Als iemand in jouw directe omgeving verslaafd is aan alcohol, veel drugs gebruikt of een andere verslaving heeft, kun jij hier ook veel last van hebben. Het is erg belangrijk om op de juiste manier om te gaan met de verslaafde persoon in jouw omgeving. Maar wat is de juiste manier om met een verslaving om te gaan? Dat lees je op deze pagina. We beschrijven niet alleen wat je juist wel moet doen om goed om te gaan met een verslaving in je omgeving (do’s), maar ook wat je niet moet doen (don’ts).
Inhoudsopgave
Omgaan met een verslaving: do’s
Er zijn enkele dingen die je kunt doen om op de juiste manier om te gaan met een verslaafde persoon in je omgeving. We zetten de belangrijkste do’s voor het omgaan met een verslaving hieronder voor je op een rijtje.
Geef je grenzen aan
Een persoon die ergens verslaafd aan is, houdt vaak minder of zelfs helemaal geen rekening met jouw grenzen. Om te voorkomen dat deze persoon continu over je grenzen heen gaat, blijf je je grenzen duidelijk aangeven. Gaat hij of zij echt te ver? Geef dit dan aan. Doe je dit niet, dan blijft de verslaafde persoon continu over je grenzen heen gaan en dit is erg vervelend.
Bied hulp
Voor verslaafden is het erg lastig om te erkennen dat ze verslaafd zijn. Het is nog lastiger van een verslaving af te komen. Erken dat het vrijwel onmogelijk is om van een verslaving af te komen zonder enige hulp en steun. Heb je dit erkend, dan is het gemakkelijker om de juiste hulp te bieden aan de verslaafde persoon in je omgeving.
Hoe deze hulp er precies uit ziet, verschilt overigens per situatie. Sommige mensen helpen een verslaafde door hem of haar aan te melden bij een afkickkliniek. Andere mensen helpen een verslaafde in hun omgeving door een luisterend oor te bieden in moeilijke situaties. Geef de verslaafde in jouw omgeving de hulp die hij of zij op dat moment nodig heeft.
Zoek een vertrouwde uitlaatklep
Zeker als de verslaafde persoon in je omgeving dicht bij je staat, is het lastig hiermee om te gaan. Je voelt je vaak verdrietig, boos, gefrustreerd en gekwetst. Het is belangrijk deze gevoelens goed te uiten. Dit doe je door een vertrouwde uitlaatklep op te zoeken. Het opkroppen van je gevoelens is in ieder geval niet verstandig.
Omgaan met een verslaving: don’ts
Er zijn ook enkele dingen die je juist niet moet doen in de omgang met een verslaafde persoon. Deze don’ts zetten we hieronder voor je op een rijtje.
Dreigen
Stel, je hebt een verslaafde partner. Je kunt nu continu gaan dreigen met een echtscheiding om ervoor te zorgen dat je partner eindelijk afkickt, maar dit heeft helemaal geen nut. Met dreigen bereik je niets: je maakt de verslaafde gespannen en dit zorgt ervoor dat hij of zij juist meer zal toegeven aan de verslaving.
De lieve vrede bewaren
Je hoeft de lieve vrede niet te bewaren. Sterker nog, een verslaving kan in een mum van tijd flink verergeren als je deze negeert. Dreigen is niet de bedoeling, maar eerlijk zijn over het probleem van je dierbare zeker wel.
De verslaving in stand houden
Veel mensen vinden het moeilijk om met een verslaafde om te gaan en houden (bewust of onbewust) de verslaving in stand. Als je partner bijvoorbeeld alcoholist is, is het niet realistisch om af te spreken dat hij of zij maximaal drie glazen alcohol per dag mag drinken. Dit is misschien een duidelijke regel, maar zo houd je die verslaving wel in stand.
Ook geld geven aan een drugsverslaafde is geen goed idee, ook niet als hij of zij zegt het geld niet aan drugs uit te zullen geven. Je kunt dit niet controleren en dit betekent dat je de verslaving (onbewust) in stand houdt door geld te geven.
Zelf verslaafd? Start met afkicken
Ben je zelf verslaafd? Dan is het in ieder geval erg goed dat je dit erkent. Het erkennen van een verslaving is de eerste stap om van die vervelende verslaving af te komen. Nu is het wel belangrijk om de volgende stap te nemen: daadwerkelijk afkicken van je verslaving.
Hoe je moet afkicken van jouw verslaving, is afhankelijk van het middel waar je verslaafd aan bent. Ben je verslaafd aan roken, dan kun je best afkicken met pleisters, pilletjes of boeken. Ben je verslaafd aan drugs, alcohol of heb je een andere soort complexe verslaving, dan is dit niet voldoende. In dit geval heb je professionele hulp nodig om af te kicken. Onze tip: praat met je huisarts. Je huisarts zal je namelijk doorverwijzen naar de juiste persoon om jou te helpen met afkicken.