Heb jij moeite om in slaap te vallen? Slaap is heel erg belangrijk voor ons herstel, maar er zijn heel veel mensen die moeite hebben met slapen. Zij komen niet snel in slaap of worden juist heel erg vaak wakker in de nacht. Door slaapstoornissen of slaapproblemen slapen we onvoldoende wat tot diverse andere klachten kan leiden. Wil jij jou slaapprobleem aanpakken? Lees dan snel de 20 onderstaande tips! Hopelijk kun jij weer snel beter slapen!
Inhoudsopgave
De 20 slaaptips
1) Actief overdag
Wanneer je overdag actief bent, zal je ’s avonds lekker moe zijn. Mensen die meer doen op een dag en meer beweging hebben, slapen doorgaans veel beter. Lekker gaan sporten dus! Let wel op dat je dit niet vlak voor het slapengaan doet, omdat je dan waarschijnlijk nog vol energie zit. Zorg dat je iedere dag minstens een halfuur tot een uur flink in beweging komt. Ook zou je een stappenteller kunnen gebruiken, zodat je in de gaten kunt houden hoe actief je bent. 10.000 stappen per dag wordt gezien als een voldoende actieve dag.
2) Temperatuur in je kamer
Een koudere slaapkamer is doorgaans beter voor onze nachtrust. Je hebt vast wel eens gemerkt hoe slecht je in de zomer slaapt, wanneer het broeierig warm is. Laat daarom geen verwarming aanstaan ’s nachts. Een temperatuur van ongeveer 16 tot 18 graden is doorgaans de beste temperatuur om in te slapen. In de zomers zou je eventueel overdag een ventilator of een airco in je slaapkamer aan kunnen zetten. Zet ’s avonds de ramen altijd goed open, zodat het door kan waaien en het iets koeler wordt.
3) Let op je voeding
En dan vooral de voeding vlak voor het slapengaan. Voorkom dat je van alles eet waar suiker of koolhydraten in zit. Dit geldt ook voor je drinken. Drink eveneens geen drank met cafeïne in de avond. Denk aan koffie, cola of energiedrankjes. Sommige thee bevat ook cafeïne. Kies daarom liever voor een thee zonder cafeïne, zoals een kruidenthee. Ook wanneer je te veel eet op een dag, kan het zijn dat je ’s ochtends minder goed slaapt. Bijvoorbeeld omdat je last van je maag hebt. Hetzelfde geldt voor de dagen waarop je te weinig naar binnen krijgt. Van de honger slaap je dan eveneens niet goed.
4) Geen beeldschermen
Beeldschermen, zoals een tv, computer of zelfs een mobiele telefoon, zorgen ervoor dat onze hersenen actief blijven. Het is beter om tot een uur voordat we naar bed gaan geen beeldschermen meer te zien. Je doet er zelfs goed aan om je mobiel niet mee te nemen naar je slaapkamer, zodat je ook niet geneigd bent op het scherm te kijken. Gebruik eventueel een normale wekker in plaats van je mobiel.
5) Drink niet teveel alcohol
Wanneer je alcohol drinkt, kom je doorgaans veel minder gemakkelijk in slaap. Ook slaap je in het algemeen niet goed door en ben je vooral heel onrustig. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld drugs. Je doet er dus beter aan om dit te mijden.
6) Warme douche
Een warme douche of een warm bad vlak voor het slapengaan zorgt ervoor dat je lekker kunt ontspannen. Je kunt eventueel zelfs een ontspannende doucheschuim kiezen, bijvoorbeeld met een geur van lavendel. Er zijn meerdere soorten doucheschuim of badschuim die ontspannend kunnen werken. Zorg dus niet dat je een koude douche neemt, want hier word je juist weer wakker van.
7) Verwerk je problemen
Een groot probleem is dat mensen hun problemen meenemen naar bed. Ze blijven erover piekeren. Probeer dit te voorkomen, door bijvoorbeeld een dagboek bij te houden. Je kunt dan van je af schrijven. Het is ook een optie om in het dagboek vooral de positieve dingen te schrijven.
8) Lees een boek
Een boek lezen is een hele goede manier om sneller in slaap te vallen. Je kunt voor het slapengaan wat lezen en zo meer ontspannen. Let er wel op dat je niet een te spannend of eng boek leest, omdat je hier dan over na blijft denken.
9) Valeriaan
Wanneer je periodes hebt dat je echt veel piekert, dan kun je er voor kiezen om wat valeriaan in te nemen. Dit is een rustgevend, natuurlijk middel. Let er wel op dat je dit niet te vaak doet, maar gewoon af en toe, als een soort hulpmiddel. Je kunt valeriaan kopen in de vorm van pilletjes en druppels. Valeriaan kan ook in een kruidenthee worden verwerkt. Let er wel op dat er geen andere chemische toevoegingen in zitten, want dit kan juist weer de werking van de valeriaan teniet doen.
10) Een goed bed
Hoe beter je bed ligt, hoe beter je ’s nachts zal slapen. Wanneer je een bed hebt dat niet lekker ligt, dan kan dit zeker voor problemen zorgen in je nachtrust. Een matras kun je altijd voor een paar nachten uittesten voordat je het koopt. Je moet dan wel naar een goede beddenzaak gaan.
11) Een goed kussen
Behalve een goed bed is ook een goed kussen van groot belang. Wanneer je een kussen hebt dat je niet genoeg ondersteuning geeft, dan kan dit absoluut zorgen voor een minder goede nachtrust. Bedenk goed wat belangrijk is voor jouw hoofdkussen. Een zachter kussen of juist iets hards? Soms mag je kussens ook een paar nachten testen, je kunt hierover informeren
12) Maak het goed donker
Zorg ervoor dat je slaapkamer goed donker is. Doe dit bijvoorbeeld met verduisterende gordijnen. Ook kan een wekkerradio of een lichtgevende klok al voor problemen zorgen. Hoe donkerder het is, hoe meer rust je hersenen krijgen en hoe gemakkelijker het is om te blijven ontspannen. Laat je mobiel eventueel weg van je slaapkamer, omdat ook hier licht vanaf kan komen.
13) Wake-up light
Philips heeft de speciale Wake-up light. Dit is een wekker die een soort zonsopkomst nabootst. Hierdoor word je ontspannender wakker. Ook bevat de wekker een functie waarmee je een zonsondergang kunt creëren. Deze is handig voor het inslapen, omdat het langzaamaan steeds donkerder wordt. Een wake-up light van Philips is te koop bij iedere elektronicazaak en ook bij veel online winkels.
14) Afvallen
Mensen met overgewicht hebben in het algemeen vaker last van slaapproblemen. Zo worden problemen zoals snurken en slaapapneu vooral veroorzaakt door overgewicht. Het kan dus zeker helpen om je overgewicht aan te pakken en wat kilo’s kwijt te raken. En dat heeft meteen een goede bijkomstigheid, omdat ongezond eten en te weinig lichaamsbeweging ook negatief is voor je slaappatroon.
15) Sta vroeg op
Dit klinkt misschien vreemd, maar hoe langer we ’s ochtends op bed blijven liggen, hoe moeilijker het ’s avonds weer is om in slaap te komen. Zorg er daarom voor dat je op tijd opstaat. In het begin kan dit misschien heel zwaar zijn, maar daar moet je dan even doorheen.
16) Doe geen dutjes overdag
Soms zijn we overdag ontzettend moe en gaan we even liggen om onze ogen dicht te doen. Probeer dit te voorkomen, want je zult ’s avonds meteen een stuk minder makkelijk in slaap kunnen komen. Probeer even door te zetten en ga desnoods ’s avonds eerder naar bed dan je normaal zou zijn. Het wordt afgeraden om een powernap te doen als je kampt met slaapproblemen. Alhoewel een powernap diverse positieve effecten heeft kan dit middagdutje er tot leiden dat je ’s avonds minder goed in slaap valt.
17) Regelmaat
Zorg ervoor dat je zo veel mogelijk rond hetzelfde tijdstip naar bed gaat en ook opstaat rond dezelfde tijd. Het beste is om dit ook tijdens de weekenden en vakanties enigszins te proberen. Wanneer je regelmaat hebt, dan is het veel gemakkelijker om in slaap te vallen. Hoe meer regelmaat, hoe beter dit is voor je nachtrust.
18) Vast avondritueel
Mensen die iedere avond een vast ritueel hebben, zullen sneller in slaap vallen. Doe alles op dezelfde volgorde, zodat je lichaam en geest alvast wennen aan het slapen gaan. Sommige mensen gaan eerst douchen en lezen dan een hoofdstuk in bed. Weer iemand anders smeert zich in met een fijne nachtcrème of drinkt een lekkere kruidenthee. Zorg ervoor dat je dus iedere avond hetzelfde doet, zodat je lichaam en geest al denkt: ‘he, het is bedtijd.’ Dit werkt doorgaans erg goed.
19) Oordoppen
Heb je een partner die snurkt of in zijn slaap praat? Of misschien heb je buren die veel herrie maken. In dat geval is er eigenlijk maar één oplossing om beter te slapen: oordoppen. Deze zijn te koop bij drogisterijen en apotheken. Je zou eventueel ook oordoppen op maat kunnen laten maken, zodat deze je precies passen en ze ook nog eens heerlijk zitten.
20) Orgasme
Voor heel veel mensen is een orgasme de ultieme manier van ontspanning. Het is een goede manier om van stress af te komen en om je hoofd leeg te krijgen. Het is dan ook niet gek dat een orgasme er zeker voor kan helpen dat je sneller in slaap zal vallen en dat je ook meteen erg ontspannen bent. Een vrijbeurt met je partner of jezelf een handje helpen kan dus zeker helpen.
Alles geprobeerd?
Heb jij alles geprobeerd en niks werkt? Je bent helaas niet de enige met slaapproblemen. Op internet vind je meer dan 11000 verhalen van mensen die hun frustraties delen over niet kunnen slapen. Ben jij dit meer dan zat? Probeer dan dit 7-stappen plan naar een goede nachtrust, meer energie en een leuker leven. Op internet zijn mensen erg enthousiast over het 7-stappen plan en geeft men toe dat hun nachtrust beter is geworden.
Tot slot
Er zijn dus genoeg manieren om meer rust te creëren voor de nacht, waardoor je gemakkelijker kunt slapen. Wanneer je deze twintig tips volgt, dan zal je nachtrust al een stuk gemakkelijker zijn. Helpt dit allemaal niet? Overleg dan eens met je huisarts. Je kunt dan wellicht (tijdelijk) een slaapmiddel krijgen of misschien krijg je een verwijzing voor professionele psychologische hulp.
Lees ook: hoe je de vicieuze cirkel van angst en slaapproblemen doorbreekt.
Wat als je zo overgevoelig bent, piekert en bang bent om te slapen (van als er wat gebeurt) veel geprobeerd ook valeriaan wordt wel rustiger maar niet in slaap
Niet goed in slaap kunnen vallen is natuurlijk heel erg vervelend, maar vaak kun je deze problemen overwinnen. De truc om een slaapprobleem te overwinnen zit vaak niet in één wondermiddel. Je kan uit dit artikel een tip toepassen, maar waarschijnlijk gaat jouw slaapprobleem daar niet van over. Er bestaat namelijk geen magisch pilletje die jouw slaapproblemen laten verdwijnen. Begrijp mij niet verkeerd de bovenstaande tips kunnen wél helpen, maar alleen de tip of tips toepassen is vaak niet voldoende als je kampt met erge slaapproblemen.
Mijn advies is om als eerste dit artikel over slaapproblemen te lezen. Dit geeft een duidelijke basis voor wat slaapproblemen zijn en hoe je hier mee om kunt gaan. Daarnaast kan ik zeker dit ebook over slaapproblemen aanraden. Ondanks ik niet kamp met slaapproblemen heb ik het ebook wel doorgelezen en het is echt een interessant boek die je een nieuwe kijk geeft op slapen. Ik denk dat als je aan de slag gaat met dit ebook je in ieder geval minder problemen gaat ervaren.