De afgelopen decennia is er veel onderzoek geweest naar karaktereigenschappen en mentale stoornissen. Een goed voorbeeld hiervan is hoogsensitiviteit. Maar liefst twintig procent van de mensen zou hooggevoelig zijn volgens schattingen. Hoogsensitieve personen (HSP) hebben een overontwikkeld zintuiglijk waarnemingsvermogen. Hierdoor ontvangen ze veel meer signalen op uit hun omgeving dan anderen. Dit kan voordelen hebben, maar er kan ook sneller een mentale en emotionele overbelasting optreden. Hoe kun je je jezelf hiertegen beschermen?
1. Erken dat je hoogsensitief bent
Hoogsensitiviteit is niet zozeer een ziekte die gepaard gaat met klachten. Wel kun je bij een foute omgang ermee te maken krijgen met vermoeidheid, overspannenheid of een burn-out. Wil je dit voorkomen, dan is het belangrijk om te leren om te gaan met je ‘anders zijn’. Hoewel er geen officiële medische vaststelling of behandeling is, kun je je wel testen. Is er een positieve uitslag, dan kunnen bijvoorbeeld lotgenoten of een psycholoog praktische handgrepen geven die helpen in het dagelijks leven.
2. Jezelf beschermen tegen te veel prikkels
Ben je hoogsensitief, dan is het belangrijk het aantal en de duur van indrukken te beperken. Te veel zien, horen, ruiken, proeven of voelen vormt een grote belasting. Plaatsen met heel veel andere mensen? Een baan met veel stress? Een agenda vol met sociale verplichtingen? Om de kans te vermijden hierdoor overdonderd te raken, kun je het beter mijden. Is er bijvoorbeeld een familielid, vriend of collega jarig? Kijk dan naar alternatieven, zoals een ballon laten bezorgen of een ander presentje. Geef ook de reden aan waarom je van aanwezigheid bij de viering afziet, mensen zullen hier in de meeste gevallen gewoon begrip voor hebben.
3. Neem voldoende rust
Veel mensen komen niet aan voldoende slaap toe. Voor een HSP kan dit echter desastreuze gevolgen hebben. Zorg daarom voor rust, regelmaat en orde in je leven. Zo wordt je niet overmand door de prikkels. En raak je niet lichamelijk en emotioneel uitgeput. Maak serieuze afwegingen als het gaat om sociale verplichtingen. Zorg daarnaast ook voor voldoende tijd alleen, pauzes en een mogelijkheid om je terug te trekken. Deze geven je immers de mogelijkheid om invloeden en indrukken te verwerken.
Blijf de postcorona-drukte de baas
De coronapandemie heeft de afgelopen jaren zeker een wissel getrokken op veel mensen. Toch had de situatie voor HSP ook best voordelen. Het werken in een drukke kantoortuin werd verplaatst naar een rustige thuissituatie. Veel sociale verplichtingen konden vanwege de maatregelen om niet te veel andere mensen te zien en sluitingen van de horeca geen doorgang vinden. Nu alle coronamaatregelen zijn versoepeld bestaat het risico dat je te weinig rekening kan houden met je hooggevoeligheid. Blijf echter duidelijk je grenzen aangeven en naar je lichaam luisteren om te voorkomen dat je wordt meegezogen in de alledaagse hectiek.