Dementie Wat is Frontotemporale Dementie (FTD)?

Wat is Frontotemporale Dementie (FTD)?

Frontotemporale Dementie (afgekort FTD), ook wel de ziekte van Pick genoemd, is een soort dementie dat de hersencellen in het voorste gedeelte van de hersenen aantast. Met de voorste gedeelte van de hersenen worden de frontale en de temporale hersenkwabben bedoeld. De frontale hersenkwabben spelen een rol bij het onder controle houden van emoties. De temporale hersenkwabben zijn onder andere belangrijk bij het spreken en begrijpen van taal. Doordat deze delen van de hersenen worden aangetast, zullen deze gedeelten steeds minder goed kunnen functioneren.

Wat is het verschil met de ziekte van Alzheimer?

Het verschil met de ziekte van Alzheimer is dat de ziekte van Pick alleen het voorste gedeelte van de hersenen aantast en de ziekte van Alzheimer juist de hele hersenen. Nog een verschil met Alzheimer is dat FTB een vorm van dementie is waar vooral mensen tussen de 40 en 50 jaar last van krijgen.

Hoe kun je Frontotemporale Dementie herkennen?

Bij Frontotemporale Dementie is niet meteen sprake van geheugenverlies. Hierdoor is de ziekte lastig te herkennen en wordt er bij de eerste symptomen ook niet altijd direct aan deze vorm van dementie gedacht. De ziekte van Pick wordt dan ook wel gezien als een ziekte die onopgemerkt ‘erin kan sluipen’. Pas na verloop van tijd zijn de symptomen duidelijk genoeg om deze vorm van dementie vast te kunnen stellen.

Wat zijn de eerste symptomen van de ziekte van Pick?

Om Frontotemporale Dementie zo snel mogelijk te herkennen, is het uiteraard belangrijk dat u weet wat de eerste symptomen ervan kunnen zijn. De symptomen kunnen per patiënt verschillen, toch zijn er een aantal op te noemen:

  • Het gedrag van de patiënt verandert langzaam, de patiënt wordt bijvoorbeeld steeds meer onverschillig en heeft steeds minder aandacht voor zijn gezin.
  • De patiënt is lusteloos; hij onderneemt steeds minder activiteiten en zit bijvoorbeeld de hele dag op de bank.
  • De patiënt reageert steeds vaker erg emotioneel;
  • De patiënt vindt het steeds lastiger om uit zijn woorden te komen, want het spraakvermogen neemt af.
  • De patiënt ontwikkelt dwangmatige trekjes, zoals obsessief tikken en kloppen.

Wanneer de ziekte van Pick er echt goed in is geslopen, zal de patiënt moeite krijgen met het herkennen van andere mensen en steeds meer aan geheugenverlies lijden.

Hoe wordt Frontotemporale Dementie gediagnosticeerd?

Om de diagnose FTD te kunnen stellen, wordt er naar een aantal factoren gekeken. Er wordt onder andere gekeken naar of de patiënt inderdaad last heeft van bovengenoemde verschijnselen. Daarnaast wordt ook naar veranderingen in het eetpatroon van de patiënt gekeken. Omdat de patiënt hier vaak niet goed in zijn eentje een goed beeld van kan geven, worden er gesprekken gevoerd met de personen in zijn naaste omgeving. Daarnaast worden er met verschillende technieken scans gemaakt van de hersenen.

Hoe wordt Frontotemporale Dementie behandeld?

Fronto-temporale Dementie is tot op heden helaas niet te genezen. Daarnaast kan iemand soms wel 20 jaar last van de ziekte hebben. Doordat de ziekte niet te genezen is, wordt de behandeling ervan vooral gericht op het zo optimaal houden van de kwaliteit van het leven van de patiënt.

Gedragsverschijnselen kunnen worden behandeld met medicijnen. Daarnaast worden zowel de patiënt als zijn naasten goed begeleid om met de ziekte te leren omgaan. Doordat deze ziekte er heel langzaam insluipt, is het voor veel mensen lastig om ermee om te gaan.

Huub Buijssen
Huub Buijssen is gespecialiseerd in dementie en waarborgt de kwaliteit in de categorie Dementie op Zobegaafd. Met zijn achtergrond in psychologie en specialisatie in dementie weet Huub de belangrijkste aspecten van deze mentale aandoening in eenvoudige taal om te zetten. Zo kun jij leren wat de symptomen van dementie zijn en hoe je hier zo goed mogelijk mee om kunt gaan. Of jij nu zelf last hebt van dementie of iemand in jouw omgeving hier mee te maken heeft, dankzij de informatie van Huub leer je wat de juiste stappen zijn.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant