Het internet biedt ons toegang tot een schat aan informatie en diensten. Helaas is het ook een plek waar duistere activiteiten plaatsvinden. Van cybercriminaliteit, zoals online oplichting en het verspreiden van malware, tot illegale handel op het dark web. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende duistere zaken online en hoe je jezelf ertegen kunt beschermen.
De donkerste hoekjes van het internet: het dark web
Het dark web is een deel van het internet dat niet toegankelijk is via reguliere zoekmachines zoals Google. Het wordt vaak geassocieerd met illegale activiteiten, zoals drugshandel, wapenhandel, illegale handel in gestolen gegevens, maar ook mensenhandel.
Gebruikers ervaren op het dark web een zekere mate van anonimiteit door het gebruik van versleutelde netwerken en betalingsmethoden zoals cryptocurrency’s. Dit maakt het voor criminelen en hackers makkelijker om illegale activiteiten uit te voeren zonder ontdekt te worden.
Toch zijn er veel misvattingen over het dark web, bij ExpressVPN lees je meer daarover. Niet alles op het dark web is illegaal, sommigen gebruiken het voor legitieme doeleinden, zoals het beschermen van hun online privacy en het omzeilen van censuur. Echter, vanwege de hoge mate van anonimiteit is het dark web aantrekkelijk voor criminelen. Daardoor kan het gevaarlijk zijn voor onervaren gebruikers.
Online criminaliteit viert hoogtij
Cybercriminaliteit omvat elke illegale activiteit die plaatsvindt op het internet. Dit kan variëren van phishing-e-mails tot identiteitsdiefstal en hacking. Helaas is online kindermisbruik ook online een probleem. Criminelen maken gebruik van games en andere platformen om kinderen te benaderen en te misbruiken. Ook verspreiden criminelen beeldmateriaal van misbruik online.
Cyberpesten is een relatief nieuw fenomeen dat de afgelopen jaren veel aandacht heeft gekregen. Cyberpesten gaat over intimidatie, beledigingen en bedreigingen, veelal via sociale media.
Hoewel er veel verschillende soorten online criminaliteit zijn, doet de politie alles wat in hun macht ligt om deze criminelen te stoppen. De politie heeft daardoor inmiddels een hoop cybercriminelen in het vizier, zo meldde RTVOost.
Online oplichting de cijfers blijven stijgen
Oplichting is al lang een probleem, maar het internet heeft het voor oplichters gemakkelijker gemaakt om hun doelen te bereiken.
In 2021 werden 2,5 miljoen mensen volgens statistieken van het CBS slachtoffer van online criminaliteit. Criminelen verkopen gestolen creditcardgegevens en bankgegevens online, waardoor het voor hen gemakkelijker wordt om illegale aankopen te doen.
Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt? Zorg dat je antivirussoftware up-to-date is en dat je een sterk wachtwoord gebruikt voor al je online accounts. Het is belangrijk om altijd te controleren of een website echt is voordat je persoonlijke informatie of financiële gegevens verstrekt.
Bezoek alleen beveiligde websites (herkenbaar aan het slotje in de adresbalk) en vermijd het delen van persoonlijke informatie op sociale media. Wees op je hoede voor hackers en malware
Malware is software die is ontworpen om schade aan te richten aan computersystemen en netwerken. Dit kan variëren van virussen en Trojaanse paarden tot ransomware en spyware. Het is belangrijk om up-to-date antivirussoftware te hebben en om geen verdachte e-mails of bestanden te openen. Gebruik ook geen onbekende USB-sticks of externe harde schijven zonder deze eerst te scannen op virussen.
Daarnaast is het aan te raden om niet zomaar overal gebruik te maken van oplaadstations, ook daar hebben criminelen nieuwe trucs voor bedacht.