Volgens de statistieken van het CBS is de gemiddelde leeftijd van de Nederlanders in 2017 41,6 jaar. De peildatum is 1 januari van dat jaar. Met de gemiddelde leeftijd wordt het gemiddelde van alle leeftijden van alle inwoners van Nederland bedoeld. Mannen en vrouwen, van baby’s tot hoogbejaarden, iedereen telt mee. Alle leeftijden worden opgeteld en vervolgens gedeeld door het aantal inwoners.
Inhoudsopgave
De gemiddelde leeftijd neemt toe
Het is duidelijk dat de gemiddelde leeftijd de laatste jaren is toegenomen en nog steeds blijft stijgen. In 1950 was de gemiddelde leeftijd van de Nederlanders nog maar 30,8 jaar. In 1980 lag het gemiddelde op 34,4 en in 2000 op 38,2 jaar. De gemiddelde inwoner is tegenwoordig dus een stuk ouder.
Dat is te verklaren door het feit dat we steeds ouder worden, oftewel de gemiddelde levensverwachting neemt toe. Het komt vaker voor dat mensen hoge leeftijden bereiken en die halen het gemiddelde natuurlijk omhoog. Wat ook een rol speelt is de vergrijzing van de samenleving. Er zijn in verhouding meer ouderen dan jongeren in Nederland. Dat komt doordat de babyboom-generatie, toch een behoorlijk grote groep, nu bij de ouderen hoort en daarnaast worden er minder kinderen geboren dan decennia geleden.
De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse man
Naast de algemene gemiddelde leeftijd wordt er ook een gemiddelde leeftijd voor de man berekend. Volgens de gegevens van het CBS is een Nederlandse man in 2017 gemiddeld 40,7 jaar oud. In 1950 was dat nog 30,3 jaar en in 2000 37 jaar. De gemiddelde leeftijd van de man stijgt dus ook, maar ligt lager dan het algemene gemiddelde. Dat komt doordat vrouwen gemiddeld een paar jaar ouder worden dan mannen. De groep (hoog)bejaarde vrouwen is dus groter en dat laat het gemiddelde stijgen.
De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse vrouw
Een Nederlandse vrouw was in 2017 gemiddeld 42,5 jaar oud, volgens de gegevens van het CBS. Ook dit gemiddeld steeg de afgelopen jaren. In 1950 was de Nederlandse vrouw gemiddeld nog maar 31,3 jaar en in 2000 39,4. De doorsnee leeftijd van vrouwen ligt hoger dan die van de man, er zijn meer oudere vrouwen. De gemiddelde levensverwachting van een vrouw ligt een paar jaar hoger dan die van een man.
Prognose
Het stijgen van de gemiddelde leeftijd betekent niet alleen dat we steeds ouder worden, maar zegt ook iets over de samenstelling van de bevolking van ons land. Er zijn meer ouderen dan jongeren.
Naar verwachting zal de gemiddelde leeftijd in de toekomst blijven stijgen. Ouderen blijven langer leven. De leeftijden worden hoger en de groep ouderen wordt groter. Dit zorgt voor een hoger gemiddelde. Bovendien worden er in verhouding veel minder kinderen geboren. Veel gezinnen hebben tegenwoordig nog maar één of twee kinderen, vroeger waren er veel gezinnen met wel vijf of meer kinderen. De groep (zeer) jonge kinderen was toen veel groter, zij halen het gemiddelde juist omlaag.
De gemiddelde leeftijd in andere landen
In veel andere landen in West-Europa en Amerika is een vergelijkbare ontwikkeling gaande. Door de toegenomen welvaart worden mensen ouder. De groep ouderen wordt groter en het gemiddelde stijgt. Ook worden er in deze landen vaak minder kinderen geboren.
In landen waar de levensomstandigheden slechter zijn, is de levensverwachting niet zo hoog. Er worden bovendien veel meer kinderen geboren. De gemiddelde leeftijd ligt in die landen juist beduidend lager. In sommige landen in Afrika of Zuid-Oost Azië bijvoorbeeld zijn de inwoners gemiddeld slechts 16 jaar.
Hierboven lees ik dat de gemiddelde leeftijd is 41.6 Hoe komt men er dan aan dat de mannen gemiddeld 80 worden en de vrouwen 83 jaar hoe wordt dit dan berekend.
In dit artikel hebben we het over de gemiddelde leeftijd en niet over de gemiddelde levensverwachting. De gemiddelde leeftijd is de gemiddelde leeftijd van alle mensen die nu leven. Dus stel je voor dat er vier mensen op aarde leven van respectievelijk 15 jaar, 25 jaar, 50 jaar en 90 jaar, dan is de gemiddelde leeftijd 45 jaar. De gemiddelde levensverwachting wordt, echter bepaald door op welke leeftijd de gemiddelde mens sterft.
Toch benieuwd naar het antwoord wat de gemiddelde levensverwachting is? Lees dan dit artikel: In dit artikel bespreken we de gemiddelde levensverwachting
In het hele artikel kom ik niets tegen over mensen die naar Nederland gekomen zijn door allerlei omstandigheden. Dat zijn er ondertussen miljoenen en dat zijn geen mensen geweest van 0 Jaar maar, zeg maar gem. 30 jaar! Waren deze miljoenen mensen hier geboren, was de gemiddelde leeftijd veel lager geweest. Dus we worden niet ouder, iedereen die in zijn of haar omgeving rondkijkt zal zien dat de meeste van de familie of kennissenkring, rond de 65 tot 70 jaar komt te overlijden. Ook hier worden we dus weer belogen en bedrogen.
Tussen de 65 en de 70 overlijden minder mensen als tussen de 80 en de 100. Daarnaast zijn er geen miljoenen van buiten gekomen, maar zelfs dan, hoe oud je wordt als je 65 bent heeft geen relatie met de leeftijd waarop je Nedeland bent binnengekomen. Ik hoop dat ik hiermee geen leugen en bedrog toevoeg, het is niet zo ingewikkeld na te rekenen.
Statistieken zijn valse vrienden. Om maar een voorbeeld te noemen, bepaalde landen hebben maanden waarin x de minste regenval heeft of juist de meeste. Elke keer als ik op grond van die statistieken een land bezocht was het juist een zeer regenachtige periode of een zeer droge. Kijk maar naar ons weer in 2018 zou er volgens de statistieken in de maand juli gemiddeld 78mm neerslag moeten vallen, maar tatata er viel niet meer dan 11mm. Dat is nogal een flinke afwijking, wat zegt zo’n statistiek dan? In de praktijk zie ik ook dat ouderen rond de 70 overlijden. 84 halen uitzonderingen en ik denk dat het gemiddelde nog wat naar beneden moet. Ik zie dat de jeugd zeer ongezond bezig is, met waterpijp roken, diverse drugs, alleen fastfood geen groente, onverantwoorde hoeveelheden seks en alcohol, mierzoete diabetus garanderende energiedrankjes, de hele dag turen op schermpjes, naar uv-11 landen reizen om daar in de zon te gaan liggen … de mediaan zal in de toekomst rap dalen, anders ben ik een boon.