De hersenen Gebruik geheugentechnieken!

Gebruik geheugentechnieken!

De “Drill and Kill” methode is een veelvoorkomende methode in het westerse onderwijs. Herhalen, herhalen en nog eens herhalen tot dat na uren studeren je van geluk mag spreken als meer dan de helft is blijven hangen. Deze manier van “leren” berust dus op het feit van herhaling waarbij de kennis als het waren in het geheugen wordt gegraveerd, ook wel inprenten genoemd. In de geheugenkunst zijn er veel elegantere manieren om dingen te onthouden, namelijk door middel van diverse geheugentechnieken. Het is sneller en leidt tot betere herinneringen die je langer kunt blijven onthouden.

De vergeetcurve

Bij normale mensen zullen herinneringen zich gaandeweg in de tijd vervagen volgens de zogenoemde “vergeetcurve”. Vanaf het moment dat jij als mens informatie opneemt beginnen je hersenen de greep er op te verliezen, wat resulteert tot het niet meer herinneren van bepaalde informatie. Hermann Ebbinghaus onderzocht dit proces van informatie vergeten en zetten dit uit tegen de tijd. Hierdoor ontstond de vergeetcurve. De vergeetcurve laat zien hoe snel iemand ingeprente informatie vergeet.

Uit het onderzoek bleek dat we na een uur ruwweg 50% van de geleerde informatie waren vergeten. De volgende dag waren we nog eens 10% kwijt van de informatie. Na een maand nog zo’n 14% en hierna hadden de herinneringen zich min of meer gestabiliseerd. Hoe de afname op het begin viel als een baksteen was de afname na zo’n 1 a 2 maanden nauwelijks nog aanwezig. Uit onderzoek bleek tevens dat de vergeetcurve slechter was bij niet-zinvolle informatie dan bij zinvolle en emotionele belangrijke informatie. Daarnaast was er ook verschil tussen de test personen geconstateerd, wat betekend dat bij sommige mensen het effect erger is dan bij andere mensen.

“Drill and Kill” methode

Via de “Drill and Kill” methode  een telefoonnummer uit je hoofd leren is nog te doen, maar het is niet erg efficiënt. Het kost veel tijd om het telefoonnummer te blijven herhalen en het helemaal in het geheugen geprent te krijgen. Zeker bij grotere getallenreeksen is het op deze methode een verloren zaak. Probeer maar eens de eerste 100 cijfers achter de komma van pi te onthouden. Een kansloze missie…

Niet alleen getallenreeksen maar ook historische data, boodschappenlijstjes, to-do lijsten of elk ander willekeurig lijstje waarbij van belang is dat je alles onthoudt. je wilt immers niet dat je nog maar 50% kan herinneren van je boodschappenlijstje. Soms is ook de volgorde van belang, bijvoorbeeld bij een telefoonnummer of kentekenplaat. Natuurlijk wil je juist bij dit soort informatie niet dat meer dan 50% van de informatie is verdwenen na een uur.

Het mogen duidelijk zijn dat de “Drill and Kill” methode niet de beste methode is als het gaat om informatie snel uit je hoofd te leren. Zeker bij veel informatie is het een kansloze missie. Veel mensen gebruiken deze methode, omdat ze niet beter weten, maar ook omdat dit op school zo wordt aangeleerd.

In het volgende artikel toon ik een techniek die gebruikt kan worden om meer informatie te onthouden.

< —     Klik hier om deel 1 te lezen   |   Klik hier om deel 3 te lezen —>  

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant