Hoogsensitiviteit HSP kenmerken: Dé 11 kenmerken van hoogsensitiviteit

HSP kenmerken: Dé 11 kenmerken van hoogsensitiviteit

Wat zijn typische HSP kenmerken van hoogsensitiviteit? Velen denken dat hoogsensitiviteit niet zo veel voorkomt, maar het tegendeel is waar. Maar liefst 20 procent van de Nederlanders is hoogsensitief. Hoogsensitiviteit wordt ook wel hooggevoeligheid genoemd. In dit artikel zoomen we in op de kenmerken en symptomen van hooggevoeligheid.

Dé 11 kenmerken van hoogsensitiviteit

Als je je herkent in een of meerdere van de onderstaande HSP kenmerken, ben je niet per definitie hoogsensitief. Dit kan ook betekenen dat je simpelweg wat gevoeliger bent dan andere mensen. Herken je jezelf in vrijwel alle kenmerken die hieronder worden beschreven, dan is de kans wel aanwezig dat je hoogsensitief bent.

1.Je voelt emoties goed aan

Als iemand niet lekker in zijn of haar vel zit, heb je dit direct in de gaten. Hebben twee mensen ruzie met elkaar, bijvoorbeeld op het werk, dan heb je dit al snel gezien. Ook als je andere collega’s niets in de gaten hebben. Als hoogsensitief persoon voel je emoties goed aan. Deze eigenschap kan zo sterk zijn, dat je al direct merkt wat voor stemming er in een ruimte hangt als je hier naar binnen loopt.

2. Je bent snel moe na een sociaal contact

Als je hoogsensitief bent, verwerk je veel meer prikkels dan andere mensen. Bij een sociaal contact, bijvoorbeeld als je een kopje koffie met iemand aan het drinken bent, krijg je nog meer prikkels te verwerken. Hierdoor kun je je moe voelen na een sociaal contact. Veel hoogsensitieve mensen hebben na een sociaal contact de behoefte om even alleen te zijn, zodat ze weer tot zichzelf kunnen komen.

3. Je hebt scherpe zintuigen

Als je hooggevoelig bent, zijn je zintuigen extra scherp. Je hoort meer geluiden dan andere mensen, je ruikt geuren veel sterker dan andere mensen en je kunt bepaalde smaken zelfs veel duidelijker proeven. Dit maakt hooggevoeligheid extra lastig, want door je scherpe zintuigen krijg je nog meer prikkels te verwerken. Je reageert al heftiger op prikkels, maar je pakt ook nog eens meer prikkels op dan andere mensen door je scherpe zintuigen.

4. Je zuigt de emoties van anderen op

Hoogsensitieve mensen zuigen de emoties van andere mensen op, zoals een spons water opzuigt. Ben je bijvoorbeeld in gesprek met iemand die zich verdrietig voelt, dan ga jij je vanzelf ook verdrietig voelen. Praat je met iemand die boos is, dan kun je deze emotie ook overnemen. Gelukkig kan dit ook positief werken. Positieve emoties, zoals blijdschap, zuig je namelijk ook op.

5. Je zorgt goed voor andere mensen

Als hoogsensitief persoon heb je een goed ontwikkeld inlevingsvermogen. Dit betekent niet alleen dat je goed ziet hoe een ander zich voelt, maar dat je ook goed kunt inschatten wat iemand nodig heeft. Daarom ben je in staat goed voor andere mensen te zorgen. Helaas gebeurt dit soms ten koste van jezelf.

6. Je houdt van rust

Ben je in een drukke omgeving, bijvoorbeeld op een verjaardag, dan heb je ontzettend veel prikkels te verwerken. Dit is erg vermoeiend. Daarom zijn veel mensen die hoogsensitief zijn, graag in een rustige omgeving. Waar anderen het vervelend vinden om langere tijd alleen te zijn, vind jij dit juist prettig. In je eentje en in een rustige omgeving kun je namelijk tot jezelf komen.

7. Je bent creatief

Veel hoogsensitieve mensen zijn erg creatief. Sommige hoogsensitieve mensen kunnen goed schilderen, andere hoogsensitieve mensen zijn erg muzikaal. Als je goed kunt schrijven, het leuk vindt om zelf meubels te maken, graag knutselt of zelf kleding maakt, ben je ook creatief. Creativiteit kan zich namelijk op vele verschillende manieren uiten. De manier waarop creativiteit zich uit, verschilt per persoon. Eén ding is duidelijk: creativiteit is een van de mooie kanten van hoogsensitiviteit.

8. Je hebt oog voor detail

Hoogsensitieve mensen hebben een goed oog voor detail. Ben je bezig met een project op je werk, dan focus jij je vooral op de details. Soms kan het hierdoor lastiger zijn om de grote lijnen van een project te zien.

En draagt iemand een subtiel nieuw sieraad of staat er een nieuw accessoire in huis? Dan heb jij dit direct gezien, door je goede oog voor detail.

9. Je huilt snel

Als hoogsensitief persoon ben je veel gevoeliger dan andere mensen. Dit kan helaas betekenen dat je sneller moet huilen dan anderen. Als iemand waar je om geeft verdrietig is en moet huilen, is de kans groot dat jij deze emotie oppakt en ook in tranen uitbarst. Ook bij het kijken van een emotionele film, is de kans groot dat jij een traantje moet laten.

Omdat hooggevoelige mensen sneller huilen dan mensen die niet hooggevoelig zijn, worden zij door de buitenwereld vaak als te emotioneel en zelfs als emotioneel instabiel gezien. Door dit vooroordeel vinden veel hoogsensitieve mensen het moeilijk om ervoor uit te komen dat ze hooggevoelig zijn. Ze zijn bang dat anderen hen niet begrijpen en ze simpelweg als te emotioneel en/of emotioneel instabiel zien.

10. Je vindt het moeilijk om beslissingen te nemen

Hooggevoelige mensen vinden het lastiger om beslissingen te nemen dan andere mensen. Dit komt omdat je jouw beslissingen simpelweg veel beter overweegt. Je maakt niet binnen enkele seconden een beslissing om iets wel of niet te doen, maar weegt alle voor- en nadelen van de beslissing tegen elkaar af. Hierdoor kun je wat besluiteloos zijn.

11. Je voelt je vaak opgejaagd

Als je hoogsensitief bent, voel je je sneller opgejaagd dan andere mensen. Heb je bijvoorbeeld een flinke to-do-lijst op je werk, dan is de kans groot dat je gestrest wordt als je naar al die taken op je lijstje krijgt. Sommige hooggevoelige mensen zijn zo gestrest door hun werk of door andere oorzaken, dat ze hierdoor lichamelijke problemen ervaren. Denk hierbij aan slapeloosheid, hoofdpijn en zelfs paniekaanvallen.

Lees ook: Ben je als HSP’er vatbaarder voor een burn-out?

Vermoeden dat je hoogsensitief bent?

Zoals al eerder vermeld, ben je niet per definitie hoogsensitief als je je in enkele kenmerken van hoogsensitiviteit herkent. Herken je jezelf in enkele kenmerken van hoogsensitiviteit, maar gelden niet alle kenmerken voor jou? Dan kan het ook zo zijn dat je gewoon gevoeliger bent dan andere mensen, maar niet hoogsensitief bent. Alleen als je je in (vrijwel) alle HSP kenmerken herkent, is de kans groot dat je inderdaad hoogsensitief bent.

Twijfel je nog of je wel of niet hoogsensitief bent? Dan kun je deze HSP test doen. De test bestaat uit 23 vragen en geeft aan het eind een uitslag met een indicatie of je een hooggevoelig persoon bent.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

1 REACTIE

  1. Tegenwoordig wordt de term hoogevoelig/hoogsensitief helaas vaak misbruikt. In het bijzonder door mensen die minder belastbaar of labiel zijn. Dat klinkt minder hip. Sommigen onder hen hebben een cluster B stoornis echter willen niet onder behandeling en correct gediagnosticeerd worden. Er is met henzelf niets aan de hand, ze zijn alleen maar hooggevoelig…
    Ik ken zelfs iemand die zichzelf hooggevoelig noemt en niet tegen alleen zijn kan, ook niet tegen stilte kan, zelden de natuur opzoekt, extreem nieuwsgierig is, anderen controleert en dagelijks urenlang achter elkaar keihard telefoneert(bijna altijd ruzies met vrienden) en woonoverlast geeft. Ze heeft schijt aan anderen. Een asociaal mens met een grote ordinaire bek die zichzelf hooggevoelig noemt. Tevens rookverslaafd en een excessieve alcoholist en tientallen jaren promisquiteit. Hoogevoelig. Laat me niet lachen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant