Een mens weegt gemiddeld 62kg. Dit is het gemiddelde gewicht van alle volwassen mensen op de hele wereld, mannen en vrouwen. In de praktijk wijkt het gewicht van mensen nogal af van dit gemiddelde, veel mensen zijn zwaarder of juist lichter. Mannen zijn sowieso zwaarder dan vrouwen. Ook per land of gebied zien we grote verschillen in het gemiddelde gewicht.
Inhoudsopgave
Het gewicht van de gemiddelde Nederlander
Het gemiddelde gewicht van de Nederlanders ligt hoger dan het wereldgemiddelde. Een Nederlandse man weegt gemiddeld 84 kg, een Nederlandse vrouw 70 kg. Dat het doorsnee gewicht in ons land zo veel hoger ligt, komt doordat er hier geen mensen met ondergewicht door te weinig of slechte voeding wonen. Wij kennen geen voedseltekort. Steeds meer Nederlanders hebben zelfs overgewicht, zo’n 40% van de bevolking is te zwaar. Daarnaast speelt het ook een rol dat de Nederlanders tot de grootste mensen ter wereld behoren. Langere mensen zijn ook zwaarder.
Verschil in gewicht tussen mannen en vrouwen
Over de hele wereld zijn mannen over het algemeen zwaarder dan vrouwen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Dat mannen gemiddeld zwaarder zijn, heeft een fysieke oorzaak. Mannen zijn gemiddeld groter en hebben bovendien meer spieren. Vrouwen hebben van nature iets meer vet. Spieren zijn zwaarder dan vet en zorgen dus voor een hoger gewicht.
Het gemiddeld gewicht verschilt per werelddeel
Over de hele wereld verschilt het gemiddelde gewicht sterk per werelddeel. In sommige gebieden, zoals West-Europa en de Verenigde Staten weegt de gemiddelde inwoner veel meer dan 62kg. Vooral in Amerika, maar ook in Europese landen hebben veel mensen overgewicht. Daardoor stijgt het landelijk gemiddelde natuurlijk. In andere werelddelen is het gemiddelde gewicht veel lager en hebben mensen juist ondergewicht. In Afrika is 15% van de bevolking ondervoed, in Zuid-Oost Azië zelfs 25%.
Factoren die het gemiddelde gewicht beïnvloeden
Er zijn verschillende factoren die het gewicht beïnvloeden en die de grote verschillen in het gemiddelde gewicht per werelddeel verklaren.
• Lengte van de bevolking
Net als het gewicht verschilt ook de gemiddelde lengte van mensen sterk per werelddeel of land. In Europa zijn de mensen gemiddeld langer dan in bijvoorbeeld Azië. Soms zit er wel 20 cm verschil in gemiddelde lengte. Het is logisch dat het gewicht dan ook verschilt. Als beide een gezond gewicht hebben, zal iemand van 1,90 m veel zwaarder zijn dan iemand van 1,65 m.
• Voeding
Het voedsel dat we eten is direct van invloed op ons gewicht. De hoeveelheid voedsel speelt een rol. Is er genoeg voedsel, te veel of juist te weinig? Ook het soort voeding is belangrijk: gezond, voedzaam voedsel, ongezond fast-food of juist eenzijdige voeding zonder voldoende voedingsstoffen en vitamines.
• Beweging
Hoe meer een mens beweegt, des te minder kans op overgewicht. Daaronder valt sporten, maar ook fysieke arbeid. In Westerse landen verrichten we minder fysiek zwaar werk en hebben we diverse vervoersmiddelen zoals auto’s, metro’s en bussen. We bewegen minder vaak en minder intensief. In ontwikkelingslanden is het werk lichamelijk veel zwaarder.
We worden steeds zwaarder
Mensen worden gemiddeld steeds zwaarder, vooral in landen met een hoge welvaart zoals Europa, de Verenigde Staten en delen van Azië. We worden ook langer, maar het gewicht stijgt meer en sneller. Dat heeft te maken dat een groter deel van de bevolking overgewicht heeft. Een Amerikaanse vrouw weegt tegenwoordig gemiddeld net zo veel als een Amerikaanse man in de jaren ’60 van vorige eeuw. In 20 jaar zijn mannen gemiddeld 5,6 kg zwaarder geworden en vrouwen 3,7 kg.
Lees ook: Wat is het gemiddelde iq van mensen?