Autisme komt in verschillende vormen en gradaties voor en is daarom niet gemakkelijk te omschrijven. Wanneer je zelf autisme hebt of wanneer je iemand in je omgeving met autisme hebt, is het belangrijk om te weten hoe je hiermee om moet gaan en is het belangrijk om de stoornis te begrijpen. Mensen met autisme kunnen ook hoogbegaafd zijn. Je kan kennis opdoen door informatie te krijgen van de arts of behandelaar, maar soms is het fijn om je eigen kennis over de stoornis te vergaren. Bijvoorbeeld door boeken over autisme 2024 te lezen. In dit artikel vind je tien autisme boeken die aan te bevelen zijn om te lezen wanneer je zelf of iemand in je omgeving hebt met autisme.
1. Dit is Autisme
Het boek ‘Dit is Autisme’ van Colette de Bruin is een opvolger van ‘Geef me de 5’ en ‘Auti-Communicatie’ en heeft een fijne afwisseling van wetenschappelijke onderbouwing en praktische methodieken. Het boek geeft een compleet beeld van hoe het brein werkt van mensen met autisme.
De complexe materie wordt heel begrijpelijk uitgelegd en afgewisseld met kleurrijke afbeeldingen. Het boek zorgt voor veel ah-ha momenten, herkenning en nieuwe inzichten over de omgang met iemand met autisme.
Meer informatie over “Dit is Autisme”
2. Aspergirls
Het boek Aspergirls is bijzonder interessant voor vrouwen met Asperger. De auteur heeft zelf ook Asperger en belicht vooral het feit dat vrouwen veel minder snel en vaak gediagnostiseerd worden met autisme. Haar advies is om zoveel mogelijk jezelf te blijven en je niet anders voor te doen dan dat je bent. Wanneer je het wel probeert te onderdrukken en niet laat zien, zal dit op lange termijn niet goed zijn voor je geestelijke gezondheid. Het boek heeft een duidelijke opbouw, leest prettig weg en is een openbaring wanneer je zelf net de diagnose hebt gekregen.
Meer informatie over “Aspergirls”
3. Autismespectrumstoornissen bij volwassenen
Het is inmiddels duidelijk dat ASS (Autismespectrumstoornis) ook voorkomt bij volwassenen, tot voor tien jaar geleden was dit nog niet bekend. Annelies Spek beschrijft als autisme-expert wat we op dit moment weten over ASS in dit boek “Autismespectrumstoornissen bij volwassenen”. Aan bod komen de oorzaken en de rol van omgevingsfactoren en erfelijkheid en de manier hoe personen met ASS informatie verwerken.
In het tweede deel komen de gedragskenmerken volgens de DSM-5 aanbod. Verder op in het boek worden thema’s als diagnose, seksualiteit en de verschillen tussen man en vrouw uitgelicht. Het boek is aan te raden om te lezen wanneer je wilt weten hoe ASS zicht ontwikkeld in de verschillende levensfasen en wanneer je als hulpverlener op de hoogte wilt zijn van de laatste ontwikkelingen. Het boek is helder geschreven met praktische tips en daarom ook aan te raden aan volwassenen die zelf een diagnose binnen het spectrum hebben gekregen of iemand in hun omgeving hebben met de diagnose.
Meer informatie over “Autismespectrumstoornissen bij volwassenen”
4. De autisme survivalgids
De autisme survivalgids is een boek speciaal geschreven voor kinderen. De gids legt aan kinderen en ouders uit wat een stoornis binnen het autismespectrum is en geeft inzicht hoe je hier mee om kunt gaan. Het boek geeft antwoord op een hele hoop vragen op een speelse manier door middel van plaatjes, onderzoeksvragen, grapjes en opdrachten.
Het boek heeft als doel dat kinderen zelf leren over hun bijzondere eigenschappen en hoe ze hier mee om kunnen gaan. Bijvoorbeeld op school, in het verkeer, met vrienden en in andere alledaagse situaties.
Meer informatie over “De autisme survivalgids”
5. Meer rust en minder stress bij autisme
Voor mannen en vrouwen met autisme is het moeilijk om stress te herkennen en te voorkomen. Ze worstelen dagelijks met stress en hebben moeite om rust te ervaren. In dit boek wordt een stappenplan met tips en opdrachten aangeboden hoe je om kunt gaan met stress in het leven als persoon met autisme.
Het doel van het boek is dat iemand met autisme leert om beter om te gaan met vrienden, familie, een partner en collega’s, beter leert focussen en meer grip krijgt op zijn of haar leven. Het boek is een aanrader voor zowel mensen die zelf autisme hebben als professionals en mensen die iemand in hun omgeving hebben met autisme.
Meer informatie over “Meer rust en minder stress bij autisme”
6. Mindfulness bij volwassenen met autisme
Mindfulness als behandeling bij volwassenen met autisme is een behandeling die bewezen effectief is. Bij deze methode wordt er gebruik gemaakt van meditatietechnieken uit het boeddhisme. Deze behandeling werkt goed bij mensen met autisme omdat er geen beroep wordt gedaan op communicatie en inzicht in de eigen gevoelens en gedachtes. Hetgeen waar personen met autisme juist moeite mee hebben. Annelies Spek legt uit hoe mindfulness personen met autisme kan helpen om minder snel overbelast te raken en gedachten beter los kunnen laten.
Het boek staat vol met meditatieve oefeningen, tips en er wordt aandacht gegeven aan de valkuilen. Een bonus zijn de audio-oefeningen die zijn bijgevoegd. Het boek heeft een toegankelijke leesstijl en prachtige illustraties waardoor het zowel voor cliënten als hulpverleners een aanrader is.
Meer informatie over “Mindfulness bij volwassenen met autisme”
Ook interessant ons artikel over mindfulness als behandelmethode bij ADHD: Lees het artikel hier.
7. Van hier tot aan de maan en terug
In ‘Van hier tot aan de maan en terug’ lees je over een jonge moeder die ontdekt dat haar jongste zoon autisme heeft. Het is een autobiografisch verhaal wat een compleet en soms best wel grappig beeld schets van het dagelijkse leven wanneer iemand in een gezin autisme heeft. Eva-Rita Boon werkt professioneel ook met personen met autisme, maar heeft toch moeite met de diagnose van haar eigen zoon.
Het is een hoopvol boek wat de ups en downs laat zien, maar ook hoe je het verschil kan maken tussen aandacht schenken aan de mogelijkheden van een kind met autisme en in zak en as te gaan zitten. In verhaalvorm geschreven, maar er worden ook tips, praktische informatie en interessante websites en instanties toegelicht. Zeer aan te raden voor vrienden van familieleden die te maken hebben met een gezin met autisme.
Meer informatie over “Van hier tot aan de maan en terug”
8. Waarom ik soms op en neer spring.
Het verhaal van ‘Waarom ik soms op en neer spring’ is een bijzonder boek wat het verhaal vertelt van de 13-jarige Naoki Higashida. Naoki was niet in staat om duidelijk te schrijven en te communiceren op zijn 13e en daarom is dit boek tot stand gekomen door communicatie via het alfabetraster die zijn moeder voor hem heeft gemaakt. In het boek krijg je in 2024 antwoord op vragen die je een autist graag zou willen stellen om hem te begrijpen. Het verhaal is bijzonder, verhelderend en ontroerend.
Je krijgt een kijkje in het hoofd van een autistische jongen en hierdoor krijg je begrip en geduld voor iemand met autisme. Tevens bewijst het boek dat iemand met autisme die niet goed in staat is om te communiceren wel degelijk fantasie, humor en empathie kan hebben. Het boek is geschikt voor ouders, leerkrachten, mensen die zelf autisme hebben en is geschikt om te lezen vanaf ongeveer een leeftijd van 13 jaar.
Meer informatie over “Waarom ik soms op en neer spring”
9. Ik en autisme
In het boek ‘Ik en autisme’ komt heel duidelijk naar voren dat autisme zich bij iedereen op een andere manier uit. Aan de hand van bepaalde informatie en opdrachten kunnen kinderen en jongvolwassenen meer vertellen over ‘hun’ autisme. Het boek is heel geschikt om samen met een meelezer door te nemen. Op deze manier kan er zowel zelf meer begrip en kennis over autisme opgedaan worden als bij de personen in de omgeving van iemand met autisme. Het is een praktisch ingesteld werkboek met veel opdrachten, eenvoudige tekeningen en pictogrammen.
Meer informatie over “Ik en autisme”
10. Autisme en zintuiglijke problemen
Het boek geeft een zorgvuldige en uitgebreide omschrijving van de problemen die mensen met autisme ervaren rondom sensorische problemen. Dingen zoals licht, geluid of plotselinge aanrakingen kunnen iemand met autisme volledig in paniek doen raken. Het boek geeft concrete adviezen aan hulpverleners en ouders als het gaat om sensorische problemen door middel van indirecte strategieën, profielen en checklisten. Het boek bevat tevens wat praktijkvoorbeelden en is vrij theoretisch en uitgebreid. Het boek is daarom vooral een aanrader voor iedereen, zowel ouders als hulpverleners, die wat dieper in de materie willen duiken om iemand met autisme te begrijpen.
Meer informatie over “Autisme en zintuiglijke problemen”
11. Sociaal onhandig
In het boek “Sociaal onhandig” staan kinderen met een PDD-NOS diagnose centraal. Kinderen met PDD-NOS hebben een minder goed ontwikkeld sociaal begrip en sociaal gedrag. Veel van deze kinderen hebben dan ook last van aandachtsproblemen die vaak overeenkomen met de symptomen van ADHD.
In het boek bespreekt men de problemen van kinderen met PDD-NOS (tijdens de opvoeding) en de bijkomende gevolgen voor het gezin. Het boek geeft diverse concrete tips en adviezen die de opvoeding een stuk gemakelijker maken, bijvoorbeeld door antwoord te geven op veel gestelde vragen.
Het boek is primair bedoeld voor ouders en geeft advies bij de opvoeding van kinderen met PDD-NOS. Daarnaast is het ook geschikt voor hulpverleners, leerkrachten of huisartsen die in aanraking komen met ouders van kinderen met PDD-NOS.
Meer informatie over “Sociaal onhandig”
Zoek je meer autisme boeken?
Er zitten boeken uit 2024 tussen die specifiek bedoeld zijn voor volwassenen, maar ook boeken die echt gericht zijn op kinderen. Het maakt niet uit in welke levensfase je de diagnose autisme krijgt, voor elke levensfase is er een geschikt boek te vinden om de juiste kennis over deze stoornis te vinden. Soms kan het helpen en rust brengen wanneer iemand net zelf de diagnose heeft gekregen. Het leren omgaan met autisme begint met acceptatie en leren begrijpen waarom je zo bent zoals je bent. Veel personen met autisme vinden het fijn om veel kennis te vergaren en alles tot in detail te weten te komen over de stoornis. Lezen over de stoornis kan helpen om een leven met autisme draaglijker te maken en het positieve van autisme te leren benutten.
Tot Slot over autisme boeken
Autisme kan zorgen voor angsten en andere ongemakkelijke zaken. Hoe beter je jezelf inleest, hoe makkelijker het wordt. Zo kun je zien dat er heel veel voordelen zitten aan autisme. Heel veel psychologie boeken 2024 bespreken ook autisme, en hoe je er mee om kunt gaan, bijvoorbeeld door middel van mindfulness.
Veelgestelde Vragen
Het autisme spectrum komt voor bij allerlei verschillende mensen, ook hoogbegaafde. Maar het wil niet zeggen dat alle autistische mensen hoogbegaafd zijn. Lees hier meer over de kenmerken van autisme.
Mensen met ADD hebben over het algemeen minder moeite met sociale emotionele vaardigheden dan mensen met autisme.
Autisme is aangeboren, en wordt vaak al in de eerste jaren van het leven zichtbaar.