Het lichaam verwerkt stress op een aantal manieren, maar een van de meest voorkomende manieren is via de vecht-of-vluchtreactie. Als we stress ervaren, sturen onze hersenen een signaal naar onze bijnieren om cortisol af te geven. Cortisol is een hormoon dat ons helpt ons voor te bereiden op lichamelijke activiteit door onze hartslag en bloeddruk te verhogen, en het onderdrukt ook het immuunsysteem.
In kleine doses kan cortisol nuttig zijn omdat het ons in staat stelt snel te reageren op stressvolle situaties. Wanneer cortisol echter in grote hoeveelheden of gedurende een lange periode vrijkomt, kan het schadelijke gevolgen hebben voor het lichaam. Het kan problemen veroorzaken zoals hoge bloeddruk, gewichtstoename en verminderde botdichtheid.
Dat hangt ervan af wat je onder "stress" verstaat
Als je vraagt waar de psychologische stress die we voelen naartoe gaat, wordt die meestal omgezet in lichamelijke sensaties zoals een bonzend hart of vlinders in de buik. De hersenen controleren voortdurend onze omgeving en proberen te bepalen of we al dan niet in gevaar zijn. Als het iets stressvols detecteert, zendt het signalen uit die de vecht-of-vluchtreactie van het lichaam in gang zetten.
De vecht-of-vluchtreactie is een fysiologische reactie die ons helpt gevaarlijke situaties het hoofd te bieden of te ontvluchten. Onze hartslag gaat omhoog, onze pupillen verwijden zich en de bloedstroom verplaatst zich van ons spijsverteringsstelsel naar onze spieren. Er komen ook hormonen als adrenaline en cortisol vrij die ons energie geven en ons helpen..
De stressrespons is een fysiologische reactie die ons helpt met stressvolle situaties om te gaan. De "vecht-of-vlucht" reactie wordt geactiveerd, en we ervaren een stormloop van energie, verhoogde hartslag, en verbeterde focus.
De stressrespons is nuttig in kortdurende situaties, maar als hij te vaak of te lang wordt geactiveerd, kan hij schadelijk zijn. Op den duur kunnen hoge stressniveaus leiden tot gezondheidsproblemen zoals hartziekten, obesitas en diabetes.
Waar gaat al die stress heen? We kunnen het niet zien of aanraken, maar het is er wel.
Please login or Register to submit your answer