Vraag & Antwoord Wat is de gemiddelde hardloopsnelheid?

Wat is de gemiddelde hardloopsnelheid?

Ben je gestart met hardlopen? Dan is het interessant om te weten wat de gemiddelde hardloopsnelheid is. Als je pas net begonnen bent met hardlopen, is de kans groot dat jouw gemiddelde hardloopsnelheid wat lager ligt dan het gemiddelde. Train je regelmatig en daag je jezelf hier echt bij uit, dan gaat jouw gemiddelde hardloopsnelheid al snel omhoog.

Op deze pagina lees je meer over de gemiddelde hardloopsnelheid. Zo lees je niet alleen wat de gemiddelde snelheid is van hardlopers, maar ook hoe je jouw hardloopsnelheid kunt berekenen én verhogen.

Afhankelijk van diverse factoren

De snelheid die je tijdens het hardlopen kunt halen, is afhankelijk van diverse factoren. Denk hierbij aan je lengte, gewicht en lichaamsbouw, maar ook aan je geslacht, de route die je loopt en je ervaring met hardlopen. Ben je wat steviger, dan ligt je hardloopsnelheid waarschijnlijk iets lager dan de snelheid van een dunne en/of gespierde hardloper. Loop je over een heuvel, dan ga je ook langzamer dan wanneer je over een vlakke weg loopt. En begin je pas net met hardlopen? Dan is jouw hardloopsnelheid ook wat lager. Door regelmatig te trainen, gaat deze vanzelf omhoog.

Verder is de gemiddelde hardloopsnelheid afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij harde wind, regen, hagel en sneeuw loop je langzamer dan op een mooie dag. Ook als het erg warm en benauwd is, gaat jouw hardloopsnelheid iets naar beneden.

Een langzame, gemiddelde en snelle hardloopsnelheid

De gemiddelde hardloopsnelheid is 11 kilometer per uur. Een beginnende hardloper kan dit looptempo halen, maar dit lukt zeker niet altijd. Veel beginnende hardlopers rennen wat langzamer, namelijk rond de 10 kilometer per uur. De gemiddelde wandelsnelheid van een wandelaar is daarentegen 4 tot 5 kilometer per uur.

Ervaren hardlopers gaan gemakkelijk over de gemiddelde hardloopsnelheid heen. Zij kunnen met gemak 10 kilometer rennen in slechts 40 minuten tijd. Ervaren hardlopers met de juiste lengte en bouw lopen al snel 14 of 15 kilometer per uur, ook op lange afstanden. Voor het beeld de gemiddelde fietssnelheid van een persoon op een stadfiets met tegenwind is 17 kilometer per uur.

Jouw gemiddelde hardloopsnelheid berekenen

Ben je benieuwd wat jouw gemiddelde hardloopsnelheid is? Dan kun je een app downloaden om jouw snelheid tijdens het hardlopen te meten, maar je kunt je hardloopsnelheid ook zelf berekenen. Dit doe je met een online tool.

Er staan diverse tools online die jou helpen je gemiddelde hardloopsnelheid te berekenen. Bij deze tools vul je eerst in hoeveel kilometer je gerend hebt. Vervolgens geef je aan hoe lang je hierover gedaan hebt. Op basis van de gegevens die je hebt ingevuld, berekent de tool jouw gemiddelde hardloopsnelheid.

Tips om je hardloopsnelheid te verhogen

Wil je jouw hardloopsnelheid verhogen? Lees dan onderstaande tips. Met deze tips en een flinke portie motivatie loop je in een mum van tijd een stuk sneller dan voorheen.

  • Zorg voor een goede warming-up. De warming-up is niet het leukste deel van je training, maar is wel erg belangrijk. Door een goede warming-up worden je spieren lekker warm en hierdoor is het gemakkelijker om een hogere hardloopsnelheid te behalen. Bovendien verkleint een goede warming-up de kans op blessures.
  • Start met intervaltraining. Intervaltraining is zwaar, maar wel erg effectief als je jouw hardloopsnelheid wil verhogen. Verleng je intervallen steeds een beetje en voor je het weet, is jouw gemiddelde hardloopsnelheid een stuk hoger dan voorheen.
  • Doe heuvelsprintjes. Met heuvelsprintjes train je je conditie én je spieren. Dit is erg effectief voor een hogere hardloopsnelheid. Zijn er geen heuvels in de buurt? Dan kun je op een trap trainen. Ook dit werkt erg goed.
Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant