Intelligentie Stappen hogeropgeleiden vaker over van zorgverzekering?

Stappen hogeropgeleiden vaker over van zorgverzekering?

Ieder jaar heb je de mogelijkheid een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Je kunt een nieuwe zorgverzekering afsluiten als je huidige verzekering niet meer aan je wensen en eisen voldoet, maar ook als je een goedkopere zorgverzekering wil afsluiten of als je niet (meer) tevreden bent over je zorgverzekeraar.

Het Zorgverzekering Informatie Centrum, ook wel ZIC genoemd, doet ieder jaar onderzoek naar de mensen die overstappen op een nieuwe zorgverzekering. Dit onderzoek wordt ook wel het Nationaal Zorgonderzoek genoemd. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat vrouwen vaker overstappen dan mannen, maar ook dat hogeropgeleiden vaker een andere zorgverzekering afsluiten dan lageropgeleiden.

Overstappen van zorgverzekering, het Nationaal Zorgonderzoek

Het Nationaal Zorgonderzoek van het Zorgverzekering Informatie Centrum of ZIC is zeker geen klein onderzoek. Vorig jaar deden er maar liefst 2492 mensen mee met het onderzoek. Van alle mensen die aan het onderzoek deelnamen, was ruim 28 procent bereid over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Maar wat is het profiel van deze mensen? Dat lees je in onderstaande alinea’s.

Hogeropgeleiden vs. lageropgeleiden

Uit het Nationaal Zorgonderzoek blijkt dat hogeropgeleiden gemiddeld eerder overstappen dan lageropgeleiden. Van alle hogeropgeleiden die aan het onderzoek deelnamen, was ruim 32 procent in de afgelopen jaren overgestapt naar een andere zorgverzekering. Bij de lageropgeleiden was het percentage overstappers beduidend lager, namelijk 24 procent.

Uit het onderzoek van het Zorgverzekering Informatie Centrum blijkt dat WO’ers eerder overstappen dan HBO’ers, MBO’ers en lageropgeleiden. Toch zijn er ook veel WO’ers die het afgelopen jaar niet over zijn gestapt naar een andere zorgverzekering. Opvallend is dat maar liefst 17 procent van de ondervraagde WO’ers niet overgestapt is omdat het overstappen te veel tijd en energie zou kosten.

Vrouwen vs. mannen

Een ander opvallend resultaat van het Nationale Zorgonderzoek, is dat vrouwen beduidend meer overstappen van zorgverzekering dan mannen. Van alle ondervraagde vrouwen was ruim 29 procent in de afgelopen jaren overgestapt op een andere zorgverzekering. Het percentage bij de mannen was lager, namelijk 26 procent.

Jong vs. oud

Tot slot blijkt dat jongeren eerder geneigd zijn om over te stappen dan oudere mensen. Van alle respondenten onder de 35 jaar, was ruim 45 procent in de afgelopen jaren overgestapt op een andere zorgverzekering. Bij de 65-plussers was dit percentage beduidend lager, namelijk 21 procent.

Jongeren die niet overstappen, doen dit omdat zij al de goedkoopste verzekering hebben en/of tevreden zijn met hun verzekering. Senioren die bij hun zorgverzekeraar blijven, doen dit omdat zij tevreden zijn met hun verzekering en/of bang zijn geen aanvullende verzekering af te kunnen sluiten bij een andere zorgverzekeraar.

3 tips voor een lagere zorgpremie

Het is zonde om te veel te betalen voor je zorgverzekeraar, daarom drie tips om ervoor te zorgen dat jij een lagere premie hoeft te betalen!

Tip 1: Vergelijken met een prijsvergelijker.

Gebruik een vergelijktool om een zorgverzekering te vergelijken. Op deze manier kan je onafhankelijk en transparant prijzen van verschillende zorgverzekeraars vergelijken met elkaar en uiteraard overstappen naar de goedkoopste zorgverzekeraar. Zobegaafd.nl heeft een onafhankelijke vergelijkingstool om zorgverzerkeringen te vergelijken.

Tip 2: Neem geen aanvullende verzekering.

Naast de basisverzekering (die voor iedere nederlander verplicht is) bestaat ook de aanvullende zorgverzekering. Door je aanvullende te verzekeren kun je bijvoorbeeld vergoedingen krijgen bij hoge tandarts kosten. Een aanvullende verzekeringen zijn vaak gebundeld met andere dekkingen en vergoedingen. Hierdoor betaal je vaak meer dan dat je vergoed krijgt. Om deze reden is het vaak niet verstandig om een aanvullende verzekering te nemen.

Tip 3: Verhoog je eigen risico

Het is mogelijk om vrijwillig het verplicht eigen risico (standaard: 385 euro) te verhogen. Elke 100 euro waarmee het eigen risico wordt verhoogd gaat je uiteindelijke premie omlaag. Het maximaal eigen risico is 885 euro en dit resulteert vaak in een korting van ongeveer 250 euro.

Belangrijk is om af te wegen of deze verhoging van het eigen risico het waard is. Verwacht je dat je veel zorgkosten moet maken? Dan is het vrijwel altijd verstandiger om een laag eigen risico te nemen.

Tot slot

Voor veel mensen kan het verstandig zijn om over te stappen naar een goedkopere zorgverzekeraar. Overstappen is tegenwoordig niet moeilijk en is binnen enkele minuten gebeurd. Door gebruik te maken van een online prijsvergelijker kan je eenvoudig je zorgverzekering vergelijken. Een dergelijke prijsvergelijker is onafhankelijk en kan op een transparante manier de verschillende premies van de verschillende zorgverzekeraars weergeven.

 

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant