Intelligentie Intelligentie quotiënt (IQ)

Intelligentie quotiënt (IQ)

Intelligentie quotiënt, vaak afgekort als IQ, wordt gezien als beste methode om intelligentie te meten. Door het afnemen van een aantal gestandaardiseerde tests komt er een score uit. Deze score geeft een goede indruk van de mate van intelligentie van een persoon. De tests die worden afgenomen zijn voornamelijk ontwikkeld om de cognitieve vaardigheden te bepalen. Als bij kinderen een IQ score wordt gemeten, wordt dit vaak in combinatie gebracht met de gemiddelde intelligentie van de leeftijdsgroep waarin het kind valt. Dit komt doordat de intelligentie van kinderen sterk in ontwikkeling is. Na je 18e jaar neemt de intelligentie vaak niet meer toe, terwijl dit tijdens je puberteit juist het meeste stijgt.

Wat is het IQ?

Het intelligentie quotiënt betreft een genormaliseerd getal waarbij een score van 100 het gemiddelde is. De standaardafwijking is vastgesteld op 15. De IQ tests steken zo in elkaar dat de score bij benadering normaal verdeeld zijn. Dit houdt in dat het een continue kansverdeling is, met daarbij een variabele voor de verwachting en een variabele voor de standaardafwijking. De IQ score is hierbij een schatting van het ware, maar onbekende. Doordat het intelligentie quotiënt onbekend is wordt steeds vaker de betrouwbaarheidsgrens vermeld bij het gemeten intelligentie quotiënt. Dit komt voornamelijk doordat er herhaaldelijk proeven zijn opgesteld waarbij dezelfde persoon scores kreeg die tot wel 20 punten van elkaar konden afwijken. Het verschil in testuitslagen werd geweten aan verschillende oorzaken, waaronder vermoeidheid, stress en concentratieproblemen.

IQ scores

70% van de bevolking heeft een IQ tussen de 85 en 115Ongeveer 70% van de bevolking heeft een IQ score tussen de 85 en 115. 15% van de bevolking heeft een IQ score lager dan 85 en 15% heeft een IQ score hoger dan 115. Slechts 2% van de bevolking heeft een IQ score van 130 of meer. Hele lage en hele hoge IQ’s komen vrijwel niet voor en de grootste groep heeft dus een gemiddelde IQ score. Aan de hand van de gemeten intelligentie quotiënt kun je groepen mensen in een bepaalde categorie indelen:

intelligentie quotiënt Categorie
160+ Exceptioneel begaafd/geniaal
145-160 Zeer hoogbegaafd
130-145 Hoogbegaafd
120-129 Begaafd
110-119 Bovengemiddeld
90-109 Gemiddeld
80-89 Benedengemiddeld
70-79 Zwakbegaafd
50-69 Licht verstandelijk beperkt
35-49 Matig verstandelijk beperkt
25-34 Ernstig verstandelijk beperkt

De algemene indeling van IQ scores is die van Wechsler, de WAIS-III indeling, zie bovenstaande tabel. Hierbij worden mensen met een IQ hoger dan 130 als hoogbegaafd gezien. Daarboven zitten nog twee categorieen, namelijk zeer hoogbegaafd (Een score van tussen de 145 en 160) en exceptioneel begaafd (een score van 160 of hoger). Mensen met een IQ score tussen de 120 en 130 worden als begaafd gezien en een score tussen de 110 en 119 is bovengemiddeld. De grootste groep is die met een score tussen 90 en 109 en wordt met de term “normaal” aangeduid.

Daaronder, tussen de 80 en 90, is de groep met een beneden gemiddelde score. Personen met een IQ score tussen de 70 en 80 vallen in de categorie zwakbegaafd. Bij een IQ score van tussen de 25 en 70 wordt gesproken van een verstandelijke beperking. Deze categorie wordt weer onderverdeeld in drie categorieën, namelijk licht verstandelijk beperkt,  matig verstandelijk beperkt en ernstig verstandelijk beperkt.

Hierbij moet worden vermeld dat een test een momentopname is, hierdoor kan de score beïnvloed worden door allerlei verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld vermoeidheid heeft een negatief effect op de uiteindelijke score. Daarnaast kun je door veel trainen ook de test positief beïnvloeden. De uitslag van de test is dus geen hard bewijs om mensen te beoordelen, maar is wel een erg goede indicatie.

IQ testen

Er zijn een aantal verschillende manieren om je intelligentie quotiënt te testen. Zo kan er grofweg onderscheid gemaakt worden tussen niet officiële IQ tests en officiële IQ tests. De meeste online testen zijn niet officieel, maar dat betekent niet dat ze een geen goede indicatie kunnen geven. De grootste voorwaarde voor een betrouwbare test is de gestandaardiseerde testafneming. Hierbij wordt de IQ test steeds afgenomen onder de zelfde omstandigheden, voorwaarden en tijdsduur.

Bij het maken van een online test zijn deze omstandigheden niet gegarandeerd, doordat je deze zelf maakt in je eigen tijd bijvoorbeeld. Ook is bij deze testen niet altijd bekend hoe de normering tot stand komt. Ook de Nationale IQ Test die jaarlijks bij BNN op NPO3 is te zien is, is niet officieel erkend. Dit komt voornamelijk omdat het geen wetenschappelijke onderbouwde meting is. Een gratis IQ test geeft vaak een goede indicatie, maar voor een exacte meeting van je IQ moet je een officiële test uitvoeren. Op de website hebben wij een gratis IQ test gepubliceerd die een goede indicatie van je IQ geeft!

In Nederland is de WISC-III intelligentietest en RAKIT-2 intelligentietest erg populair voor kinderen. Voor volwassenen wordt vaker de WAIS-IV intelligentietest gebruikt. Meer informatie over de verschillende intelligentietesten kan je in de categorie intelligentietesten vinden.

Tot slot

Een betrouwbare IQ test wordt altijd afgenomen door een persoon die geen enkele relatie met de opdrachtgever heeft. Daarnaast is de persoon die de test afneemt voldoende geschoold en weet de resultaten op een juiste manier te interpreteren.
Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant