptomen van ADHD te voorkomen. Wil je meer weten over het gebruik van Lisdexamfetamine, de stof in het medicijn en hoe dit te vergelijken is met het gebruik van Ritalin? In dit artikel lees je alles over het gebruik van de stof en welke voordelen het voor mensen die met ADHD te maken hebben.
Inhoudsopgave
De werkzame stof in Lisdexamfetamine
Lisdexamfetamine wordt na orale toediening omgezet in dexamfetamine door de werking van het enzym trypsine, dat in het maagdarmkanaal wordt aangetroffen. Lisdexamfetamine is een zogenoemde prodrug. Prodrugs zijn medicijnen die in het lichaam worden omgezet in de actieve stof. Prodrugs zoals lisdexamfetamine zijn ontwikkeld in een poging om het misbruikpotentieel van deze middelen te verminderen.
Deze stof helpt om de impulsen en hyperactiviteit waar mensen met die met ADHD te maken hebben te onderdrukken. Het gaat hierbij om het verbeteren van de verbindingen in de hersenen die zorgen voor de aanmaak van dopamine en noradrenaline. Een hogere aanwezigheid van deze twee stoffen in het brein zorgt ervoor dat men beter kan opletten en minder snel druk wordt.
Lisdexamfetamine gebruiken bij ADHD
Medicijnen zijn bij ADHD het meest voorkomende middel om de symptomen te behandelen. Lisdexamfetamine is een van de stoffen die door huisartsen wordt voorgeschreven. Je vindt deze stof specifiek in het medicijn Elvanse, welke alleen verkrijgbaar is als de huisarts hier een recept voor geeft. Een effectieve manier om symptomen van ADHD te onderdrukken is door meer dopamine en noradrenaline aan te maken; deze stoffen zijn actief verbonden aan de symptomen die mensen met ADHD ervaren. En daar kan de stof lisdexamfetamine bij helpen.
ADHD komt zowel bij kinderen als volwassenen voor. Het gebruik van de stof lisdexamfetamine is echter niet geschikt voor kinderen onder de zes jaar. Net als andere medicijnen voor ADHD heeft lisdexamfetamine ook bijwerkingen waar men goed op moet letten. Deze kunnen zowel op korte als lange termijn voor vervelende lichamelijke problemen zorgen.
Lisdexamfetamine gebruiken om beter te presteren
Het gebruik van medicatie met lisdexamfetamine kan helpen om de prestaties op school of werk te verbeteren. Door een betere balans in de aanmaak van dopamine en noradrenaline speelt hyperactiviteit een minder actieve rol in het leven van mensen met ADHD. Daarbij helpt deze balans ook om minder snel afgeleid te raken. Daar heb je gedurende de dag veel profijt van, want hyperactiviteit en impulsiviteit hebben een negatieve invloed op de prestaties die jij levert.
Doordat de stof veilig is voor kinderen vanaf 7 jaar, kan het al op de basisschool helpen om beter te functioneren. Dit effect zet zich op de middelbare school en tijdens de studie door. Uiteraard kan het ook, zodra men begint met werken, een positieve invloed op de prestaties hebben.
Lisdexamfetamine gebruiken
Je kunt lisdexamfetamine elke dag gebruiken, zolang je maar goed let op de bijwerkingen. Het gebruik van lisdexamfetamine wordt altijd in overleg met de huisarts gedaan. Indien je dus iets anders aan jezelf merkt dat je niet prettig vindt, dien je dit direct aan te geven bij de huisarts. Het medicijn is in capsules verkrijgbaar, welke je een of meerdere keren per dag kunt innemen. De capsules zijn verkrijgbaar met 20 mg, 30 mg, 50 mg of 70 mg van de werkbare stof.
Capsules met lisdexamfetamine
Lees altijd goed de bijsluiter van deze capsules en overleg met jouw huisarts wat de beste dosering is. Vaak begin je met een wat lichtere variant van 20 of 30 mg om te kijken hoe goed het medicijn aanslaat. Let daarom goed op welke positieve effecten jij merkt, maar ook of er bijwerkingen zijn.
Voor mensen met zware ADHD symptomen kan er tot maximaal 70 mg/dag worden voorgeschreven. Je kunt altijd aan de huisarts aangeven of het medicijn wellicht onvoldoende aanslaat als je na een maand nog weinig merkt. Er wordt dan gekeken of jij een hogere dosering dient te krijgen.
Merk je veel bijwerkingen? Dan wordt er een lagere dosering voorgeschreven of een ander medicijn voorgeschreven. Neem nooit zomaar zelf meerdere capsules per dag en stop ook niet zomaar met de behandeling, dit dien je altijd te overleggen. Je verhoogt de dosering alleen na goedkeuring van de huisarts en in kleine etappes van 10 of 20 mg per keer.
Wanneer Lisdexamfetamine gebruiken?
Je gebruik lisdexamfetamine in principe op iedere dag dat jij minder overlast wilt ervaren van de symptomen van ADHD. Op deze dagen wil je de symptomen zo veel mogelijk onderdrukken. Dit houdt in dat je het medicijn op bepaalde dagen wellicht helemaal niet hoeft te nemen, omdat jij op die dagen bijvoorbeeld geen behoefte hebt om de impulsiviteit en het verminderde concentratievermogen te onderdrukken. Wellicht wil het medicijn alleen gebruiken op dagen dat jij naar school gaat of moet werken.
Je neemt het middel op deze dagen voor het ontbijt. Met een gemiddelde werking van 14 uur zal het middel de gehele dag werken. Het doseren van dit middel is mogelijk. Je neemt dan de helft van de dosering aan het begin van de dag en de andere helft in de middag. Het effect gedurende de eerste uren van de dag zal dan minder heftig zijn. Sommige gebruikers van dit middel hebben daar behoefte aan. Neem het middel niet te laat op de dag in, want dit kan ertoe leiden dat je ‘s avonds langer wakker blijft.
Hoe lang Lisdexamfetamine gebruiken?
Het is mogelijk om lisdexamfetamine langere tijd te gebruiken, maar dit moet altijd in samenspraak met de huisarts gebeuren. Er is op dit moment nog onvoldoende onderzoek uitgevoerd om te weten wat de lange termijn-effecten van dit middel zijn. Er zal ook eerst een korte testperiode worden gedaan waarbij jij het medicijn voor een bepaalde tijd gebruikt. Zo kan er samen met de huisarts worden gekeken of jij wellicht last hebt van bepaalde bijwerkingen die ongezond zijn.
Mocht dit niet het geval zijn, en heb je echt nergens last van terwijl je ook maximaal de voordelen van het middel voelt, dan kun je lisdexamfetamine dagelijks inzetten. Je zult gedurende de eerste fase in veel gevallen ook testen met verschillende doseringen of het verdelen over de dag, zodat je kunt begrijpen hoe je het middel zo effectief mogelijk kunt inzetten.
Beperkingen bij Lisdexamfetamine: autorijden en alcohol drinken
Net als veel andere medicatie kun jij het middel niet zomaar in combinatie met alcohol nemen. De meest primaire bijwerkingen van het middel kunnen vaker voorkomen of verergeren wanneer jij bij actieve inname van het middel alcohol drinkt. Het is daarom af te raden om alcohol te nuttigen wanneer jij dit medicijn neemt.
Lisdexamfetamine heeft daarbij invloed op jouw reactievermogen. Dit is gevaarlijk wanneer jij gaat autorijden. Je reageert later op impulsen, dus wordt autorijden aanzienlijk lastiger. Overleg altijd met jouw huisarts wat je qua dosering eventueel moet aanpassen. Zo neem je geen onnodige risico’s tijdens het rijden. Dit kan ertoe leiden dat jij op dagen dat jij echt de auto nodig hebt, beter geen medicatie kunt nemen of deze pas na het autorijden kunt nemen.
Lisdexamfetamine en andere medicijnen
Je mag nooit zomaar medicijnen met elkaar combineren. Jouw huisarts houdt hier rekening mee. Tenslotte is de meeste andere medicatie in jouw medisch dossier opgenomen. Bij het voorschrijven bekijkt de huisarts of er complicaties kunnen zijn bij het gebruik van lisdexamfetamine en andere medicatie. Zegt jouw huisarts hier niets over? Vraag het dan altijd nog even voor de zekerheid na. Lees ook de bijsluiter van deze medicatie en andere medicatie die jij neemt, omdat hier meer in staat over de mogelijke problemen die lisdexamfetamine in combinatie met andere stoffen kan opleveren.
Overleg daarbij ook met jouw huisarts of je bepaalde supplementen kunt blijven nemen. Wellicht neem je supplementen om beter te sporten of beter op te letten, welke niet direct als medicijn worden gemarkeerd. Om gezondheidsproblemen te voorkomen, dien je dit altijd voor te leggen bij jouw huisarts. Die kan aangeven of je de supplementen kunt blijven nemen.
De volgende soorten medicatie kunnen niet zomaar in combinatie met lisdexamfetamine worden genomen zonder dat de huisarts het gebruik hiervan goedkeurt:
- Medicatie die de pH van urine verandert
- MOA-remmers
- Serotonerge geneesmiddelen
- Medicatie met lithiumcarbonaat
Lisdexamfetamine gebruiken als je zwanger bent
Het wordt door huisartsen afgeraden om lisdexamfetamine te gebruiken wanneer jij zwanger bent. De werkzame stof kan in het bloed van het kind terechtkomen. Daarbij zijn er meerdere bewijzen dat het gebruik van lisdexamfetamine (maar ook specifiek amfetamine) direct invloed heeft op afwijkingen bij de geboorte. Zo kan het leiden tot verminderde groei van de baby, een lager gewicht bij de geboorte en zelfs zorgen voor een premature geboorte. Op basis van deze bijwerkingen is het gebruik van lisdexamfetamine gedurende de zwangerschap dan ook niet aan te raden. [1]
Lisdexamfetamine gebruiken als je borstvoeding geeft
De werkzame stof komt uiteindelijk in de moedermelk terecht. Daarom raden huisartsen af om lisdexamfetamine te gebruiken wanneer jij borstvoeding geeft. Het kan er gedurende de eerste jaren van een kind voor zorgen dat zij minder goed groeien, maar ook dat er andere afwijkingen rondom het gewicht ontstaan. Je wilt dit als ouder vanzelfsprekend zo veel mogelijk voorkomen. Overleg daarom met de huisarts wat jij als alternatief voor medicijnen met lisdexamfetamine kunt nemen om te zorgen dat jij jouw kind gezond blijft terwijl jij moedermelk geeft. [1]
De mogelijke bijwerkingen van Lisdexamfetamine
Net als vrijwel ieder medicijn dat ingezet wordt bij ADHD, zijn er diverse mogelijke bijwerkingen bij het gebruik van lisdexamfetamine. Deze variëren van veel voorkomend tot zeer zelden voorkomend. Het gebruik van medicijnen met amfetamine brengt altijd risico’s met zich mee. Je hoeft niet altijd bijwerkingen te ervaren wanneer jij het medicijn net inneemt, maar op de lange termijn kunnen er alsnog problemen ontstaan. Houd jezelf daarom goed in de gaten wanneer jij het middel neemt – zowel op de korte als lange termijn. Bij bijwerkingen dien jij direct contact op te nemen met de huisarts, zodat er gekeken kan worden hoe deze bijwerkingen tegengegaan kunnen worden.
Bijwerkingen die vaak voorkomen
De volgende bijwerkingen komen bij meer dan 1 op de 10 mensen voor die de werkzame stof lisdexamfetamine inzetten bij het voorkomen van ADHD symptomen:
Onregelmatige hartslag (hartkloppingen) – Het gebruik van lisdexamfetamine kan resulteren in een onregelmatige hartslag. Indien je deze bijwerking ervaart moet je direct contact opnemen met je behandeld arts.
Pijn op de borst (dit kan op hartproblemen wijzen) – Een pijn op de borst kan je ervaren als je de medicatie inneemt. Een pijn op de borst kan wijzen op hartproblemen en in dit geval moet je direct contact opnemen met je behandeld arts.
Mindere eetlust – mensen die lisdexamfetamine innemen ervaren gedurende de dag dat zij minder vaak honger hebben. Vandaar dat het middel ook actief wordt ingezet bij mensen die te maken hebben met aandoeningen waar binge eten bij voorkomt. Het middel zorgt er vooral voor dat je minder vaak de neiging hebt om te gaan eten. Het onderdrukt het hongergevoel en zorgt er op deze manier voor dat je ook minder snel zult snoepen of ongezonde voeding eet. Maar ook bij gezonde voeding kan het de eetlust onderdrukken. Je dient daarom altijd een voedingsschema samen te stellen zodat je op de juiste momenten eet.
Vertraging bij het groeien en een lager gewicht – het gebruik van lisdexamfetamine kan vooral op jonge leeftijd zorgen dat men minder snel groeit en ook een lager gewicht zal hebben. Dit is een bijwerking die je vaak pas op lange termijn door hebt, maar je dient er al vooraf rekening mee te houden. Ouders die zich hier zorgen over maken kunnen kijken naar een alternatief voor ADHD medicijnen waar geen lisdexamfetamine in zit.
Slapeloosheid – net als veel andere ADHD medicijnen kan de werkzame stof lisdexamfetamine ervoor zorgen dat je minder goed slaapt of meer moeite hebt om in slaap te vallen. Dit is ook de reden dat het belangrijk is om het middel vroeg in de ochtend te nemen. Het kan er bij een late inname in de avond voor zorgen dat het middel ervoor zorgt dat je helemaal niet moe bent en daardoor moeilijk in slaap valt.
Milde hoofdpijn – het gebruik van lisdexamfetamine kan bij een deel van de gebruikers zorgen voor een milde hoofdpijn. Dit is het beste te vergelijken met een migraine. Wanneer jij deze bijwerking meer dan één dag opmerkt, kun je het beste direct contact opnemen met de huisarts om te kijken wat jij in deze situatie kunt doen.
Een droge mond – je zult merken dat je gedurende de dag vaker een droge mond hebt. Daarom is het belangrijk om voldoende water te blijven drinken wanneer jij middelen met lisdexamfetamine inzet tegen ADHD symptomen. Een droge mond kan gezondheidsklachten in de mond opleveren. Drink daarom meer dan de aanbevolen hoeveelheid water per dag, om voldoende speeksel aan te maken en een droge mond tegen te gaan.
Pijn in de bovenbuik – deze bijwerking komt vooral bij jonge kinderen voor. Het gebruik van medicatie met lisdexamfetamine kan ervoor zorgen dat er een sterke pijn in de bovenbuik gevoeld wordt. Dit zijn bijwerkingen die in de weg staan van een goede gezondheid. Neem in deze situaties daarom direct contact op met de huisarts.
Bijwerkingen die soms voorkomen
De volgende bijwerkingen komen bij meer dan 1 op de 100 mensen voor die de werkzame stof lisdexamfetamine inzetten bij het voorkomen van ADHD symptomen:
Irritatie – je kunt je gedurende de dag erg geïrriteerd voelen wanneer jij lisdexamfetamine inzet tegen ADHD symptomen. Het medicijn zorgt voor een korter lontje waardoor je sneller boos wordt indien er iets gebeurt dat jij niet prettig vindt. Als je dit actief merkt, kun je ervoor kiezen om te gaan mediteren – dit kan deze bijwerking in ieder geval verlichten.
Nervositeit en angst – het medicijn kan er in het brein voor zorgen dat jij vaker een nerveus gevoel hebt en ook vaker angstig bent. Dit is gedurende de dag erg onprettig, want het kan een paranoïde gevoel opleveren. Maar ook in de avond is het vervelend. Vaak blijf je hierdoor langer wakker liggen omdat je meer moeite hebt om in slaap te vallen. De kwaliteit van jouw slaap zal hierdoor ook afnemen, omdat dit gevoel gedurende de nacht kan voortzetten.
Een verminderde sekslust – bij het gebruik van lisdexamfetamine kun je ook op het gebied van seks bijwerkingen merken. Zowel mannen als vrouwen hebben hier last van. Je zult hierdoor minder libido hebben, wat inhoudt dat je minder – maar ook minder vaak – zin hebt in seks. Dit kan een invloed hebben op de relatie, dus houd deze bijwerking goed in de gaten.
Depressieve klachten – het gebruik van medicatie met lisdexamfetamine kan invloed hebben op jouw emotionele staat en leiden tot een depressie. Je kunt je er erg ongelukkig door voelen. Dit gevoel komt vooral voor gedurende momenten waarop het medicijn is uitgewerkt, dus aan het eind van de avond en op dagen dat jij het middel niet neemt. Therapie of in ieder geval een behandeling naast de medicatie is hierbij aan te raden. Overleg daarom met jouw huisarts wat jij in deze situatie het beste kunt doen.
Duizeligheid – je kunt gedurende de dag het gevoel hebben dat je wat licht in jouw hoofd bent
Rusteloosheid – de werkzame stof kan zorgen voor een rusteloos gevoel. Dit kan voor irritaties en angststoornissen zorgen. Overleg direct met jouw huisarts wat je het beste kunt doen.
Slaperigheid – doordat je ‘s avonds minder goed slaapt, zul je overdag vaker het gevoel hebben dat je moe bent. Slaapproblemen komen voor bij mensen die dit medicijn gebruiken. Dit kan gedurende de dag de prestaties verminderen.
Misselijkheid – het middel kan bij zowel kinderen als volwassenen tot misselijkheid leiden. In combinatie met de hoofdpijn kan tot op een migraine lijken. Neem hierbij direct contact op met jouw huisarts.
Huiduitslag – het gebruik van dergelijke medicijnen kan op de huid slaan. Hierdoor ontstaan er bulten of rode plekken.
Hartkloppingen – dit is een bijwerking waarbij je direct contact moet opnemen met de huisarts zodra je deze opmerkt. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden.
Bijwerkingen die zelden voorkomen
De volgende bijwerkingen komen bij meer dan 1 op de 1.000 mensen voor die de werkzame stof lisdexamfetamine inzetten bij het voorkomen van ADHD symptomen:
Overgevoeligheid – je bent minder snel geprikkeld door de impulsen om je heen en deze worden je al snel te veel. Hierdoor dien je eerder afstand te nemen van druktes, omdat de prikkels anders voor te veel problemen zorgen.
Euforie – je kunt je ontzettend gelukkig voelen door het nemen van dit medicijn. Dit is een bekende bijwerking van amfetamine. Ondanks dat dit een zeer prettig gevoel is, kun je hierbij het beste contact opnemen met de huisarts. Amfetamine is een erg verslavend middel en dit euforische gevoel kan op lange termijn tot een verslaving leiden.
Hallucinaties – je ziet dingen die er niet zijn of hoort stemmen die er niet zijn. In zulke situaties kun je het beste contact opnemen met de huisarts om te stoppen met middel. Je gaat dan op zoek naar een beter alternatief
Wazig zicht – het middel kan het zicht verslechteren. Dit gebeurt vaak als je slapeloos wordt door het gebruik hiervan. Wazig zicht is extreem gevaarlijk wanneer jij bijvoorbeeld wilt autorijden. Stap daarom niet in de auto en neem contact op met de huisarts.
Manie – je kunt je heel anders gaan gedragen door dit middel, waarbij je het gevoel hebt dat jij gek wordt. Voor de mensen om jou heen kan dit ook zo overkomen.
Stoppen met Lisdexamfetamine
Je kunt niet zomaar stoppen met lisdexamfetamine. Dit kan er namelijk toe leiden dat jij depressief wordt. Je dient dit daarom altijd in overleg met de huisarts te doen, zodat je kunt voorkomen dat jij problemen krijgt na het stoppen. Vaak dien je eerst af te bouwen door steeds lagere doseringen te nemen.
Lisdexamfetamine kopen
In Nederland is lisdexamfetamine alleen te verkrijgen via de apotheek. Een deel van de kosten wordt gedekt door de verzekering. Bij de apotheek zul je altijd een recept nodig hebben om lisdexamfetamine aan te schaffen. Het recept is via jouw huisarts verkrijgbaar.
Hoe werkt Elvanse in vergelijking met andere ADHD medicijnen
Elvanse is net vrijgegeven voor de Nederlandse markt, maar wordt in andere landen al geruime tijd gebruikt. Er zijn maar weinig onderzoeken gedaan waarin Ritalin of Concerta werd vergeleken met Elvanse bij kinderen of volwassenen met ADHD. We maken hier een korte vergelijking tussen deze drie soorten ADHD-medicijnen.
Elvanse vergeleken met Concerta
Concerta en Elvanse zijn allebei medicijnen uit de klasse van de zogenaamde CNS-stimulanten. Ze stimuleren bepaalde hersendelen die bij patiënten met ADHD minder goed werken.
- In grote lijnen kunnen patiënten die al Concerta gebruikten meestal overschakelen naar Elvanse. Het kan zijn dat patiënten die onvoldoende effect ervaren van het gebruik van Concerta wel gebaat zijn bij een behandeling met Elvanse. Een huisarts kan dit beoordelen, en zorgen voor een goede overschakeling van het ene naar het andere medicijn.
- De effecten en bijwerkingen van een overschakeling van Concerta naar Elvanse kunnen bij elke patiënt anders zijn. Maar uit een onderzoek blijkt dat kinderen een grotere verbetering meldden van de ADHD-symptomen na behandeling met Elvanse ten opzichte van Concerta [2]. Meer kinderen op Elvanse meldden echter bijwerkingen waardoor zij gedwongen werden om met Elvanse te stoppen. Slechte eetlust, gewichtsverlies, slapeloosheid en misselijkheid was hoger bij kinderen die werden behandeld met Elvanse in vergelijking met methylfenidaat. Methylfenidaat veroorzaakte daarentegen meet hoofdpijn en nasofaryngitis (ontsteking van de slijmvliezen van de neus en de bovenste luchtwegen), dan Elvanse.
- Concerta heeft een aantal bijwerkingen die niet of in sterk verminderde mate optreden bij Elvanse. Bij Concerta kan er bijvoorbeeld priapisme optreden, een aanhoudende en pijnlijke erectie. Door gebruikers van Elvanse wordt deze bijwerking niet gerapporteerd. Concerta is niet geschikt voor gebruik door patiënten met syndroom van Tourette of tics. Elvanse is dat wel.
- Op dit moment is de kostprijs van Elvanse hoger dan die van Concerta [3].
Elvanse vergeleken met Ritalin
Net als Ritalin is overigens een zogenaamde CNS stimulant, een medicijn dat de werking van bepaalde hersendelen stimuleert.
- Elvanse wordt in het buitenland vaak voorgeschreven als Ritalin onvoldoende effect heeft bij de behandeling van ADHD. Een huisarts kan bij kinderen bij wie Ritalin niet voldoende effect oplevert, een overschakeling naar Elvanse voorschrijven. Elke patiënt reageert anders, en de hoewel de ene patiënt geen verschil ervaart, kan de andere patient veel baat hebben bij een overschakeling van Ritalin naar Elvanse.
- Vergeleken met Ritalin komen er vaker bijwerkingen voor bij het gebruik van Elvanse. Ook dit kan voor elke patiënt anders zijn. Een huisarts kan hier een persoonlijke beoordeling over geven, en met de patiënt bespreken of het risico op extra bijwerkingen opweegt tegen de mogelijke betere werking van het medicijn Elvanse tegen ADHD.
- Een voordeel van Elvanse vergeleken bij Ritalin is dat het gaat om een pro-drug. Een pro- drug verandert pas in een werkzame stof nadat de capsule zijn ingeslikt. Ritalin wordt soms gebruikt voor recreatieve doeleinden, om high te worden dus. Omdat Elvanse in tegenstelling tot Ritalin een pro-drug is, en pas in het lichaam actief wordt, is het potentieel voor misbruik van het medicijn veel lager.
- De kostprijs van Ritalin is op dit moment lager dan die van Elvanse [3].
Alternatieven Lisdexamfetamine?
Er zijn ontzettend veel alternatieven voor lisdexamfetamine. De bekendste ADHD medicijnen zijn Ritalin, Concerta en Medikinet. Andere alternatieven voor medicatie zijn supplementen zoals LTO3, maar ook door bijvoorbeeld meditatie in te zetten.
Bronnen
- Drugs.com. (2019, 19 augustus). Lisdexamfetamine Pregnancy and Breastfeeding Warnings. Geraadpleegd op 16 november 2019, van https://www.drugs.com/pregnancy/lisdexamfetamine.html
- Soutullo, C., Banaschewski, T., Lecendreux, M., Johnson, M., Zuddas, A., Anderson, C., … Coghill, D. R. (2013). A Post Hoc Comparison of the Effects of Lisdexamfetamine Dimesylate and Osmotic-Release Oral System Methylphenidate on Symptoms of Attention-Deficit Hyperactivity Disorder in Children and Adolescents. CNS Drugs, 27(9), 743–751. https://doi.org/10.1007/s40263-013-0086-6
- Zorginstituut Nederland. (z.d.). FarmacotherapeutischKompas. Geraadpleegd op 16 november 2019, van https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/groepsteksten/kostenoverzicht/inline/amfetaminen
- Geneesmiddeleninformatiebank.nl. (z.d.). Bijsluiter Elvanse. Geraadpleegd van https://www.geneesmiddeleninformatiebank.nl/Bijsluiters/h124496.pdf
- Drugs.com. (2018, 1 januari). Vyvanse. Geraadpleegd op 16 november 2019, van https://www.drugs.com/pro/vyvanse.html
Hallo, het is een goed en duidelijk artikel. Uitgebreid ook.
Een ding viel me op. Er staat:
Het kan wezen dat patiënten…
Dat moet zijn: Het kan zijn dat patiënten…
Groetjes