Sinds jaar en dag zijn er filosofen. Het gaat terug tot de Griekse oudheid en waarschijnlijk nog ver daarvoor. Is eigenlijk niet ieder mens van tijd tot tijd een filosoof? Stelt hij (of zij) zichzelf niet diepgaande vragen rondom het leven? Wat is de diepere betekenis van het leven? Wat is mijn levensdoel? Waarom zijn we op aarde? Is er leven na de dood? Het zijn vragen welke allemaal vanzelf naar boven komen in ons hoofd. We hebben 10 populaire boeken over filosofie voor je geselecteerd. Ze helpen je om antwoorden te krijgen op levensvragen en om op een filosofische manier naar het leven te kijken.
1. Het slimme onbewuste
Ap Dijksterhuis schrijft over het slimme onbewust in haar boek. Waarom helpt nadenken soms niet? Waarom staat een specifiek liedje op de eerste plaats voor weken en anderen niet? Werkte het bewustzijn van Mozart of Einstein op een andere manier dan bij de meeste mensen? Ons bewustzijn wordt teveel op een voetstuk geplaatst. Het is de kroon van de evolutie en het denken. Het onderscheidt ons van de rest van de dieren. Het brein is een hulpje van ons bewustzijn. Freud ziet het als een vergaarbak aan ellendige herinneringen en de dierlijke driften welke door het bewustzijn beheerst en beteugeld moeten worden. Het onbewuste stuurt ons gedrag aan en ons denken plus onze gevoelens. De schrijver weet het zeer goed en eenvoudig te omschrijven, waardoor het een zeer aangenaam boek is om te lezen.
Meer informatie over “Het slimme onbewuste”
2. Kleine filosofie van de digitale onthouding
Hans Schnitzler onderzoekt de filosofie binnen de digitale wereld. Is een virtuele ervaring bijvoorbeeld hetzelfde als een echte fysieke ervaring? Bestaan facebook vrienden eigenlijk wel? Is er een verschil tussen de online identiteit en de offline identiteit van iemand? Wanneer ben je nu eigenlijk een junkie? Het is goed om meer duidelijkheid te krijgen rondom deze begrippen in een schermwereld. Scholen en ook bedrijven werken vaak met schermvrije dagen om digitaal te ontgiften. Ontkoppel jezelf van de digitale wereld. De filosoof Hans Schnitzler spreekt met millenials over de digitale detox. Helpt het? Heb je nog vrienden? Voel je nog dat je bestaat? Het is een moderne filosofische benadering op de hedendaagse maatschappij vol met schermen en digitale uitingen.
Meer informatie over “Kleine filosofie van de digitale onthouding”
3. Als de liefde voorbij is
Jan Drost schrijft over de filosofische ervaringen wanneer een liefde je verlaat. Wat als een geliefde je opeens verlaat? Wat doet dat met je? Het overkomt zoveel mensen. Zelf bleef hij na een relatie van tien jaar met zichzelf en zijn herinneringen achter. Wat nu? Was zijn vraag. Hij neemt je mee in zijn reis. Hij is zeer eerlijk en ook rauw. Hij neemt je mee door alle stadia van zijn liefdesverdriet. Filosofie, muziek, literatuur en films waren zijn hulpmiddelen om het verdriet te verwerken. Het is goed om het boek te lezen en mee te reizen in zijn liefdesverdriet. Zeker wanneer je zelf eens liefdesverdriet hebt gehad is het goed om het boek te lezen.
Meer informatie over “Als de liefde voorbij is”
4. God als misvatting
Richard Dawkins is de schrijver van dit pakkende en geestige boek met soms onnavolgbare gebeurtenissen. Alle pijlen zijn gericht op een bovennatuurlijke God. De schrijver is totaal tegen het idee van een geloof in God. Het is voor veel mensen daarom misschien niet het meest prettige boek om te lezen. Het is echter interessant hoe de filosofie hierachter uitgelegd wordt. Hij laat zien hoe religie oorlog juist voedt en onverdraagzaamheid in de hand werkt. Het zet aan tot kindermishandeling en is niet goed. Hij verwijst naar de bijbel en spreekt ook over het fundamentalisme in het Midden Oosten. Een confronterend doch interessant boek om de gedachten van een anti-gelover te leren kennen.
Meer informatie over “God als misvatting”
5. Waar was je?
Jan H. van Bemmel is de auteur van dit boek. Wanneer je de ogen voor het eerst opendoet in de wereld, zie je niet direct alle wereldwonders. De natuur blijkt vol wonderen nadat we geboren zijn. De geboorte zelf is eigenlijk ingewikkelder dan een ruimtereis starten. Waar komen de sterren vandaag? Hoe werkt de natuur? Waarom zijn we op aarde? Waar kom ik vandaan? Het zijn vragen waar de mensheid al eeuwen over nadenkt en filosofeert. Waarom is de hemel blauw en de zon geel? Waar komt de energie vandaan? Het zijn hedendaagse vragen waar we allemaal wel eens over nadenken. Het boek zet het allemaal helder uiteen en gebruikt hier ook wetenschappelijke inzichten bij. Bijbelse motieven, wijsgerige gedachten en de evolutie passeren de revue in dit interessante en boeiende boek.
Meer informatie over “Waar was je?”
6. Vrede kun je leren
David van Reybrouck is de schrijver van dit boek over veiligheid en vrede. Kun je geweld met geweld bestrijden? Is vrede een vak? Moet vrede een onderdeel zijn wat je leert in school, zoals rekenen en gymnastiek? De schrijver pleit, dat mindfulness, geweldloze communicatie en compassie op het werk, thuis en op school centraal moeten staan. Recente wetenschappelijke onderzoeken hebben bewezen, dat het kan leiden tot een beter zelfbeeld, betere prestaties bij het leren en ook tot meer wederzijds begrip. Ook helpt het de mentale hygiëne te verbeteren van de mensen en de maatschappij. Waarom zouden we hier niet gewoon mee starten?
Meer informatie over “Vrede kun je leren”
7. Zakboekje
Het Zakboekje van Epictetus helpt je om de juiste houding aan te nemen bij verschillende levenssituaties. Ze zijn door een van de leerlingen opgetekend welke de wijsgeer uit de eerste eeuw na Christus vastlegde.
Het boekje is vertaalt met hierin 53 adviezen om de juiste houding aan te nemen in veel voorkomende situaties in het leven. Hoewel het om eeuwenoude levenslessen gaat kennen ze vandaag de dag nog steeds hun waarde. Er was toen nog geen internet, Facebook of LinkedIn. Toch zijn de situaties van toen nu nog herkenbaar. Hierdoor is het een zeer waardevol levensboek voor ons allemaal.
Meer informatie over “Zakboekje”
8. Van bacterie naar Bach en terug
Daniel Dennett heeft vijfentwintig jaar na zijn meesterwerk “het bewustzijn verklaard” de opvolger geschreven. Het nieuwe boek onderzoekt hoe je intelligentie, creativiteit en de ziel kunt omschrijven. Hij buigt zich over de vragen van de hele carriere en het leven. Is er een vrije wil? Wat is bewustzijn nu eigenlijk? Wat gebeurt er als iemand aan het denken is? Wat is kunstmatige intelligentie? Welke invloed heeft het op de mens? Hebben we een ziel? Hoe werkt de ziel? Het is een goed boek wat een nieuwe visie loslaat op de menselijke geest. Zo ziet hij de ziel als een verzameling van vele kleine robots. Het is een baanbrekend filosofisch boek, wat je gewoon met lezen!
Meer informatie over “Van bacterie naar Bach en terug”
9. Het boek van wijsheid
Arun Gandhi schrijft over de opvoeding en opleiding welke hij heeft gehad van zijn grootvader Mahatma Gandhi tot deze in 1948 vermoord werd. Arun is nu een spreker, activist en verspreider van het gedachtengoed van Mahatma Gandhi. Hij deelt in het boek zijn persoonlijke verhalen en ervaringen met Mahatma Gandhi. Het is een boek vol met wijsheden.
Meer informatie over “Het boek van wijsheid”
10. Een Ongewoon Gesprek Met God
De schrijver bespreekt zijn gesprekken met God. Gesprekken over de mens, werk, liefde, de in van het leven en ook over goed en kwaad. God is een kritische humorischtische en ook intelligente waarnemer van het leven op de wereld. Hij is de schepper van het leven. Het is een boeiend boek. Het boek is nu al in vijftien landen verschenen en biedt veel wijsheden. Ook voor jou! Leer de verschillende boeken rondom filosofie wat beter kennen.
Meer informatie over “Een Ongewoon Gesprek Met God”
Meer boeken over filosofie!
Ben je nog niet klaar met het lezen over filosofie? Klik dan gauw op de onderstaande link om nog meer boeken over filosofie te bekijken!