De gemiddelde temperatuur per maand is in Nederland elk jaar vrij stabiel. Nederland heeft een gematigd zeeklimaat met relatief zachte winters en milde zomers. Natuurlijk kan dit soms wat afwijken naar streng, maar als dit vergelijkt met de rest van de wereld en andere klimaten, is Nederland vrij mild. Waar het weer in ons land wel goed in is, is om onvoorspelbaar te zijn! Het weer kan opeens veel kouder worden of juist warmer. Of het gaat opeens op een mooie zomerdag regenen aan het eind van de dag.
De temperatuur kan hierbij soms ook ineens stijgen of dalen. Het hangt erg af van de wind van zee en in welke windstroming we zitten, waardoor dit de temperatuur van de lucht beïnvloed. Maar wat is nou de gemiddelde temperatuur per maand? En hoe ziet het weer er uit per maand? Hieronder wordt de gemiddelde temperatuur per maand genoemd, maar ook de hoeveelheid regen en de temperatuur van de zee. Zo weet je precies wat je in welke maand kan verwachten
[wpdatachart id=7]
Inhoudsopgave
Gemiddelde temperatuur in januari
De gemiddelde temperatuur in januari ligt rond de 3 graden. In deze maand is er gemiddeld maar 2 uur zon. Dat is echt ontzettend weinig. Gelukkig is het wel zo dat er na de maand januari voorlopig maanden zijn waarbij gemiddeld meer zon per dag te zien is. Er valt in januari gemiddeld 21 dagen neerslag. Dat is redelijk veel voor een maand die 31 dagen telt! Januari is een van de maanden waarin het gemiddeld de meeste dagen regent. Er valt in veel maanden van het jaar dezelfde hoeveelheid, in januari is dit verspreid over meerdere dagen. Er valt zo’n 61 tot 100 mm per maand.
De maand januari is natuurlijk de maand na kerst en veel mensen ervaren dit als een lange, koude en donkere maand. Ook heb je in deze maand de zogenaamde Blue Monday. Dat is een maandag die is uitgeroepen tot meest deprimerende dag van het jaar.
Gemiddelde temperatuur in februari
De gemiddelde temperatuur in februari ligt rond de 4 graden. In deze maand hebben we 1 uur per dag meer zon dan in januari, namelijk 3 uur per dag. In februari valt er minder regen gemiddeld dan in januari. De hoeveelheid regen die valt is 31 tot 60 mm. De hoeveelheid dagen dat er neerslag is, is 15 dagen. Dat is dus echt beduidend minder dan in januari met 21 dagen neerslag gemiddeld.
Ondank dat de temperatuur jaarlijks gemiddeld wat hoger kan liggen dan de maand januari, is er in februari wel meer kans om te schaatsen op natuurijs. Dit komt doordat de watertemperatuur in februari het laagst ligt. Zo wordt de kans dus groter dat het water ’s nachts bij een temperatuur onder 0 goed kan gaan vriezen. De Elfstedentocht is in het verleden de meeste keren in februari georganiseerd.
De gemiddelde temperatuur in maart
In maart wordt het alweer wat warmer dan in de vorige maanden! De gemiddelde temperatuur in maart is zo’n 6 graden. De zon schijnt een uur langer gemiddeld per dag. De zon schijnt zo’n 4 uur per dag. In de maand maart valt er wel dezelfde hoeveelheid neerslag gemiddeld als in januari. Er is gemiddeld 21 dagen neerslag in maart. En er valt tussen de 61 tot 100 mm neerslag. De kans dat er winterse neerslag valt is echter wel een stuk kleiner. Doordat de temperatuur in deze maand wat omhoog gaat, krijgt sneeuw of hagel minder kans om te vallen.
Iedereen kent de gezegde wel: maart roert zijn staart. Dat betekent niets meer dan dat het in maart nog wel stormachtig kan zijn. We gaan al richting de lente, maar deze maand kan nog vol verrassingen zitten wat betreft het weer. In sommige jaren heeft het nog flink gevroren bijvoorbeeld. Of het kan juist al heel zacht weer zijn. Het is lastig te voorspellen wat het weer precies doet in de maand maart.
De gemiddelde temperatuur in april
In april ligt de gemiddelde temperatuur rond de 8 graden. In april is er een stuk minder neerslag dan de maand ervoor. Er zijn gemiddeld zo’n 19 dagen neerslag in deze maand, maar de hoeveelheid is minder. Er valt zo’n 31 tot 60 mm in deze maand. De neerslag die valt is echt alleen regen. Het is vaak al te warm geworden om andere neerslag in deze maand te verwachten. In de maand april hebben we gemiddeld 5 uur zon per dag.
Echter ook voor deze maand geldt er een uitspraak: april doet wat hij wil. En uit de geschiedenis is dan toch wel gebleken dat deze maand ook onvoorspelbaar weer kan geven! Vaak wordt er gezegd dat alles wat in februari niet valt, dan in april wel valt. Vooral boeren zeggen dit omdat ze merken dat dit van invloed is op het land.
De gemiddelde temperatuur in mei
In mei begin je over het algemeen te merken dat het meer richting mooi weer gaat. De gemiddelde temperatuur in mei is 15.5 graden. En dat is al vrij aangenaam! Mei heeft gemiddeld 7 zonuren per dag. Wel valt er in deze maand tussen de 61 tot 100 mm neerslag. Mei heeft gemiddeld zo’n 19 dagen neerslag in de maand. De maand mei is de maand waarin planten tot bloei komen. De knoppen komen uit en alles krijgt weer kleur in mei. Het is volop lente!
Doordat het weer beduidend zachter is deze maand, is dit ook de maand dat het broedseizoen begint van vogels. De uitspraak luidt: in mei leggen alle vogels hun ei. Vogels bouwen hun nestjes en breiden zich voor op het broeden van eieren. Het is trouwens zo dat niet alle vogels in deze maand eieren leggen. De koekoek en de spriet doen dat niet in de deze maand.
De gemiddelde temperatuur in juni
De gemiddelde temperatuur in juni ligt rond de 16 graden. Je zou misschien denken dat deze maand meer zonuren heeft dan de maand ervoor, maar dat is niet zo. In juni zijn er 6 zonuren per dag gemiddeld. In deze maand ligt de temperatuur van de zee gemiddeld ook wat hoger. Deze maand breidt de zomer voor als het ware. Er valt gemiddeld 19 dagen neerslag, zo’n 61 tot 100 mm in totaal.
Op 21 juni start de zomer in deze maand. Vanaf dat moment ga je echt voelen dat er meer warmte komt. In deze maand kan de temperatuur overdag ook behoorlijk oplopen! Sommige dagen ligt de temperatuur dan boven de 20 graden. En er zijn dagen geweest dat de temperatuur al rond de 30 graden lag. In deze maand ben je er dus compleet zeker van dat er geen sneeuwbui meer kan vallen. Dat is namelijk ooit wel nog gebeurd in mei.
De gemiddelde temperatuur in juli
De gemiddelde temperatuur in juli is zo’n 17 graden. Deze maand heeft weer aardig wat zonuren, zo’n 7 per dag! Deze maand is het volop zomerweer. De temperatuur is zeer aangenaam overdag en ook wordt het ’s nachts zeker niet erg koud. Wat vaak te zien is in de zomers in Nederland, is dat we in een warme luchtstroom zitten. Nadat het een aantal dagen heel warm is geweest, dan wordt het broeierig zit er onweer en/of regen in de lucht die ervoor zorgen dat het weer wat afkoelt.
In juli is het altijd schoolvakantie. Dat betekent dat de kinderen vrij zijn en lekker vakantie kunnen vieren. Deze maand is over het algemeen perfect om vrij te zijn, omdat het dus zo’n aangename temperatuur heeft. Er worden dagjes naar het strand gepland en het zwembadje in de tuin wordt opgezet voor wat verkoeling. Dit kan vaak ook al eerder in het seizoen, maar deze maand is vaak de maand waarin dit gebeurt.
De gemiddelde temperatuur in augustus
Augustus is een vergelijkbare maand als juli. De gemiddelde temperatuur in augustus ligt rond de 17.5 graden. Dat is eigenlijk dus maar een halve graad warmer dan juli gemiddeld. Ook telt de maand augustus dagelijks gemiddeld 7 zonuren. De hoeveelheid neerslag ligt tussen de 61 tot 100 mm. De temperatuur kan in deze maand erg hoog oplopen. Tot wel 37 graden of meer! Dan wordt er wel gesproken over extreme warmte voor Nederlandse begrippen. Het is voor Nederlanders dan bijna te warm om de dagelijkse dingen uit te voeren. Laat staan om in de zon te bakken, dat is simpelweg te heet.
Ook is er vaak nog zomervakantie in de maand augustus. Scholieren hebben niet de volledige maand vrij, maar vaak 2 á 3 weken voordat het nieuwe schooljaar weer begint. Ook augustus is een fijne maand voor stranddagen en andere activiteiten die je goed kan doen met mooi weer.
De gemiddelde temperatuur in september
In september kan het nog verrassend zacht weer zijn. Vaak denken mensen dat de zomer al over is, maar in deze maand kan er nog zeker een aangename temperatuur zijn. De gemiddelde temperatuur in de maand september ligt rond de 14.5 graden. De maximum temperaturen overdag liggen dan rond de 20 graden. Vrij aangenaam dus nog. In deze maand neemt het aantal zonuren wel af, die gaat van 7 zonuren in augustus, naar 5 zonuren in september.
In de maand september is er niet meer kans op neerval dan in de zomermaanden ervoor. Er zijn gemiddeld 19 dagen neerslag en de neerslag ligt tussen de 61 tot 100 mm. September wordt vaak gezien als een goede maand om nog een weekendje ergens naartoe te gaan in Nederland. Je bent voorbij de zomerdrukte van juli en augustus, maar het weer is nog wel zo aangenaam dat je ervan kan genieten.
De gemiddelde temperatuur in oktober
Eind september is officieel de herfst aangebroken. Dat betekent dat oktober een typische herfstmaand is! De gemiddelde temperatuur in de maand oktober ligt rond de 11 graden. In deze maand gaan de bomen verkleuren en vallen de blaadjes van de bomen. De natuur bereid zich voor op de winter. In de maand oktober is het vrij nat weer. Het regent gemiddeld 1 dag meer dan de maanden ervoor.
In oktober merken mensen vaak dat het weer omslaat naar een koudere temperatuur. De zomer is echt officieel over en het is wat natter. Ook is oktober typisch een maand dat er een koude wind kan staan waardoor dit gevoel nog meer versterkt wordt. De winterkleding wordt uit de kast gehaald en de zomerkleding kan definitief voor dit jaar opgeborgen worden.
De gemiddelde temperatuur in november
Brr, in november is het al flink kouder dan in oktober. De gemiddelde temperatuur in november ligt rond de 7 graden. De gemiddelde minimum temperatuur ligt rond de 2 graden. Dat is dus al bijna bij het vriespunt! Vooral in de ochtend en natuurlijk in de nacht is dit te merken dat het huis flink kouder wordt. Ook is het tijd om op de fiets handschoenen te gaan dragen, mocht je deze in oktober nog niet uit de kast hebben getrokken.
Er zijn slechts 2 zonuren gemiddeld per dag. Het wordt sneller donker ’s avonds. En er valt in de maand november zo’n 22 dagen neerslag. De neerslag is veelal regen of hagel. Het kan soms voorkomen dat er al sneeuw valt in deze maand, maar dan moet de temperatuur vanzelfsprekend wel onder het vriespunt liggen.
De gemiddelde temperatuur in december
De gemiddelde temperatuur in december ligt rond de 5 graden. Dat is dus nog iets kouder dan de maand november. Eind november is officieel de winter begonnen en dat is dus terug te zien in de temperatuur. In deze maand is er al veel meer kans op sneeuw als neerslag. De maand december heeft ook de meeste dagen neerslag. De gemiddelde dagen dat december neerslag heeft is 23 dagen. Er valt tussen de 61 tot 100 mm neerslag.
December is natuurlijk de feestmaand. Iedereen hoopt elkaar jaar weer dat er een witte kerst zal zijn. Sneeuwval heeft rond de feestdagen iets magisch. Wel is ook dit een donkere maand, net als november. Er zijn gemiddeld maar 2 zonuren deze maand. Maar als er dan flink sneeuw valt met de feestdagen, dan mag dat de pret niet deren!
Elke maand eigen temperatuur
Zoals je ziet heeft elke maand haar eigen gemiddelde temperatuur en omstandigheden. Het kan natuurlijk af en toe afwijken. De gemiddelde temperatuur wordt ook gemeten met de temperatuur ‘s nachts en overdag. De gemiddelde temperatuur kan al snel toe- of afnemen als de temperatuur erg afwijkt. Ook kan het zijn dat het de ene maand meer regent dan dat er gemiddeld is gevallen de jaren ervoor. Nederland wordt gezien als een erg nat land, maar eigenlijk is het zo dat er per jaar slechts 7% neerslag is. Als je het zo bekijkt valt het dus eigenlijk nog wel mee!
Elke maand heeft haar eigen charmes. Sommige mensen zouden wel altijd willen dat het zomer is. En er zijn ook mensen die ontzettend veel houden van het winterse weer. Echter is het voordeel van het Nederlandse klimaat dat eigenlijk elke maand wel weer anders is. Zo heb je afwisseling en kan je je verheugen op het volgende seizoen. Zo hebben alle seizoenen hun eigen charmes en kenmerken. Eigenlijk voor ieder wat wils dus!