Hoogbegaafdheid Hoogbegaafde kinderen, de rol van de ouders

Hoogbegaafde kinderen, de rol van de ouders

Ouders kennen hun kind het beste, zij kunnen dus het beste aangeven wat de sterke en zwakke kanten zijn van hun zoon of dochter. Ouders kunnen daarom sneller het idee hebben dat hun kind hoogbegaafd is, terwijl dit door andere mensen niet perse opgemerkt hoeft te worden. Wanneer een kind hoogbegaafdheid is, is het erg belangrijk dat de ouders dit stimuleren. In dit artikel wordt er meer informatie gegeven over hoe ouders om moeten gaan met hoogbegaafde kinderen wanneer het gaat om hun eigen kinderen.

De rol van de ouders bij hoogbegaafde kinderen

Ouders kunnen het leergedrag van hun kinderen stimuleren, het is namelijk erg fijn wanneer kinderen goed kunnen leren en een goede algemene ontwikkeling hebben. Hoogbegaafde kinderen vinden het zelf ook erg fijn wanneer zij gestimuleerd worden door hun ouders.

Het is echter niet altijd even duidelijk of je eigen kind nou daadwerkelijk hoogbegaafd is en dat maakt het voor ouders met hoogbegaafde kind(eren) dan ook erg lastig. Soms komt het ook voor dat hoogbegaafde kinderen zich niet geheel gedragen, in een groep,  zoals wordt verwacht door de leerkracht. Ze trekken zich terug uit de groep, worden druk of zelfs vervelend. De leerkracht, die geheel onervaren is op het gebied van hoogbegaafdheid, constateert vaak onterecht ADHD of een vorm van autisme. Je kan pas verandering in dit gedrag brengen als je weet wat er in het hoofd om gaat van een hoogbegaafd kind.

Te weinig uitdaging resulteert in onderpresteren

Dit gedrag komt vaak voort door te weinig uitdaging. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een kind in groep vier zit, maar met rekenen al op het niveau is van een kind uit groep vijf (of zelfs nog hoger). Voor het kind met hoogbegaafdheid biedt dit te weinig uitdaging en raakt hierdoor zijn of haar motivatie kwijt. Naast vervelende kinderen kan het niet bieden van uitdaging ook resulteren tot luie kinderen, die uiteindelijk in de problemen komen op de middelbare school.

Dit zijn dan de kinderen die minder opdrachten mogen maken van de leraar, omdat deze kinderen het toch al snappen, en daarnaast geen verdere uitdaging krijgen. Vooral later op de middelbare school, als het niveau wel aansluit bij hun mogelijkheden, zullen ze tegen het probleem aanlopen dat ze zich dan opeens wel moeten inspannen. Veel hoogbegaafde kinderen hebben ervaren dat alles wat zij doen zeer gemakkelijk gaat, waardoor deze kinderen vaak geen goede leerstrategieën hebben ontwikkeld en haken af bij moeilijke opdrachten. Ze hebben het jaren veel te gemakkelijk gehad op de basisschool en het resultaat is dan dat ze geen huiswerk maken en niet leren voor toetsen. Dit soort kinderen zullen uiteindelijk afdwalen naar een lager niveau, terwijl ze dat niveau makkelijk kunnen halen als ze zich kunnen inspannen. Dit fenomeen noemt men ook wel onderpresteren.

Uitdagen en motiveren

Jij als ouder moet je kind een uitdagend leerklimaat aanbieden, waardoor ze gemotiveerd zijn om hun talenten te ontwikkelen. Het bieden van een uitdagend leerklimaat voor hoogbegaafde kinderen betekend niet dat ze zomaar een klas over moeten slaan of alvast verder laten werken in de leerboeken. Een aangepast leerplan is vele malen belangrijker en als ouder moet je hier ook op toezien dat dat door de school gebeurd. Meer informatie over hoogbegaafdheid in het basisonderwijs en hoe je als ouder daarop moet reageren is op de website te lezen (klik op de link).

Wat kan jij doen als ouder om je hoogbegaafde kind te ondersteunen?

Als ouder van een hoogbegaafd kind kan je ook een heleboel “dingen” doen om je kind te ondersteunen. Het is belangrijk dat ouders zorgen voor uitdagend materiaal voor het kind wanneer hij of zij thuis graag bezig is. Hierbij kan je aan een aantal dingen denken:

  • Geef open opdrachten en wees hierbij niet té specifiek, zodat ze zelf moeten nadenken
  • Zorg voor genoeg frustratie tijdens het leren. Niet te veel frustratie, want dat kan op den duur resulteren in faalangst. Maar ook zeker niet te weinig, want dan komt het kind niet uit zijn comfortzone.
  • Stimuleer de sociale ontwikkeling. Vaak werken hoogbegaafde kinderen liever alleen, omdat ze vinden dat ze het beter zelf kunnen doen. Samenwerken is echter een essentieel iets en moet dus ook geleerd worden.
  • Stimuleer de dingen die je kind leuk vindt, maar zorg ook dat de minder leuke dingen gedaan worden, anders zal je kind geen doorzettingsvermogen ontwikkelen.

Als ouder is het dus erg belangrijk dat je je kind goed ondersteunt en begeleidt. Tegenwoordig is er nog steeds veel onduidelijkheid bij scholen, waardoor je kind niet altijd de juiste begeleiding krijgt. Probeer als ouder wel de juiste begeleiding te geven en praat met de school hierover.

Tot slot

Heb je hoogbegaafde kinderen dan is het van belang dat jij als ouder je kind zo goed mogelijk probeert te ondersteunen. In dit artikel hebben we je een aantal tips gegeven om dit te kunnen doen. Dit artikel is pas het begin. Op de website staat nog veel meer informatie over hoogbegaafdheid. Jij als ouder moet als het ware een expert worden op het gebied van hoogbegaafdheid om het maximale uit jouw kind te kunnen halen. Begin met het lezen van de andere artikelen over hoogbegaafdheid op de website. Wil je meer diepgaande informatie? Lees dan onze top 12 boeken over hoogbegaafdheid.

Mariska de Swart
Mariska de Swart is expert op het gebied hoogbegaafdheid. Zij deelt haar kennis in haar artikelen, beantwoordt vragen van lezers en waarborgt de kwaliteit van de categorie hoogbegaafdheid op Zobegaafd.nl. Mariska werkt parttime als coach en adviseur bij SaMar waar haar coaching en begeleiding jongeren en (jong)volwassenen helpt in het dagelijks leven en hen leert om te gaan met hun hoogbegaafdheid. In haar coaching en begeleiding richt Mariska zich op actie om het leven van anderen te veranderen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant