Boekentips Boeken over dementie

Boeken over dementie

Dementie is iets waar we ons eigenlijk niet graag mee bezighouden tot we ermee geconfronteerd worden. Mensen in onze directe omgeving krijgen dementie, bijvoorbeeld door de ziekte van Alzheimer. Het is niet prettig om dit mee te maken. Het is echter iets waar de patiënten ook niets aan kunnen doen. Wanneer iemand in je omgeving dementerend is, is het goed om zoveel als mogelijk kennis op te doen om te begrijpen wat het met je doet en hoe je moet handelen. Zijn er mogelijkheden om het te behandelen? In de onderstaande top 10 bespreken we verschillende boeken over dementie.

1. De wondere wereld van dementie

De wondere wereld van dementie

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Ook niet wanneer het om dementie gaat. We hebben een compleet nieuwe kijk op de werking van de hersenen bij dementerende mensen. Het is duidelijk geworden welke invloed de omgeving op het ontstaan heeft. De zorg in de omgeving is bepalend voor hoe dementerende mensen reageren. Het zijn vaak de prikkels welke belangrijk zijn. Het is belangrijk om dementerende mensen te helpen om minder faalangst te krijgen. Het is goed om te weten hoe de dementerende mensen beter begeleid kunnen worden in hun omgeving om zich prettig en veilig te voelen. Het boek “De wondere wereld van dementie” is een ware aanvulling over wat er bekend is over dementerende mensen. Het maakt gebruik van praktijkvoorbeelden en is een goede gids voor verzorgenden en helpenden van dementerende mensen.

Meer informatie over “De wondere wereld van dementie

2. De verborgen zin van dementie

De verborgen zin van dementie

Het is belangrijk om anders om te gaan met dementie. In Nederland zijn er ruim 250.000 mensen welke dementie hebben. Het lijkt vaak alsof er ieder jaar meer mensen bijkomen. Het is een ziekte waar je niets aan kunt doen. Tenminste zo lijkt het vaak vanaf de buitenkant. Het is echter goed om de ziekte beter te leren kennen. Het kan niet alleen de patiënt helpen, maar ook jezelf. Je kunt op die manier zorgen voor een prettige tijd, ondanks de dementie.

De auteur van het boek “De verborgen zin van dementie” laat een weg zien om de demente mens beter te leren kennen en te ontdekken wat hij of zij meemaakt. Het is vaak een zeer aangrijpende ziekte. De vraag is vaak hoe verborgen het is en hoe diep het zit bij de persoon. Het boek bespreekt de verschillende vormen van dementie en richt zich ook op de ziekte van Alzheimer.

Meer informatie over “De verborgen zin van dementie

3. De dementie van Jet en Harrie

De dementie van Jet en HarrieJet is iemand met dementie in het boek en Harrie is de verzorger. Het verhaal gaat dus om de dementie van Jet en de verzorger Harrie. Het is een mooi boek wat het proces van dementie bespreekt. Dementie is een onomkeerbaar proces. Hersencellen sterven langzaam af en je kunt het alleen maar aanvaarden. Vergeetachtigheid, somberheid, persoonlijkheidsveranderingen, boze buien, angstaanvallen en het nachtbraken zijn er onderdeel van.  Het is nu vooral belangrijk om voor Harrie het Jet zoveel mogelijk naar haar zin te maken. Omring je met mensen welke je ondersteunen en je leven zo gemakkelijk mogelijk maken.

 

Meer informatie over “De dementie van Jet en Harrie

4. De heldere eenvoud van dementie, een gids van dementie

De heldere eenvoud van dementieHet boek gaat over dementie vanuit de persoon welke het overkomt. Er worden voorbeelden gegeven in het boek van dementerende mensen en hoe het hun familie leven verandert. Ook geeft het tips en adviezen. Het boek is een voorbeeld om te laten zien, dat het leven van een dementerende persoon niet zo gemakkelijk is. De persoon wil naar huis en hij is al thuis. De persoon speelt met een pop, maar is beledigd wanneer hij als een kind wordt toegesproken. Hij vergeet veel, maar klaagt hier nooit over. De omgeving is vaak meer verward doordat de persoon niet meer voorspelbaar is, zoals hij of zij dit was. Het is een zeer boeiend en interessant boek.

 

Meer informatie over “De heldere eenvoud van dementie, een gids van dementie

5. Bewustzijn, dementie en spiritualiteit

Bewustzijn, dementie en spiritualiteit

Het eerste boek van Hans Siepel ging ook over dementie. Hij beschreef de laatste vijf maanden van het dementie proces van zijn moeder. Dit boek is hier een vervolg op. Het gaat nu meer over de materialistische en medisch wetenschappelijke kijk op het geheel. Dementie is een geestelijk aftakelingsproces. Het eerste boek was een reden om een vervolg te schrijven. Eigenlijk waren het de reacties op het eerste boek welke lieten zien, dat er nog zoveel informatie ontbreekt rondom dementie. Hans Siepel heeft dat in dit tweede boek verwoord en weergegeven. Het is een zeer goede aanvulling op zijn eerste boek. Het tweede boek gaat meer over het bewustzijn.

 

Meer informatie over “Bewustzijn, dementie en spiritualiteit

6. Is dementie erg? Hoe om te gaan met dementie.

Is dementie erg?

Een boek van Jos Cuijten, wat over dementie gaat. Waarom weten we vaak niet hoe we moeten reageren op dementie of een dementerende persoon? Hersenbeschadigingen veranderen hoe ze ons begrijpen. Ze kunnen ons niet leren te begrijpen. Wij hebben echter nog gezonde hersencellen en kunnen hun dus wel leren te begrijpen. In het boek zijn volop ervaringen van dementerende mensen en verzorgenden verwerkt.

 

Meer informatie over “Is dementie erg?

7. Op bezoek bij een dierbare met dementie

Op bezoek bij een dierbare met dementie

Ga je op bezoek bij iemand die je dierbaar is en die dementerend is? Dat kan soms ongemakkelijk en zelfs pijnlijk zijn. Het is niet leuk om niet herkend te worden of om zaken over en over uit te moeten leggen. Dementie kan echter iedereen overkomen. Het is dus belangrijk om begripvol te zijn en te weten, wat je te wachten staat. Het boek “Op bezoek bij een dierbare met dementie” biedt inspiratie en handvaten om een bezoek goed te laten verlopen. Het boek laat zien wat dementie is en ook hoe je echt contact kunt maken met elkaar.

 

Meer informatie over “Op bezoek bij een dierbare met dementie

8. Leven en liefhebben met dementie

Leven en liefhebben met dementie

Wanneer iemand de diagnose dementie krijgt verandert er vaak veel in een klap. Er komt veel af op jezelf en ook op je naasten. Het is belangrijk om er op de juiste manier mee om te gaan, maar hoe? Dementie kan je lichaam veranderen: psychisch, emotioneel en lichamelijk. Het is belangrijk om de juiste hulp te krijgen en te zoeken. Hiermee kun je de juiste stappen maken. Dit boek “Leven en liefhebben met dementie” helpt je hier mee!

 

 

Meer informatie over “Leven en liefhebben met dementie

9. Ook dementie doet pijn

Ook dementie doet pijnHet digitale tijdperk verlangt een leven waarbij alles goed werkt. Boven alles moeten natuurlijk je hersenen goed werken. Wanneer je hersens je in de steek laten dan wordt het leven moeilijker. Je faalt en het falen doet je pijn. Waarom falen echter je hersenen je? Het kan door ouderdom komen en ook door milde geheugenstoornissen. Het boek helpt je om dementie beter te begrijpen. Ook staan er handige tips in om beter met dementie om te leren gaan.

 

 

 

Meer informatie over “Ook dementie doet pijn

10. Alzheimer, biografie van een ziekte

AlzheimerIn het boek wordt Alzheimer genoemd als de nieuwe volksziekte. In ons land alleen zijn er al een kwart miljoen mensen welke hier last van hebben. Het is een ziekte welke veel bezorgdheid en ook angst oproept. Alzheimer heeft een slechte reputatie. Is het echter daadwerkelijk zo’n slechte en dramatische ziekte? Is er daadwerkelijk geen enkel vorm van genezing mogelijk? De auteur Koos Neuvel heeft een biografie gemaakt van de Alzheimer van zijn moeder. Het is een ontdekkingsreis geworden naar de gevreesde ziekte. Koos Neuvel is een journalist en schrijver. Hij heeft het verhaal mooi weten te verwoorden en weergegeven in dit boek. Een boek wat anderen kan helpen om de ziekte beter te begrijpen.

 

Meer informatie over “Alzheimer, biografie van een ziekte

Meer boeken over dementie

Boeken over Alzheimer en dementie helpen ons om deze ziekte beter te leren begrijpen. Er is nog zoveel wat we niet weten over deze ziekte. Het is daarom goed, dat er steeds meer boeken bij komen om ons te helpen. Spijtig genoeg lijkt het alsof steeds meer mensen met dementie en Alzheimer te maken krijgen. Ons advies is om de boeken welke er al zijn goed door te lezen wanneer je te maken krijgt met dementie of Alzheimer in je omgeving. Hierdoor kun je er beter mee gaan. Het helpt je ook om de patiënt beter te begrijpen. Je kunt ontdekken hoe hun het allemaal beleven. Natuurlijk is het per persoon anders. Het is echter goed om een algemeen en goed beeld te hebben van deze nare ziektes. De top 10 boeken over dementie gelezen? Kijk dan hier naar andere boeken over dementie:

Meer boeken over “Dementie

Huub Buijssen
Huub Buijssen is gespecialiseerd in dementie en waarborgt de kwaliteit in de categorie Dementie op Zobegaafd. Met zijn achtergrond in psychologie en specialisatie in dementie weet Huub de belangrijkste aspecten van deze mentale aandoening in eenvoudige taal om te zetten. Zo kun jij leren wat de symptomen van dementie zijn en hoe je hier zo goed mogelijk mee om kunt gaan. Of jij nu zelf last hebt van dementie of iemand in jouw omgeving hier mee te maken heeft, dankzij de informatie van Huub leer je wat de juiste stappen zijn.

Gerelateerde artikelen

Reacties

1 REACTIE

  1. Het boek; Rudy hoort er ook nog bij’ is ook echt een aanrader! Heel fijn geschreven en echt een troost en steun voor mantelzorgers die er in het begin proces mee te maken krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant