Een van de meest voorkomende redenen om goed te eten is om af te vallen. Hoewel het eten van een goed en gebalanceerd dieet je kan helpen bij het afvallen of het behouden van een gezond gewicht, is dat slechts een van de voordelen. Chronische ziekten zoals diabetes, hartziekten en kanker worden minder bij mensen die een voedzame, evenwichtige voeding eten. Doe moeite om een dieet te eten dat veel fruit, groenten, volle granen en onverzadigde vetten bevat.
Gewichtsverlies versus gewichtsbehoud
Vervang vetrijke, calorierijke artikelen door fruit, groenten, magere eiwitten, en volle granen. Het is van cruciaal belang om binnen je essentiële caloriebereik te blijven om een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Volkoren granen, fruit en groenten hebben meer vezels dan suikerrijke maaltijden, zodat ze je sneller vullen en je langer vol houden. Je hebt minder kans om over je optimale caloriebereik heen te gaan als je langer verzadigd bent.
Verbeterde geestelijke gezondheid en stemming
Deze is misschien wel de meest vruchtbare. We willen tenslotte alleen maar gelukkig zijn. Een voedzame voeding rijk aan B vitamines, antioxidanten en gezonde vetten voedt je hersenen en helpt de neurotransmitters die je stemming regelen in evenwicht te brengen. Bepaalde probioticastammen kunnen zelfs helpen bij de behandeling van matige depressie, angst, en andere mentale problemen.
Gezonde voeding en supplementen zijn online in overvloed te vinden. Weet je niet goed waar je zou moeten beginnen? Een Gezondheidsshop als Morgen is Nu is een ideaal startpunt!
Bloedsuiker onder controle houden
Suikerrijke maaltijden zoals wit brood, vruchtensap, frisdrank en ijs verhogen de bloedsuikerspiegel. Hoewel je lichaam korte pieken in glucose kan beheersen, kan dit zich ontwikkelen tot insulineresistentie, die kan uitgroeien tot diabetes type 2. Complexe koolhydraten, zoals volkorenbrood, haver en zilvervliesrijst, wekken een vertraagde afgifte van suiker in de circulatie op, wat de bloedsuikerregulatie bevordert.
Het risico op hartziekten wordt verminderd
Regelmatig vetrijke maaltijden consumeren kan je cholesterol- en triglyceridengehalte verhogen, wat leidt tot ophoping van plaque in je slagaders. Dit kan uiteindelijk leiden tot een hartaanval, beroerte, of hartziekte. Gezonde vetten, zoals die in olijfolie, avocado’s, zeevruchten, noten en zaden, kunnen je hart helpen beschermen als je ze met mate eet.
Ben je benieuwd wat de invloed is van voeding op de sportprestaties? Lees er meer over op onze website!