Blog Japanse horoscoop berekenen: ontdek jouw dierenriem in de Japanse astrologie

Japanse horoscoop berekenen: ontdek jouw dierenriem in de Japanse astrologie

Astrologie is al eeuwenlang een bron van mystiek en verwondering, en in verschillende culturen hebben mensen hun eigen methoden ontwikkeld om de sterren te interpreteren. Een van de meest fascinerende vormen van astrologie is de Japanse horoscoop, die veel lijkt op de Chinese astrologie, maar toch zijn eigen unieke elementen heeft. Ben je benieuwd naar wat jouw Japanse sterrenbeeld is en hoe je je horoscoop kunt berekenen? In dit artikel gaan we dieper in op de Japanse astrologie, de dierenriemtekens, en hoe je jouw horoscoop kunt berekenen.

Wat is Japanse astrologie?

Japanse astrologie is sterk beïnvloed door de Chinese astrologie, maar heeft door de eeuwen heen zijn eigen invloeden en nuances gekregen. Net als in de Chinese astrologie is het systeem van de Japanse horoscoop gebaseerd op een cyclus van twaalf dieren. Deze dieren vertegenwoordigen verschillende eigenschappen en karaktertrekken. Het Japanse systeem gaat ervan uit dat elk jaar een eigen dierenteken heeft dat van invloed is op de mensen die in dat jaar geboren worden.

De twaalf dieren in de Japanse horoscoop zijn hetzelfde als die in de Chinese dierenriem: de rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit, aap, haan, hond en het varken. Elk dier komt eens in de twaalf jaar terug, waardoor een complete cyclus twaalf jaar duurt. Dit betekent dat het dier van jouw geboortejaar invloed uitoefent op je karakter en je manier van omgaan met de wereld.

In Japan wordt astrologie vaak gebruikt om persoonlijkheden te analyseren en om te kijken hoe compatibel mensen zijn in relaties, zowel romantisch als vriendschappelijk. Het is ook gebruikelijk om naar de horoscoop te kijken bij belangrijke beslissingen, zoals het plannen van een huwelijk of het starten van een bedrijf. De Japanse dierenriem is dus niet alleen een leuke manier om meer over jezelf te ontdekken, maar heeft ook een diepere betekenis in het dagelijkse leven.

De twaalf dieren van de Japanse dierenriem

Elk dier in de Japanse dierenriem wordt geassocieerd met bepaalde eigenschappen. Hier is een korte uitleg van de twaalf dieren en hun karakteristieken:

  1. Rat (Nezumi): Mensen geboren in het jaar van de rat zijn slim, snel van begrip en vaak charmant. Ze zijn goed in het maken van vrienden, maar kunnen soms ook wat eigenwijs zijn.
  2. Os (Ushi): De os staat bekend om zijn doorzettingsvermogen en betrouwbaarheid. Mensen geboren in het jaar van de os zijn vaak rustig, geduldig en loyaal, maar soms ook koppig.
  3. Tijger (Tora): Tijgers zijn dapper, energiek en avontuurlijk. Ze hebben een sterke wil en houden van uitdagingen, maar kunnen soms impulsief zijn.
  4. Konijn (Usagi): Mensen geboren in het jaar van het konijn zijn vriendelijk, gevoelig en diplomatiek. Ze houden van harmonie en vermijden conflicten.
  5. Draak (Tatsu): De draak staat symbool voor kracht en ambitie. Draken zijn vaak leiders en hebben een groot zelfvertrouwen, maar kunnen soms ook arrogant overkomen.
  6. Slang (Hebi): Slangen zijn mysterieus, wijs en hebben een scherp inzicht. Ze zijn vaak intuïtief en observerend, maar kunnen ook wat terughoudend zijn.
  7. Paard (Uma): Het paard is energiek, sociaal en houdt van vrijheid. Mensen geboren in het jaar van het paard zijn vaak optimistisch en houden van avontuur, maar kunnen soms ongeduldig zijn.
  8. Geit (Hitsuji): Geiten zijn creatief, zachtaardig en vriendelijk. Ze hebben een sterk gevoel voor esthetiek en waarderen kunst, maar kunnen soms wat onzeker zijn.
  9. Aap (Saru): Apen zijn intelligent, vindingrijk en hebben een goed gevoel voor humor. Ze zijn snel van begrip en vinden creatieve oplossingen voor problemen, maar kunnen soms ondeugend zijn.
  10. Haan (Tori): De haan is zelfverzekerd, eerlijk en direct. Mensen geboren in het jaar van de haan zijn vaak georganiseerd en nauwkeurig, maar kunnen soms kritisch zijn.
  11. Hond (Inu): Honden zijn loyaal, betrouwbaar en hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Ze zijn vaak vriendelijk en behulpzaam, maar kunnen ook wat wantrouwend zijn.
  12. Varken (Inoshishi): Mensen geboren in het jaar van het varken zijn eerlijk, ruimhartig en vriendelijk. Ze houden van gezelligheid en zijn vaak erg gul, maar kunnen soms wat naïef overkomen.

Hoe bereken je jouw Japanse horoscoop?

Het berekenen van je Japanse horoscoop is eigenlijk vrij eenvoudig en lijkt veel op het berekenen van je Chinese horoscoop, omdat beide systemen dezelfde dierenriemcyclus van twaalf jaar gebruiken. Het enige dat je nodig hebt, is je geboortejaar.

Hier is een eenvoudig stappenplan om jouw Japanse dierenriemteken te berekenen:

  1. Ken je geboortejaar: Noteer het jaar waarin je bent geboren. De Japanse horoscoop volgt dezelfde cyclus van twaalf dieren die steeds opnieuw begint.
  2. Vind het dier van je geboortejaar: Zoek je geboortejaar op in een lijst van de twaalf dieren en hun respectievelijke jaren. Omdat elk dier eens per twaalf jaar terugkomt, kun je jouw geboortejaar matchen met een van de dieren. Hier is een voorbeeld van de cyclus:
    • 2020: Rat
    • 2021: Os
    • 2022: Tijger
    • 2023: Konijn
    • 2024: Draak
    • 2025: Slang
    • 2026: Paard
    • 2027: Geit
    • 2028: Aap
    • 2029: Haan
    • 2030: Hond
    • 2031: Varken
  3. Let op het Chinese Nieuwjaar: Omdat de Japanse horoscoop gebaseerd is op de Chinese dierenriem, moet je ook rekening houden met het Chinese Nieuwjaar. Het Chinese Nieuwjaar valt meestal eind januari of begin februari. Als je geboren bent in januari of begin februari, kan het zijn dat je dierenriemteken van het vorige jaar is. Controleer daarom altijd of je geboortedatum voor of na het Chinese Nieuwjaar ligt.

De vijf elementen en hun invloed op het berekenen van je Japanse horoscoop

Naast de dieren zijn er in de Japanse astrologie, net als in de Chinese astrologie, ook de vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Elk element heeft zijn eigen invloed op het karakter van een persoon en het jaar waarin ze geboren zijn. De elementen wisselen om de twee jaar en zorgen voor extra nuance in de eigenschappen van de dierenriemtekens. Dit betekent dat bijvoorbeeld een ‘Vuur-Tijger’ geboren in een ander jaar andere eigenschappen kan hebben dan een ‘Water-Tijger’.

De combinatie van je dierenriemteken en het element van je geboortejaar geeft je een nog completer beeld van je Japanse horoscoop en de invloeden die het heeft op jouw persoonlijkheid.

Wat kun je doen met je Japanse horoscoop?

Het ontdekken van je Japanse horoscoop kan een leuke manier zijn om meer over jezelf te leren en te begrijpen hoe jouw eigenschappen in balans zijn met de wereld om je heen. Het kan je helpen om je sterke kanten en uitdagingen te herkennen, en het kan inzicht bieden in hoe je met anderen omgaat.

Daarnaast kan je horoscoop je ook helpen om compatibiliteit in relaties te begrijpen. Net zoals in andere vormen van astrologie wordt in de Japanse horoscoop gekeken naar welke dierenriemtekens goed bij elkaar passen en welke juist uitdagingen kunnen bieden. Dit kan handig zijn als je wilt weten hoe je met een vriend, partner of collega omgaat.

Een unieke kijk op de Japanse sterrenbeelden

De Japanse horoscoop is een fascinerend systeem dat ons laat zien hoe de cycli van de dieren en elementen ons leven kunnen beïnvloeden. Of je nu gelooft in astrologie of het gewoon als een leuke manier ziet om meer over jezelf en anderen te ontdekken, de Japanse dierenriem biedt een mooie, cultureel rijke manier om de mystiek van de sterren te verkennen. Dus ga op zoek naar jouw dier, ontdek de eigenschappen die bij jouw geboortejaar horen, en wie weet leer je iets nieuws over jezelf en je plek in de wereld.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant