Depressie is een ziekte die zich op vele manieren kan uiten, maar over het algemeen wordt het gekenmerkt door een laag humeur, weinig energie, verminderde motivatie en gevoelens van hopeloosheid.
Depressie kan voor het individu allerlei negatieve gevolgen hebben. Het kan invloed hebben op de slaap, de eetlust, de cognitieve functie en het vermogen om beslissingen te nemen. Het verhoogt ook het risico op zelfmoord. Depressie kan zeer slopend zijn en vereist vaak een behandeling met medicijnen en/of therapie.
Een depressie kan veel met je doen, zowel lichamelijk als emotioneel. Het kan problemen veroorzaken met slapen, eetlust en energie; het kan leiden tot gevoelens van schuld of waardeloosheid; en het kan het moeilijk maken om je te concentreren of beslissingen te nemen.
Depressie heeft ook een aantal lichamelijke gevolgen, waaronder veranderingen in de hersenchemie die verantwoordelijk kunnen zijn voor de bovengenoemde symptomen. Zo wordt aangenomen dat depressie leidt tot verlaagde niveaus van serotonine (een neurotransmitter die betrokken is bij het reguleren van de stemming) in bepaalde delen van de hersenen, wat sommige van de emotionele symptomen kan verklaren. Bovendien wordt depressie in verband gebracht met verhoogde cortisolniveaus (een stresshormoon), wat kan bijdragen tot slaap- en energieproblemen.
Please login or Register to submit your answer