Word jij extreem boos of geïrriteerd bij het horen van bepaalde geluiden? Of merk je dat jouw kind erg gevoelig is bij bepaalde geluiden? Dan is er wellicht sprake van de neurologische aandoening misofonie. Deze aandoening zorgt voor een intolerantie voor geluid!
Het gaat hierbij meestal om geluiden waar iemand normaal gesproken niet bij stilstaat zoals:
- Smakken, slikken, bijten, keelschrapen of gapen
- Het ophalen van de neus of zelfs iemands ademhaling
- Neuriën, fluiten, zingen
- Het kraken van chipszakken of roeren met een lepeltje in een mok
- Het lopen met hakken op een harde ondergrond
Naar schatting ervaren 6 a 7% van de mensen in Nederland regelmatig deze extreme gevoelens door geluid waarvan bij ongeveer 0.5% waar ook daadwerkelijk sprake is van misofonie. Eerder schreven wij al een artikel over de symptomen en oorzaken van misofonie.
Test misofonie
Herken jij jezelf of jouw kind in deze beschrijving van misofonie? Dan kun je jezelf of je kind laten testen om een diagnose vast te stellen. Er zijn tegenwoordig diverse misofonie testen voor een kind of volwassen online te vinden.
Een voorbeeld van een misofonie test voor volwassenen is die van de Amsterdam Misophonia Scale (A-MISO-S). Dit is een vragenlijst die in 2013 ontwikkeld is door het Academisch Medisch Centrum (AMC) en die de ernst van misofonie meet. De vragenlijst bestaat uit 6 vragen en geeft je een bepaalde score die een indicatie geeft voor misofonie.
Er worden vragen gesteld zoals ‘ hoe vaak ben je met geluiden bezig’, ‘Raak je jouw zelfbeheersing kwijt tijdens het horen van bepaalde geluiden?’, ‘Wordt jouw concentratie beïnvloed door het horen van geluiden om je heen?’.
Aan elk antwoord van een vraag zit een bepaald aantal punten gekoppeld. In sommige misofonie testen krijg je ook geluiden te horen waar je een reactie op moet geven.
Een voorbeeld van een vraag is:
Hoeveel tijd heb je de afgelopen week last gehad van geluiden?
- Geen
- Licht: minder dan 1 uur per dag of max 5 x per dag gedachten aan geluiden
- Matig: 1 tot 3 uur per dag of in totaal meer dan 8 x per dag gedachten aan geluiden, maar de meeste uren van de dag zijn vrij van zulke gedachten
- Ernstig: 3 tot 8 uur per dag of in totaal meer dan 8 x per dag gedachten aan geluiden, gedurende de meeste uren van de dag
- Extreem: meer dan 8 uur per dag of dagelijks bijna onafgebroken gedachten aan geluiden, gedurende de meeste uren van de dag
Voor de volledige misofonie test online, kun je kijken op de website van het AMC.
De uitkomst van zo’n online misofonie test is GEEN DIAGNOSE. Of je misofonie hebt kan alleen door een psychiater worden vastgesteld. De uitslag van zo’n misofonie test kan je echter wel helpen in het maken van een beslissing om naar je huisarts te gaan.