Er zijn veel redenen waarom stress niet goed is tijdens de zwangerschap. Zo kan het bij een zwangere vrouw leiden tot een vroeggeboorte of zelfs een miskraam. Daarnaast kan stress ook negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van de baby, zowel voor als na de geboorte. Enkele van deze negatieve effecten zijn een laag geboortegewicht, ontwikkelingsproblemen en een verhoogd risico op SIDS (sudden infant death syndrome).
Er zijn veel redenen waarom stress niet goed is tijdens de zwangerschap. Ten eerste komen bij stress cortisol en andere hormonen in de bloedbaan vrij, die schadelijk kunnen zijn voor de baby. Cortisol kan de placenta passeren en de groei en ontwikkeling van de baby en zijn hersenen beïnvloeden.
Bovendien kan stress problemen veroorzaken bij de conceptie, het risico op een miskraam verhogen, leiden tot vroeggeboorte of een laag geboortegewicht bij pasgeborenen veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat zwangere vrouwen proberen zich zoveel mogelijk te ontspannen en te ontstressen. Dit kan yoga, meditatie, diepe ademhalingsoefeningen of, indien nodig, een gesprek met een therapeut omvatten.
Er zijn een paar redenen waarom stress niet goed is tijdens de zwangerschap. Ten eerste, wanneer een vrouw stress ervaart, maakt het lichaam cortisol en andere hormonen vrij. Deze hormonen kunnen schadelijk zijn voor de baby als ze in grote hoeveelheden vrijkomen. Ten tweede kan stress leiden tot slaapproblemen, wat ook slecht is voor de baby. Ten slotte kan chronische stress problemen veroorzaken met de placenta en het risico op een miskraam vergroten.
Tijdens de zwangerschap is de foetus voor zijn groei en ontwikkeling sterk afhankelijk van de moeder. Elke vorm van stress die de moeder ervaart, kan gevolgen hebben voor de foetus. Ernstige of langdurige stress kan schadelijk zijn voor de zich ontwikkelende baby en problemen veroorzaken als vroeggeboorte, laag geboortegewicht of ontwikkelingsachterstand.
Please login or Register to submit your answer