Slaap Redenen waarom mensen gapen

Redenen waarom mensen gapen

Het is vandaag de dag nog steeds niet 100% bekend waarom mensen eigenlijk gapen. Toch zijn er bepaalde feiten die de wetenschap wel heeft achterhaald over het gapen. Lees deze feiten zonder te gapen uiteraard.

Je gaapt al voordat je geboren bent

Bij de vorming van de hersenen schijnt ook gapen te horen, want dit doet een mens al wanneer die nog in de baarmoeder zit. Het gapen neemt flink af tussen de 28 en 36 weken.

Zuurstoftekort heeft niets met gapen te maken

Krijg je extra zuurstof dan ga je niet minder gapen. Kort gezegd is een zuurstoftekort niet de reden dat je gaat gapen. Waarom gapen we dan wel? Waarschijnlijk gaapt een mens om de hersenen te laten afkoelen. Hersenen functioneren nu eenmaal beter wanneer ze niet te warm of te koud hebben.

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die door hun neus ademen geen noodzaak voelen om te gaan gapen. Ook niet wanneer er iets kouds tegen hun voorhoofd werd gehouden.

Bij heet weer gapen we minder

Opvallend is het wel wanneer het warm weer is dat we dan direct veel minder gapen. Stap je naar buiten bij hoge temperaturen dan gaap je nauwelijks. Is het koud weer dan gaap je veel meer buiten. Warme lucht kunnen we niet gebruiken om de hersenen te laten afkoelen. Ben je aan het gokken zonder kruks kun je het van de spanning ook warm krijgen, maar dat heeft weer een heel andere oorzaak.

Gapen ga je niet uit verveling

Vaak denken mensen dat ze uit verveling gaan gapen, maar dit is zeker niet dé oorzaak. Sporters gapen ook vaak voordat ze een inspannende prestatie moeten leveren. Om alert te blijven wordt er volgens onderzoek gegaapt. Maar gapen kan ook een teken van ontspanning zijn. Ben je moe dan kan je lichaam wakker worden geschud door te gapen.

Hogere hartslag als je gaapt

Je hartslag kan tot 30% versnellen wanneer je gaapt. Volgens onderzoek wordt deze boost gebruikt om te voorkomen dat je flauwvalt of een snelle verlaging van de bloeddruk. Er was ook sprake van dat er een combinatie is van gapen en hartproblemen, maar dit is nooit bewezen. Door je versnelde hartslag wordt je geholpen met wakker worden. Ben je de hele dag aan het gapen, duidt dit vaak op een slaaptekort.

We weten nog steeds niet waarom we altijd gapen

Er zijn veel fysieke redenen waarom we gapen, maar een echte duidelijke reden is er niet. Vaak is gapen wel aanstekelijk, al heeft de een hier meer last van dan de ander. Onderzoek heeft uitgewezen dat er een verband is tussen empathie en gapen. Hoe empathischer mensen zijn, hoe sneller ze meegapen met een ander persoon.

Kinderen gapen niet met een ander mee

Kinderen worden niet aangestoken wanneer een ander kind gaapt, bij jonge chimpansees is dit ook het geval. Wanneer ze 5 tot ongeveer 8 jaar oud zijn omdat de sociale vaardigheden dan verbeterd zijn. Ben je minder sociaal ontwikkeld, heb je minder last van het meegapen.

Honden kunnen meegapen met mensen

Wanneer honden hun eigen baasje zien gapen, zijn ze daar erg gevoelig voor. Voor onbekende gapers zijn ze veel minder gevoelig. Wat voor chimpansees en mensen geldt, geldt ook voor honden. Op jonge leeftijd laten honden zich niet aansteken door een ander.

Ken je iemand beter dan gaap je ook makkelijker

Hoe dichter je bij iemand staat, hoe makkelijker je gaapt. Gaapt een familielid of een goede vriend, is de kans groot dat je ook moet gapen. Bij een vreemde hebben mensen dit veel minder. Omgekeerd is dit natuurlijk ook zo, ziet een bekende jou gapen zal hij/zij waarschijnlijk ook gapen.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant