Dat hangt af van het soort therapie en de verzekeringsmaatschappij. Over het algemeen worden geestelijke gezondheidstherapieën echter vergoed als ze noodzakelijk worden geacht voor de behandeling van een psychische aandoening. Cognitieve gedragstherapie wordt bijvoorbeeld vaak vergoed omdat is aangetoond dat het een effectieve behandeling is voor aandoeningen als depressie en angst.
Over het algemeen wordt therapie vergoed als deze medisch noodzakelijk is. Dit betekent dat de therapeut heeft vastgesteld dat de patiënt een diagnostische aandoening heeft en dat de aangeboden behandeling de meest geschikte behandeling voor die aandoening is.
Therapie kan in sommige gevallen ook worden vergoed wanneer deze als "medisch noodzakelijk maar niet passend" wordt beschouwd. Dit gebeurt wanneer een patiënt geen diagnostische aandoening heeft, maar de therapeut van mening is dat de behandeling toch noodzakelijk is om specifieke doelen of doelstellingen te bereiken. In deze gevallen is de vergoeding meestal gebaseerd op wat "medische noodzaak" wordt genoemd in plaats van "geschiktheid".
Please login or Register to submit your answer