Brainstorm technieken zijn er eigenlijk eindeloos, al zijn er natuurlijk wel basistechnieken te noemen. Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat er technieken worden gebruikt die voor u persoonlijk, of voor de groep, effectief zijn. Dit is namelijk niet voor iedereen hetzelfde. Een vaak gehoorde klacht is dan ook dan een brainstormsessie niets heeft opgeleverd. Dit komt dan vooral omdat niet de juiste techniek is toegepast bij het brainstormen. Zo kunnen er brainstorm hulpmiddelen worden toegepast om het effectiever te maken. Brainstormen kan dan ook zeker iets opleveren, zolang er maar rekening wordt gehouden met de valkuilen, en vooral met het omzeilen daarvan.
Inhoudsopgave
Het voorkomen van interferentie
Interferentie ontstaat wanneer meerdere mensen tegelijk zaken gaan uiten tijdens een brainstormsessie. Eén iemand zal dan toch even moeten wachten en meeluisteren met de ander, en hierdoor kunnen er belangrijke ideeën verloren gaan. U kunt interferentie tijdens het brainstormen voorkomen door iedereen vooraf aan het brainstormen vijf tot tien minuten de tijd te geven om de eigen ideeën te noteren, bijvoorbeeld in een mindmap. Het maken van een mindmap is dan ook een techniek die bij een brainstormsessie veel wordt toegepast.
Een brainstormsessie verloopt snel, maar hoeft niet per definitie snel afgelopen te zijn. Het is juist zo dat er nieuwe, unieke, belangrijke en niet eerder genoemde informatie boven komt wanneer een discussie langer gevoerd wordt. Allereerst wordt er namelijk gesproken vanuit eigen ervaringen en toegankelijke categorieën. Wanneer deze bronnen uitgeput raken, dan worden er ideeën gegeven die voortkomen uit het zogenaamde ‘out of the box’ denken. Hier kan wel eens de oplossing tussen zitten.
Beperk het aantal leden
Een andere brainstorm techniek die heel gemakkelijk kan worden toegepast is het realiseren van een kleine groep personen die eraan deelneemt. Door de groep klein te houden ontstaat er een persoonlijkere sfeer tussen de deelnemers en worden personen directer aangesproken en daarmee eigenlijk gedwongen ook een eigen zegje te doen. Soms zijn het de mensen met de beste ideeën die zich uit verlegenheid verschuilen achter anderen. Dit wordt voorkomen door de brainstormsessie te laten plaatsvinden met slechts een beperkt aantal mensen. Dit betekent niet dat er mensen buitengesloten moeten worden. Zijn er bijvoorbeeld 20 personeelsleden? Dan kunt u erover denken om 4 groepen van 5 personen, of 5 groepen van 4 personen te realiseren voor een brainstormsessie. Deze brainstormsessies vinden tegelijk plaats en door één persoon in elke groep wordt er een duidelijke mindmap gemaakt van de conclusies of besproken ideeën. Vervolgens komen deze 4 of 5 personen weer bij elkaar met hun groepsmindmap om deze in een nieuwe brainstormsessie met elkaar aan te spreken. Het kost wat meer tijd, maar het levert ook zeker meer op. Probeer de basisgroepen uiteraard zo gevarieerd mogelijk te maken.
Het vorige punt heeft ons eigenlijk direct naar dit punt geleid. Iedere groep brainstormers heeft een duidelijke leider nodig, ook wel de informatiemanager. Deze persoon heeft de taak om de brainstormsessie goed te leiden, te sturen en te managen. Deze persoon moet er ook voor zorgen dat de dominante groepsleden niet het gesprek overnemen en dat iedereen gelijke kansen krijgt om ideeën op tafel te leggen.
Het is heel belangrijk om voorafgaande aan een brainstormsessie de precieze vraagstelling of het exacte probleem te formuleren. Hierbij is het nodig om aan te geven dat het uitsluitend is toegestaan om te brainstormen over deze kern. Wanneer iemand te ver afdwaalt, bijvoorbeeld doordat deze in de emoties gaat zitten, dan kan deze direct gewezen worden op het feit dat deze afdwaalt. Deze brainstorm techniek zorgt ervoor dat er geen kostbare tijd verloren gaat aan het bespreken van irrelevante zaken.